Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
çalgı
  • isim, müzik Müzik aleti, çalgı aleti, enstrüman
  • Çalgı çalma, müzik
    "Sokağın dibinde çalgı sesleri işiterek birkaç adım ilerledi." - P. Safa
  • Müzik topluluğu
    "Çalgı, yerine geçmiş oturmuştu." - E. E. Talu
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
Çalgı

(astronomi)

Zanaat Terimleri Sözlüğü
çalgı

Harman süpürgesi. (Yukarıdinek *Şarkikaraağaç -Isparta; Eşmeyazı -Kars; Deliilyas *Şarkışla -Sivas)

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
çalgı

Yoğurt mayası.

Gökbilim Terimleri Sözlüğü
Çalgı

Bir takımyıldızın adı.

Vikipedi
Çalgı

Çalgı veya müzik aleti veya enstrüman, müzik yapmak için kullanılan aletlere verilen genel isimdir. Prensip olarak, ses çıkaran her nesne çalgı olabilir; ancak bir nesneyi çalgı yapan şey, müzik yapmak amacıyla kullanılmasıdır. Çalgıların tarihi, insan kültürünün başlarına kadar uzanır. İlk çalgıların ritüellerde kullanıldığı düşünülmektedir: Örneğin avın başarıyla tamamlandığını belirtmek üzere trompet, dini törenlerde davul kullanılmıştır. Zaman içinde eğlenceli amaçlı müzikler üretilmeye ve melodiler icra edilmeye başlanmıştır. Kullanım alanları arttıkça çalgılar da gelişmiştir.

Çalgıların türleri, tarihi, yapım biçimleri gibi konuları inceleyen bilim dalına da Organoloji denir.

Çalgı yapımı, bazı bilim alanlarını yakından ilgilendiren bir teknolojidir. Akustik bilimi ve sanat tarihi bu yan dallar arasındadır. Çalgıların kullanımları ve tarih içinden gelerek aldıkları yeni biçimler, sosyolojik araştırmaların kapsamındadır. Arkeolojik araştırmalar ise çalgıların 5000 yıl önce kullanıldığını göstermektedir. Çalgı biliminin temeli 20. yüzyıl başlarında atılmıştır. Çalgılarda bulunan parçaların adlandırılarak uluslararası birer terim haline gelmesi de bu yakın döneme rastlar. Müzik yazarı ve çalgı yapımcısı Victor-Charles Mahillon, çalgı bilim alanında önderlik eden bir uzmandır. Doğal olarak bu alanda derinleşebilmek için, akustikçilerin ve müzikologların katkılarına ihtiyaç duyulmuştur. Çalgıların bilimsel olarak sınıflandırılmasını ve adlandırılmasını 16. yüzyılda Sebastian Virdung ve Martin Agricola ile 17. yüzyılda Michael Praetorius ve Rahip Marin Mersennenin ( 1588 - 1648) gerçekleştirdikleri söylenebilir.

Çalgılar çalınış şekillerine göre şu şekilde gruplandırılırlar:

  • Telli çalgılar
  • Vurmalı çalgılar
  • Nefesli çalgılar
  • Yaylı çalgılar
  • Tuşlu çalgılar

"çalgı" kelimesinin kullanım örnekleri.

Alapınar çalgı yapım öğrencileri ile çalgı tarihi, müzisyen-çalgı yapımcı ilişkisi vb.

Otantik değerlerle evrensel çalgı tekniklerini, modern biçimleme yöntemleriyle buluşturan Anadolu Güneşi Müzik Topluluğu, konsere katılan dinleyicilere müzik ziyafeti yaşattı.

Cura unutulmaya yüz tutmuş bir çalgı aleti olduğu için, onu yaşatmak istedim.

Konservatuar kurslarında Türk Halk Müziği bölümünde teorik ve uygulamalı çalışmalar, ses ve çalgı dallarında icracılığa yönelik eğitimler, nota, solfej, repertuar ve uygulama, nazariyat, bağlama dersleri, Türk Sanat Müziği bölümünde ise nota, solfej, şan dersleri, ud, nazariyat ve diksiyon eğitimi veriliyor.

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, keman, piyano, bağlama, gitar, çello, org ve vurmalı çalgı eğitimleri verildiğini belirtti.

Çalgı çengi figürleri, çömlek yapımıyla ilgili figürler, musikiyle ilgili figürler, bunun yanında adak sunma törenine ait figürler, sportif etkinliklere ait figürler gibi onlarca figürü barındırıyor.

Ahmet Kural ile uyumlu bir ikili oldukları Çalgı Çengi filmindeki performansı ile beğeni toplamıştır.

Doktorunun üflemeli çalgı çalması önerisi üzerine melodika çalmaya başladı.

Üflemeli bir çalgı olan sipsiyi uzun süre çalmak için uğraşan Chilcott bunda başarılı olamayınca ortaya renkli görüntüler çıktı.

Ahenk sazı mucidi olan Süleyman Suat Sezgin'in oğlu Sedat Sezgin, emekliliğinden sonra babasının icat ettiği bu çalgı ve ismini koyduğu Ahenk Müzik Evi'ni işletiyor.