Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
ülkücülük
  • isim Bir ülküyle belirlenmiş olan, bu ülküye çıkar gütmeden bağlı kalan yaşama biçimi ve dünya görüşü, idealizm
Felsefe Terimleri Sözlüğü
ülkücülük

bk. idealizm

Toplumbilim Terimleri
ülkücülük

Bir ülküye bağlılık; yetkine ulaşma tutkusu, bk. ülkü.

Ruhbilim Terimleri Sözlüğü
ülkücülük

Felsefede evrenin gerçekliğinin us, benlik ya da ruh kavramı ile yorumlanması. Ruhbilimde ise genellikle erişilmesi zor davranış ölçülerine aşırı bağlılığa karşılık gerçekleri ve olabilecekleri önemsemeyen bir tutum.

Vikipedi
Ülkücülük

Ülkücülük, Dokuz Işık doktrininin bir ilkesi olup Alparslan Türkeş ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin siyasi çizgisini oluşturan Türk-İslam sentezi çerçevesinde politika üreten bir TürkçülükAlparslan Türkeş, Millî Doktrin Dokuz Işık, Kutluğ Yayınları, İstanbul, 1975 hareketine adını vermiştir.

"ülkücülük" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bunun yanı sıra Dokuz Işık doktrininde yer alan ahlakçılık ilkesinin yerine empatiyi, toplumculuk ilkesi yerine katılımcılığı, ülkücülük yerine strateji kavramını, milliyetçilik ilkesi yerine bireyciliği, gelişmecilik ilkesi yerine inovasyonu, ilimcilik ilkesi yerine otomasyon ve teknolojiyi, köycülük ilkesi yerine kırsal kalkınmayı; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller kavramını içeren hürriyetçilik ilkesi yerine özgürlükçülüğü, endüstri ve teknikçilik ilkesi yerine ileri teknolojiyi, sibernetik alanı yerleştirmişlerdir.

Geçmişte ülkücülük davası adına ülkesinin milli değerleri adına mücadele etmiş insanların bir bölümü de Milliyetçi Hakaret Partisinden ayrılarak, Milliyetçi Hareketin ne kadar değerleri varsa bunlara hakaret eden insanlarla bir araya gelmiştir.

Dava adamlığının hasretlerine sahip olmayanların, bedel ödemeyi göze alamayanların, fikrini ve mücadelesini savunamayanların, zoru görünce sinenlerin sahip olacağı bir unvan değildir ülkücülük.

Partimizin ana felsefesi olan ülkücülük hareketi birlik ve beraberliğin sağlanması amacında zerre kadar sapmayarak bunu her kesime ulaştırmaya çalıştım.