Kişi Adları Sözlüğü
Cinsiyet: Kız Serçegillerden, başı koyu kırmızı, çalılık yerleri seven, ötücü bir kuş.
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(zooloji)
Vikipedi
Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in ilk defa 1922'de tefrika edilmeye başlanıp 1923'te kitap olarak yayımlanan, 1937'de büyük değişikliklerle tefrika edilen romanıdır.
Romanda, İstanbullu köklü bir ailenin kızı olan çocuk ruhlu Feride'nin çok sevdiği nişanlısı tarafından ihanete uğramasıyla kendini öğretmenlik mesleğine adaması ve hayatını kazanabilmek için Anadolu'da şehir şehir dolaşması anlatılır. Melodram öğeleri ile yüklü bir aşk öyküsünün yanı sıra bürokrasi eleştirisi, kadınların Osmanlı toplumunda var olma mücadelesi, öğretmenlik mesleğinin icrası gibi pek çok konuyu ele alır.
Eserin sinema, televizyon dizisi, tiyatro ve bale uyarlamaları vardır.
Çalı kuşu, Regulidae familyasını oluşturan kuşların ortak adı. Bu sözcük ile şunlardan biri de kastedilmiş olabilir:
Sanat[ değiştir]- Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in 1922 tarihli romanı.
- Çalıkuşu, R. N. Güntekin'in romanından Osman F. Seden'in uyarlayıp yönettiği 1966 tarihli film.
- Çalıkuşu 1986 yapımı Osman F. Seden dizisi.
- Çalıkuşu 2013 yapımı Reşat Nuri Güntekin'in romanından uyarlanmış Çağan Irmak dizisi.
- Çalıkuşu, Merih Çimenciler tarafından Reşat Nuri Güntekin'in ünlü romanı Çalıkuşu uyarlanmış bale eseri.
=
Çalıkuşu, 1966 yapımı dramatik Türk filmdir.
Senaryosunu Reşat Nuri Güntekin'in 1922'de yayımladığı aynı adlı romanından Çalıkuşu (roman)Filmin romanı hakkında bilgi Osman F. Seden'in uyarlayıp yazdığı bu siyah beyaz filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini de yine Osman Seden yapmıştır. Filmin görüntü yönetmeni Kenan Kurt'tur. Çok geniş bir oyuncu kadrosunun yer aldığı filmin başlıca rollerinde Türkân Şoray, Kartal Tibet, Parla Şenol, Kadir Savun ve Zeynep Değirmencioğlu oynamışlardır.
Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden Osman F. Seden tarafından uyarlanan 1986 yapımı televizyon dizisi. TRT kanalında 20 Nisan 1986 ile 1 Haziran 1986 tarihleri arasında, Pazar akşamları ekrana gelmiştir. 7 bölümdür.
Başrollerinde Aydan Şener, Kenan Kalav ve Sadri Alışık'ın olduğu dizide dönemin birçok önemli oyuncusu da rol almıştır. Gösterildiği tarihte yoğun ilgi görerek büyük başarı kazanan dizi, 1990'lı yılların başında Rusya'da ve Türk cumhuriyetlerinde gösterildiğinde çok büyük ilgi toplamıştır.
Dizinin Esin Engin imzalı müzikleri de en az dizi kadar çok sevilmiş ve klâsikleşmiştir.
51 oyuncu ve 1500 figüranın rol aldığı dizinin çekimleri İstanbul, Bursa, Bolu, Geyve, Göynük, Mudurnu ve İzmir'deki 137 mekânda gerçekleşti. Dizi tümüyle TRT dışında hazırlandı ve kuruma o dönemin parasıyla 115 milyon liraya mal oldu. Dizinin hazırlık devresi çekimleri toplam altı ay sürmüştü.
Konusu[ değiştir]Aşkına rağmen gururu için evinden ayrılıp Anadolu’da öğretmenlik yapan genç bir kadının yaşamını anlatan dizide ayrıca dönemin toplumsal koşulları değerlendiriliyor. Küçük yaşlarda anne ve babasını yitirdikten sonra teyzesinin yanında kalan Feride yatılı olarak bir Fransız okuluna verilir. Davranışları yüzünden çevresindekiler tarafından “Çalıkuşu” olarak anılan Feride, gittikçe serpilip güzelleşir. Teyzesinin oğlu Kamuran aşık olup, nişanlanan Feride, onun Münevver adlı bir kızla ilişkisi olduğunu öğrenince evden kaçar. Yaşlı süt annesinin yanına sığınan genç kız başvurusu sonucu ögretmen olur. Aşırı ve gösterişli güzelliği başına dertler açan Feride, sık sık tayini cıkıp yer değiştirmektedir. Son tayinlerinden birinde, yaşlı bir bekar olan Hayrullah Bey’le tanışır .
Sevimli bir kişiliğe sahip Hayrullah bey, Feride’yi kızı gibi sevmesine karşın, bazı söylentiler nedeniyle güç durumda kalırlar ve çevrelerindeki dedikoduları önlemek amacıyla evlenirler. Gerçekte ilişkileri bir baba-kız beraberliğinin ötesine geçmez. Bir gün Hayrullah Bey, Feride’nin tuttuğu günlükleri ele geçirince onun Kamuran’ı hala sevdiğini öğrenir ve onaları kavuşturmaya çalışır.
Dış bağlantılar[ değiştir]- TRT Arşiv'de Çalıkuşu
Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı eserinden üçüncü kez uyarlanan Türk televizyon dizisidir. daha önce Çalıkuşu ve Yeniden Çalıkuşu adıyla televizyonlarda yayınlanmış diziler ile karıştırılmamalıdır.
Çalıkuşu, Koreograf Merih Çimenciler tarafından Reşat Nuri Güntekin'in ünlü romanı Çalıkuşu'ndan uyarlanmış bale eseri.
İlk defa 6 Kasım 2003'te sahnelenmiştir. Eserde sanatçılar serde sanatçılar Hicaz Saz Semai, Acem Aşeran, Şol Cennetin Irmakları, Gel Gör Beni Aşk Neyledi, Güzel Bir Göz Beni Attı, Mahur Saz Semai, Sevdim Yine Bir Civan gibi Türk Sanat Müziği'nden eserlerle dans ederler.
Küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş kültürlü ve güzel bir genç kız Feride’nin, genç ve yakışıklı Kamuran'a duyduğu aşkın kırgınlığı nedeniyle Anadolu’da öğretmenlik yapmaya gitmesi anlatılır. Reşat Nuri Güntekin'in romanına bire bir sadık kalınarak sahneye uyarlanmıştır. Türk Sanat Müziği eşliğinde icra edilen ilk bale eserlerindendir.
Eser, ilk defa sahnelenmesinin ardından yedi yıl boyunca Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde kapalı gişe oynamış; 2013'te Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından yeniden sahnelenmiştir.