Kelime tanımını bul

Vikipedi
Š

(Š: Büyük harf, š: Küçük harf) Latin Alfabesi'ndeki S harfinin caron (ters şapka) ile birleşmesiyle oluşan bir harftir. Genellikle Türkçe'deki Ş gibi okunur. Š harfi içeren diller şunlardır:

  • Slav dillerinde: Hırvat ve Boşnak alfabelerinin 25., Sloven alfabesinin 20. harfidir. Aynı zamanda Çekçe, Slovakça ve Slovencede de Š harfi vardır. Bu dillerde karakterine uygun olarak sesletilir. Karakter aynı zamanda Sırp alfabesinin 25. harfinin ve Makedon alfabesinin 26. harfinin Latin harflerine uyarlanmış biçimi olarak kullanılır. Slovakçada, yerine kullanılır. Bulgarcadaki Ш harfinin de Latin harflerinde karşılığı olarak kullanılır. Yalnız Bulgarca'da değil, Kiril alfabesiyle yazılan tüm dillerde Š harfinin karşılığı Sha harfidir. İngilizcede sh, Almancada sch, Türkçede ş olarak yazılır.
  • Š aynı zamanda Estonca, Fince (sadece yabancı kökenli sözcüklerde), Letonca ve Litvancada da Š harfi vardır. Š, yerine de kullanılır.
  • Sümerce ve Akadça veya harflerinin transliterasyonu için de Š harfi kullanılır. Hititçedeki sesi, ve Semitik dillerdeki sesi için de bu karakter kullanılır.
Arapçanın Romanizasyonu[ değiştir]