Kelime tanımını bul

Vikipedi
Ârifî

Ârifî (d. 1815, Kütahya - ö. 1895, İznik), Türk halk şairi.

Babası Abdullah Efendi'dir. Babası çalışkan ve orta halli bir çiftçiydi. Dedesi Eskişehir'li Hacı Ali Bey, Kurşunlu medresesinde müderris idi. On bir yaşındayken bir yandan dedesinin yanında eğitimini alırken, diğer yandan kendini edebiyata vermiştir. Çok kabiliyetli olması sayesinde kısa zamanda güzel şiirler söylemeye başlamıştır.Hakkı M.M. Kütahya Halk Şairleri, (1934) Kütahya. sayfa, 8 Tahsilini tamamlamaya çalışırken zamanın şiir üstatlarında Bilecikli Hüsnî ile tanışır. Saz çalmayı ve şiir söylemeyi ilerletir. Sesinin güzelliği ve sazındaki ustalık şöhretini artırır. Yazdığı koşma ve destanları kendine özgü bir makamla okuduğu için kendini sevdirmiş ve meclislerin müdâvimi olmuştur. Ömrünü tek başına ve yalnızlık içerisinde geçiren şair, âşık kahvehanelerinde söylediği muammaları ve koşmaları ile şöhret olmuştur.Güner, H. Kütahyalı Şairler. (1967) Kütahya. sayfa,52 Bazen yalnız bazen de üstâdı Bilecikli Hüsnî ile birlikte Bursa, Balıkesir, İzmir, Adana gibi değişik şehirlere seyahat etmiştir.

Meclisi irfânda sazı söz olur
Ne söylesin âşık dinlemeyince
Gûş eder âlemi yârân göz olur
Tel tel olup kemân inlemeyince

mısralarıyla söze dökmüştür.

Ârifî, küçüklükten hep dışarılarda gezmiştir. Kütahya'ya her uğradığında mahallenin yaşlı kadınları ona, doğurdukları çocuk gözüyle bakarlar. Son gelişinde kapıyı çalıp, annesi görür görmez sevinçle: “Amanın, Ârif oğlan geldi!” diye heyecana gelince Ârifî: “Biz daha adam olamamışız!” diye ertesi gün şehirden çıkar, İznik'e gider ve Eşrefoğlu Abdullah Rûmî'nin dergahında hizmete kuşanır.Ahmet Yakupoğlu, Rengârenk Kütahya, Türkpetrol Vakfı, 1991, sayfa, 30 Hayatının son yıllarını İznik'te geçirmiş, ömrünün son yıllarında Bayramiyye tarikatına intisab etmiştir. 1895 yılında İznik'in Üyük Köyü'nde vefat etmiştir.Uzunçarşılı, İ.H. a.g.e. (1932) İstanbul, s, 220, 221

Bir kültür ve medeniyet merkezi olan Kütahya'nın en önemli şairlerinden biri olan Ârifî'nin 11 koşma, 16 gazel, 3 mersiye, 4 müseddes ve 1 muhammesten ibaret olduğu söylenen divançesi olduğu bilinmektedir.