Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Çölleşmek işi
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
Yarı kurak ya da kurak bölgelerde bitki örtüsünün yok edilmesiyle toprağın ince tabakasının aşınması ve rüzgârla taşınması sonucu yerini kumul ortamların alması.
Vikipedi
Çölleşme, doğal yollarla veya insan faaliyetleriyle bir arazinin kuraklaşma, kıraçlaşma, çoraklaşma süreci, arazinin bozunumudur. Yağışların azalması, bitkilerin seyrekleşmesi, çıplak toprak arazisinin artması doğal çöl oluşumunun sebepleridir İZBIRAK, Prof. Dr. Reşat, Coğrafya Terimleri Sözlüğü, 1992, İstanbul, 975.11.0665-6. Çölleşme var olan çöllerin genişlemesini değil, yeni bir çölün oluşumunu ifade eder.
Yağış yetersizliği, kuraklığın yanında, aşırı otlatma, ormansızlaşma, yanlış/aşırı sulama, toprağın kirlenmesi, çölleşmeye etki eden diğer faktörlerdir. Pek çok afette olduğu gibi temel sebep artan dünya nüfusunun doğal kaynak talebidir. Önce toprağı bir arada tutan bitkiler yok olur, daha sonra da toprak erozyonla kaybedilmeye başlanır. Çölleşme yüzlerce yılda oluşan toprak katmanının önce incelmesine, sonra yok olmasına neden olur.
"çölleşme" kelimesinin kullanım örnekleri.
Durali Koçak, Tarım Reformu Genel Müdürü Abdullah Burak Keser, Su Yönetimi Genel Müdürü Bülent Selek, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Mehmet Mustafa Gözükara, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürü İsmail Şanlı, başka bir göreve atanmak üzere görevlerinden alındı.
Bu suretle boşalan ve açık olan, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne Mevlüt Aydın, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne Volkan Mutlu Coşkun, Hayvancılık Genel Müdürlüğüne Zekeriyya Erdurmuş, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne Mustafa Altuğ Atalay, Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne Hasan Özlü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğüne Bilal Dikmen, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğüne Ahmet İpek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne Yusuf Kandazoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Ahmet Güldal, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne Ayşe Ayşin Işıkgece, Et ve Süt Kurumu Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Osman Uzun, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne Fuat Fikret Aktaş, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne Özkan Kayacan, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne Aylin Çağlayan Özcan, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına Süleyman Değerli, Strateji Geliştirme Başkanlığına Oruç Baba İnan, 1'inci Hukuk Müşavirliğine Dursun Kelkit, Eğitim ve Yayı
Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Necati Şimşekli'den slayt sunumu eşliğinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Afrika heyeti, daha sonra Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara rehberliğinde, erozyonla mücadele çalışması yürütülen Örnek Tepe, Gındam Evleri'ndeki çalışma alanlarını gezdi.
Son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya genelinde daha sık işitir olduğumuz sel, taşkın, sıcak dalgaları, kuraklık, çölleşme ve küresel ısınma gibi iklim olaylarındaki artış ve bunların toplumlar üzerindeki maddi ve manevi olumsuz etkileri klimatoloji alanındaki çalışmaların önemini bir kere daha vurgulamaktadır.
Kontrolsüzce artan nüfusun ihtiyaçlarının, plansız kentleşme ile birlikte doğal varlıkların üzerindeki baskıyı arttırdığını ifade eden Aytemiş, ayrıca, erozyon, ormansızlaşma gibi düzeltilebilir çölleşme nedenlerinin yanı sıra topraklarımızın hızla yapılaşmaya açılması ve ormanlar, sular, sulak alanlar gibi doğal varlıkların hızla tüketilerek geri dönülemeyen ve düzeltilemeyen kalıcı çölleşme sorunlarına yol açtığının altını çizdi.
Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Necati Şimşekli de müdürlük binasında, Afrika ülkelerinden gelen heyete, erozyonla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Necati Şimşekli tarafından slayt eşliğinde öğrencilere erozyonla ilgili bilgiler verdi.