Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
aşı
  • isim, kimya Birtakım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda verilen, o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik
  • Bu eriyiğin uygulanması
    "Çiçek aşısı. Kolera aşısı. Tifo aşısı."
  • Bir ağacın dalı veya gövdesi üzerine, aynı familyanın daha iyi bir türünden alınan dal, göz, tomurcuk vb. parçaları kaynaştırma işi
  • Bu yolla eklenen parça
  • sıfat Aşılı (bitki)
    "Sana yeni aşı güllerimi göstereceğim." - A. Gündüz
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
aşı

Organizmaya verildiğinde bağışık cevabı uyararak enfeksiyon hastalıklarından korunmayı sağlayan immünojen.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
aşı
  1. Bazı hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda enjekte edilen ölü ya da zayıf bakteri süspansiyonu. İnokulasyon.

  2. Bir ağacın gövdesi ya da dalına daha verimli olması için aşılanan aynı (otograft) ya da yakın bir türe ait (heterograft) bitki parçası.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
aşı

Canlı veya ölü mikroorganizmaların tamamı veya bir kısmından, bakteri toksinlerinden veya rekombinant DNA tekniğiyle hazırlanan ve organizmaya verildiğinde bağışık yanıtı uyararak enfeksiyon hastalıklarından korunmayı sağlayan madde.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
aşı

(tarım)

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
aşı
  1. Eskimiş giysilere yapılan yama, yamalık.

  2. Eskiyen entarinin belden yukarısına geçirilen parça.

Vikipedi
Aşı

Aşı aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlama amacıyla vucuda verilen çözelti
  • Aşı, bitkilerde, bir bitkiye, diğer bir bitkiden alınan parçanın kaynaştırılması amacıyla gerçekleştirilen işleme de verilen ad
Aşı (tıp)

Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlama amacı ile insan veya hayvan vücuduna verilen, zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etkeninin parçaları veya salgıları ile oluşturulan çözeltidir.


Tüm hastalık etkenleri için hastalık yetisi azaltılmış mikro organizma bulunamayacağı için, etkenin dış kılıfı gibi parçaları ya da salgıladığı maddeler, difteri ( DBT) aşısı gibi, kullanılabilir.

Aşı, özellikle küçük çocuklara her ne kadar korkutucu ve ürkütücü görünse de aşı sağlık içindir, aşırı veya fark edilemeyecek kadar etkisiz virüsler, salgınlar vb. için hem çok önemlidir hem de faydalı bir önlemdir.

Aşı (botanik)

Aşılama, bitkilerde uygulanan tohumsuz bir üretme şeklidir. Çoğaltılması istenilen çeşitten, bir gözün veya aşı kalemi adı verilen bir dal parçasının anaç adı verilen diğer bir bitki üzerine yerleştirilip tutturulmasıdır.

"aşı" kelimesinin kullanım örnekleri.

Delicelerin yüzde 10-15’ini biyolojik anaçlık amacıyla sahalarda aşı yapılmadan bırakılması, diğer Delice fidanlarına ise göz aşısı yapılması kararlaştırıldı.

Delicelerin yüzde 10-15’ini biyolojik anaçlık amacıyla sahalarda aşı yapılmadan bırakılması, diğer delice fidanlarına ise göz aşısı yapılması kararlaştırılmıştır.

Ceyhan, firmanın da Ankara'da antijen üretim ve aşı dolum tesisi için çalışmalarına başladığını kaydetti.

aşılama koyun-keçi çiçek aşısı ile antijenik akrabalığı olduğu için koruyucu olarak bu aşı yapılmaktadır.

Aynı süre içerisinde 3 bin 496 hayvan tedavi edilirken bin 675 hayvana da antiparaziter aşı yapıldı.

Aytekin Kemik, Silifke Toplum Sağlığı Merkezine bağlı inşaatı yeni tamamlanan ve kontrol aşamasında bulunan 102 metreküp kapasiteli antiserum ve aşı deposunu yerinde inceledi.

Kemik, "İlimiz Silifke, Bozyazı, Anamur, Aydıncık, Mut ve Gülnar İlçelerine hizmet verecek yeterlilikte olan antiserum ve aşı deposunun gerekli kontrollerden sonra hizmete açılması ile ilimizin önemli bir sağlık problemi olan aşı ve antiserumların uygun ortamda saklanıp korunması ihtiyacı tamamen ortadan kalkacaktır.

Her ne kadar antiserum ve aşı deposu Silifke, Bozyazı, Anamur, Aydıncık, Mut ve Gülnar ilçelerimize hizmet vermesi için planlanmış ise de ilimiz merkez ve diğer ilçelerinde yaşanabilecek problemlerin giderilmesi amacıyla da kullanılabilecek bu depo ile aşı ve antiserumlar tamamen hijyenik ve uygun bir ortamda saklanıp korunurken ihtiyaç halinde ilgili ilçelere hızlıca ulaştırılabilecektir" dedi.

Eğer zaman kısıtlı ise bazı durumlarda aşı ile birlikte antiserum da kullanabiliyoruz.

Ayrıca İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bünyesinde halen yeterli miktarda aşı ve antiserum stoğu mevcuttur.

Hastalığa karşı aşı uygulamasının da yapılacağını belirten yetkililer, “Çatmakaya Mahallesi Karakışla Yaylası'nda Antraks (Şarbon) hastalığı çıkmıştır.

Günümüzde ülke olarak aşı üretemediğimizi ve dışa bağımlı olduğumuzu ve zamanın koşulları göz önüne alınacak olursa, Osmanlı Dönemi’nin kendi çağında eriştiği kendi kendine yeten üretim ve uygulama başarısına ulaşamadığımızı ifade eden Aslan, “aşı ve antiserum üretimine dair ülkemiz ciddi bir bilgi birikimine sahip idi.

Bizler, aşı ve antiserum konusunda dünyaya örnek olmuş, çaresiz insanların derdine derman olmuş, bu konunun öncüsü olup ilerlemeleri yakından takip ederek başkalarına da öğreten ve yardımda bulunan bir geçmişe sahibiz.

Ülkemizde okul çağı öğrencilerine Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında uygulanan Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimimize göre ilkokul birinci sınıfta DaBT-İPA (Difteri, aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio Aşısı-Dörtlü Karma Aşı) ve KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı) Aşıları, ortaokul son sınıfta ise Td (Difteri- Tetanoz Aşısı) Aşısı uygulamaları yapılmaktadır” denildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, ilk dozları bebeklik çağında yapılan ilköğretim birinci sınıf öğrencileri için uygulanan aşıların, pekiştirme dozları olduğunu belirterek, kısa bir zaman içinde aselüler boğmaca aşısının da pekiştirme dozu olarak çocukluk aşı takvimindeki yerini alacağını bildirdi.