Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Aşçının yaptığı iş
Vikipedi
Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Aşçılığın en temel yöntemi pişirmedir. Ama "aşçılık" terimi, pişirmenin yanı sıra kurutma, isleme, dondurma ya da salamura gibi başka yöntemleri de kapsar. Besinler birkaç nedenden dolayı pişirilir. Bazı besinleri çiğ yeme düşüncesinden hoşlanmayız. Belirli besinleri pişirerek yemeye alışık olduğumuzdan, pişirmenin besinlere iyi bir tat kazandırdığına inanırız. Öte yandan pişirildiklerinde besinlerde değişiklikler oluşur ve bu da bazı besinlerin yenmesini ve sindirilmesini kolaylaştırır.
Besinleri pişirmenin başka nedenleri de vardır. Pişirilen besinler uzun süre bozulmadan saklanabilir. Örneğin besinlerde bulunabilecek birtakım parazit ya da bakteriler pişirmenin etkisiyle ölür ya da etkilerini bir süre yitirir. Ama bunun için gıda sanayinde başka yöntemler de kullanılmaktadır.
Aşçılık bir gerekliliktir, ama yalnızca gereklilikten dolayı yapılmaz. Pek çok kişi, gerek evinde yemek pişirirken, gerek bu işi bir meslek olarak yaparken zevk alır. Aşçılık bilgi gerektirdiği gibi, iyi yiyeceği seçme, hazırlama, sunma ve bunlardan tat alma da bir tür sanattır ve bu sanat gastronomi denir. Daha 18. yüzyılda İskoç yazar James Boswell, canlılar arasında yalnızca insanın yemek pişirebildiğine ve iştah açıcı bir sofra kurabildiğine dikkati çekmiştir. Boswell, yediğine çeşni katan herkesin az çok aşçı olduğunu yazmıştır. Her ülkenin kendine özgü, geleneksel bir aşçılığı vardır. O ülkede bulunan besinler, iklim, din ve görenekler gibi birçok etmen bu geleneği oluşturmuştur. Bazı ülkelerin mutfakları daha güçlü geleneklerle donanmıştır. Örneğin Fransız mutfağı, 17. yüzyıldan bu yana Batı dünyasının mutfağını etkilemiştir. Bundan dolayı, aşçılıkta Fransızca terimler çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, günümüzde dünyadaki başka mutfaklar da tanınır olmuş ve farklı aşçılık üslupları kaynaşmaya başlamıştır.
"aşçılık" kelimesinin kullanım örnekleri.
Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi Makine dikiş, pastacılık, aşçılık, pilates, takı tasarımı, diksiyon, işaret dili, ahşam boyama, moda tasarımı, zumba.
Kurslarda, okul öncesi, 4-6 yaş çocuk etkinlikleri, yağlı boya, resim, filografi, kurdele nakış, tel kırma, kağıt telkari, stepsi aerobik, seramik boyama, rapido, takı tasarım, kağıt rölyef, ahşa boyama, iğne oyası, dantel anglez, hat, tezhip, kalgrafi, kuran-ı kerim, tiyatro, diksiyon, İngilizce, işaret dili, piyano, bağlama, gitar, pilates, zumba, step, aerobik, funny jumps, mefruşat, kırk yama, el sanatları, aşçılık, giyim, aksesuar ve birçok branşlarda eğitimler verilecek.
Uluslararası Mutfak Günleri yarışmasında Harmancık Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri Aydınel Berk Anlar, Onur Erdem, Tolunay Çetin, Hıdır Yeşil, Oğuzcan Sekitarla, Hakkı Semih Yurdagelen ve Hakan Arslan katıldıkları yarışmalarda toplam 7 madalya kazandı.
Kaymakam Muhammet Çiftci, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aykan Sancı, AK Parti İlçe Başkanı Recep Dirican'ın da katıldığı etkinlikte, aşçılık kursuna devam eden kursiyerler tarafından ilçede yetişen ürün ve mahsullerden yapılan yemekler ikram edildi.
EHEM tarafından çok yakın bir zamanda Edremit merkezdeki ek binada da aşçılık kursları açılmasının planlandığı bildirildi.
Bunun yanı sıra öğrencilere usta şefler tarafından HACCP gıda güvenliği eğitimi verilirken, aynı zamanda öğrencilerin aşçılık ve pastacılık mesleğine ilişkin soruları cevaplandırıldı.
Aşçılık yapan Sıtkı Avcul, haşlamak için dolaptan aldığı yumurtayı görünce şaşırdı.
Yorgancıoğlu, yemek yapma hobisi uğruna 32 yıl sonra Anadolu Üniversitesinde aşçılık bölümüne başladığını dile getirdi.
Aşçılık bölümündeki birçok öğrencinin emeği, desteği ve katkısı sayesinde ödül almaya hak kazanan öğrenciler, kazandıkları başarıdan duydukları mutluluğu paylaşarak, ödüllerini Trakya Üniversitesi, Edirne ve üzerlerinde emeği olan hocalarına ithaf etti.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde düzenlenen yarışmanın jüri üyeliğini Kaymakam Yalçın Yılmaz'ın eşi Kübra Şehnaz Yılmaz, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan'ın eşi Zöhre Çağlayan, Jandarma Komutanı Ali Kanber'in eşi Beyza Kanber ve Aşçılık Usta Öğreticisi Ümmühan Çoban yaptı.
Zonguldak Aşçılar ve Pastacılar Derneği, Bartın Aşçılar ve Pastacılar Derneği Ankara Aşçılar ve Pastacılar Derneği ve Bülent Ecevit Üniversitesi Aşçılık Okulundan oluşan jüri önünde hünerlerini sergileyen ev hanımları Kültür Evi Bahçesinde düzenlenen yarışmada ilçenin yemekleri arasında önemli yere sahip olan cevizli kömeç ve beyaz baklava dallarında kıyasıya yarışırken beyaz baklava dalında birinci Şahinde Kör, ikinci Sevim Saraç ve üçüncü Hanife Dede olurken, cevizli kömeçte ise birinci Behiye Keklik, ikinci Fadime Taslak ve üçüncü Satı Ulupınar dereceye girmeye hak kazandılar.