Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Kumluk, susuz ve ıssız geniş arazi, sahra,
badiye
"Koskoca çölü, yapı ve bahçelerle donattık." - F. R. Atay
- Hiçbir şey yetişmeyen, olmayan yer
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(coğrafya)
Tarama Sözlüğü
Çörçöp
Coğrafya Terimleri Sözlüğü
Özellikle sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde geniş alanlar kaplayan kurak, sürekli akıştan ve bitki örtüsünden yoksun, günlük ve mevsimlik sıcaklık ayrımları yüksek, nüfuslanma ve yerleşim olanakları çok sınırlı bölgelere verilen ad.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
Düz yer, ova.
Oturulan yer, yurt.
Tarlaların su biriken, çimenli ve batak olan yerleri.
Sazlık yer.
Azıcık kazılınca su çıkan yer, çıkan su.
Vikipedi
Çöl, Yerküre'de yer alan ana biyom tiplerinden birisidir. Çöl, yıllık 250 mm'den az yağış alan bölgeler için kullanılan bir tabirdir.
Çöller birer ekosistemlerdir ve çöl atmosferinin düşük nemliliği gece ve gündüz arasında çok büyük sıcaklık farklarının oluşmasına neden olur. Çöller, aldıkları yağışın miktarında büyük değişkenlik gösterebilirler. Yağışın zamanı da öngörülememektedir. Sıcak çöllerde toprakta organik madde miktarı az olmasına karşın mineraller bol miktarda bulunur. En gelişmişlerinde bile bitki örtüşü çok seyrektir ve toprak güneş ışınlarına ve rüzgara doğrudan maruz kalır. Hem yıllık hem de çok yıllık bitkiler mevcuttur, ancak çok yıllık bitkiler olarak kaktüsler tipiktir, Kuzey Kutbu'nda 400'e yakın bitki türü olmasına karşın Antarktika'da hiçbir bitki türü bulunmamaktadır. Bu bitkiler su kaybını azaltmak için genellikle çok küçük yapraklara sahiptir ya da hiç yaprakları yoktur. Bazı bitkiler ise yer altı organları olarak yaşarlar ve yalnızca aşırı yağışların olduğu kısa bir büyüme dönemine sahiptirler.
Çöllerde yaşayan hayvanlar, çok çetin koşullarla baş etmek zorundadırlar: su ve besin çok nadirdir, sıcaklık dramatik bir şekilde değişmektedir, kumda ve kalın kar tabakasında yürümek ve yuva kazmak zordur. Bu sorunları aşmak için çok çeşitli fizyolojik ve davranışsal uyumlar evrimleşmiştir. Sıcak çöllerde çoğu hayvan küçüktür, günün en sıcak saatlerini bitkilerin altında ya da yer altında geçirirler, gece avlanır ve besin ararlar. Kanguru faresi gibi hayvanlar, besinlerde bulunan ve metabolizma sonucu ortaya çıkardıkları su ( metabolik su) ile canlılıklarını devam ettirirler. Canlı biyokütlesi çok düşüktür ve biyota oldukça özelleşmiştir.
Dünyaca ünlü çöller, Kutuplar'ın çevresinde bulunan çöller ve Kuzey Afrika'da Büyük Sahra, Güney Afrika'da Kalahari Çölü, Asya'da Gobi, Güney Amerika'da Atacama Çölü çölleridir. Büyük Sahra, dünyadaki en büyük sıcak çöldür. Antarktika ve Grönland'ın büyük bölümü de çöl tabirinin içine girer yani "çöl" kelimesi sadece sıcak bölgeleri değil soğuk ve kurak bölgeler için de kullanılır.
"çöl" kelimesinin kullanım örnekleri.
DEAŞ'lı teröristlerin 7 otobüsle, Humus ilinde Badiya olarak bilinen çöl bölgesindeki mevcut DEAŞ mensuplarının yanına gideceği öğrenildi.
Ziyaretin sonunda TURSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya anısına Başkan Mustafa Çöl'e hediye verirken, Başkan Mustafa Çöl'de misafirlerine ilçeye özgü bakırdan yapılmış hediye verdi.
İstasyon Caddesi üzerinde düzenlenen açılışa Sandıklı Kaymakamı Köksal Şakalar, Belediye Başanı Mustafa Çöl, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çöl, Sandıklı Devlet Hastanesini ziyaret ederek, Başhekimi Hazım Bozca ile görüştü.
Ziyaretçilerine çöl bitkileri, muson bitkileri ve tropikal bitkiler arasında dolaşabilme imkanı sağlıyoruz.
Program sonunda, hafızlık eğitimlerini başarıyla tamamlayanlara Sandıklı Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Belediye Başkan Mustafa Çöl, İlçe Müftü Davut Çalışkan ve Belediye Meclis Üyesi Gülay Perçin tarafından çeşitli hediyeler verildi.
Sandıklı Hüdai Kaplıcaları'nda bulunan termal bir otelde gerçekleşen toplantıya, Kaymakam Eflatun Can Tortop'un yanı sıra Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Akharım Belediye Başkanı Eşref Ünsal, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Şükrü Ülgüner, Özel İdare Müdürü Halil Arslan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Çakır, İlçe Emniyet Müdürü Hanifi Savur, Vakıf Müdürü Şuayip Binbir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Karaosman, İlçe Sağlık Müdürü Dr.
Çöl şartlarının hakim olduğu bölgede, az miktarda kalan suyun buharlaşması sonucu gölün büyük bir bölümünde kristalleşme ve tuzlanma oluştu.
Ziyaretin sonunda Çöl ve Varbitsa Belediye Başkanı Merdin Bayram karşılıklı hediyeler vererek dostluk bağlarının kuvvetlenmesi dileklerini ilettiler.
Müslümanlığı seçerek yeni ismini alan Fatih'in şahitliğini Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl ve Ahmet Nayan yaptı.
Bembeyaz bir çöl haline gelen maden çıkarılan alanlardaki silisli topraklar, gerek maden sularıyla, gerekse yağmur sularıyla birlikte dere yataklarına ulaşacaktır.