Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
çöven
  • isim, bitki bilimi Kökü ve dalları, suyu sabun katılmış gibi köpürten, kir temizleyici bir bitki, sabun otu, helvacı kökü (Saponaria officinalis)
  • Çevgen
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
çöven

Karanfilligiller (Caryophyllaceae) familyasından, çiçekleri küçük, kazık köklü, ülkemizde 46 türü bulunan, bir, iki ya da çok yıllık, otsu, ya da yarı çalımsı türleri olan bir cins. Gypsophila arrostii, G.bicolor, G.eriocalyx türlerine ait kökler beyaz helva yapımında kullanılır. Helvacı çöveni, helvacı kökü.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
çöven

Ucu eğri baston.

Vikipedi
Çöven

Çöven ya da çöven otu, çöğen (Gypsophila), karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasından ekonomik öneme sahip 100 türden oluşan, bir yıllık ya da çok yıllık 5–120 cm boyunda otsu bitki cinsi. Türkiye'de bulunan 50 çöven türü bilinmektedir. Tahin helvası yapımında da kullanılan çöven Türkiye'nin ihraç ürünlerinden biridir.Ekrem Sezik (1982). Türk Çöveni'nin Menşei ve Kalitesi. Ankara Ecz. Fak. Mec. 12. 41 (1982) Aynı familyadan onun gibi köpürtücü özelliğe sahip olan sabun otu (Saponaria officinalis) ile karıştırmamak gerekir

"çöven" kelimesinin kullanım örnekleri.

Tahin, şeker, çöven otu, ve yörede küncü olarak bilinen susamın karışımıyla üretilen helva, iftar sonrasında atıştırmalık olarak tercih ediliyor.

Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.