Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
çığırtma
  • isim Çığırtmak işi
  • Basit, küçük, nefesli bir çalgı
    "Bu lakırtıların arasında çığırtma gibi ince çocuk sesi." - H. R. Gürpınar
Tarama Sözlüğü
çığırtma

Ney ve kaval gibi nefesle çalınan bir saz

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
çığırtma

Çığlık.

Vikipedi
Çığırtma (çalgı)

Çığırtma, üflemeli bir çalgıdır. Çığırtma, kartalın kanat kemiğinden yapılır. Daha çok çobanlar tarafından kullanıldığı bilinen bu çalgı, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş çalgılardandır. Altısı üstte biri altta olmak üzere toplam yedi ezgi perdesi vardır. Boyu yaklaşık 15–30 cm. kadardır. Elâzığ ve civarında Toros dağları'nın batı kesiminde eskiden yaygın olarak kullanılan dilsiz ve üflemeli bir çalgıdır. Önde 6-7, arkada ise 1 adet ses perdesi bulunmaktadır. Yaklaşık bir oktav ses genişliği vardır.

Çığırtma (yemek)

Çığırtma, Azerbaycan'da üzerine yumurta kırılarak yapılan yemeklerin genel adıdır. Ispanak çığırtması, domates çığırtması, patates çığırtması, patlıcan çığırtması, kıyma çığırtma ve tavuk çığırtması gibi çeşitleri vardır. Bu yemeklerin hepsinin ortak özelliği, üzerlerine en son çırpılmış yumurta dökülmesidir.

Çığırtma (çorba)

Çığırtma , Gürcistan'da yapılan bir çeşit terbiyeli tavuk suyu çorbasıdır. Malzeme olarak tavuk göğsü, limon suyu, kişniş, zeytinyağı, un, soğan, yumurta kullanılır. Karışım, çiğ yumurtaların eklenmesinden sonra 5-7 dakika süreyle pişirilir.

"çığırtma" kelimesinin kullanım örnekleri.

Delbek, bağlama, cura, kaval ve çığırtma ustaları, dinleyicileri kimi zaman hüzünlendirdi, kimi zaman coşturdu.