Kelime tanımını bul

Kişi Adları Sözlüğü
Abdülaziz

Cinsiyet: Erkek En yüce, en değerli olan Allah'ın kulu.

Vikipedi
Abdülaziz

Sultan Abdülaziz ( Osmanlı Türkçesi: عبد العزيز; d. 8 Şubat 1830 – ö. 4 Haziran 1876), 32. Osmanlı padişahı ve 111. İslam halifesidir. II. Mahmud ve Pertevniyal Sultan'ın oğlu, Abdülmecid'in kardeşidir. Abdülaziz 25 Haziran 1861 tarihinde kardeşinin ölümü üzerine, 31 yaşında iken tahta geçmiştir. Tahttan indirilip öldürülen son padişahtır.

Saltanatı[ değiştir]

Hükümdarlığı süresince sık sık ülke içi ve ülke dışı temaslarda bulunmuş geziler düzenlemiştir. I. Selim'den sonra Mısır'ı ziyaret eden ilk ve tek Osmanlı Padişahı'dır. Eyaletlerin yanı sıra Batı Avrupa'da ziyaretler yapan ilk ve tek padişahtır. 1867 yılında Paris'te açılan büyük bir sanat sergisine III. Napolyon'un daveti üzerine katıldı. Sergiden sonra imparator ile temaslarda bulunmuş İngiltere, Belçika, Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu gezilerinden sonra da geri dönmüştür. Ayrıca Richard Wagner'in Bayreuth operasına maddi yardımda bulunmuş ve davet edilmiştir. Seyahatlerinde İngiltere kraliçesi Victoria, Belçika kralı II. Leopold, Prusya kralı I. Wilhelm, Avusturya-Macaristan imparatoru François-Josef ve Romanya Prensi I. Karol ile görüşmüştür.

Osmanlı'da Abdülaziz döneminde Batı'yla iyi ilişkiler kurulmasına özellikle dikkat edildi. Tanzimat Fermanı ile Osmanlı'nın girdiği Batılılaşma süreci bu dönemde de devam etti. Ülke genelinde yeni vilâyetler ilân edildi ve İstanbul Üniversitesi Fransız Eğitim sistemi örnek alınarak tekrar düzenlendi. Doğu Ekspres'in bir durağı olan Sirkeci Garı'nın temelleri Abdülaziz döneminde atılmıştır. Abdülaziz'in 15 senelik hükümdarlığı boyunca yaptığı bazı yenilikler şunlardır;

  • İlk kez posta pulu basıldı (1863).
  • Bank-ı Osmani-i Şahane açıldı (1863).
  • Osmanlı Donanması'na ilk zırhlı savaş gemisi katıldı (1864).
  • Vilayet Nizamnamesi ile yeni idari yapı ve bunun uygulanmasıyla vilayet meclisleri oluşturuldu (1864).
  • Mekteb-i Sanayi (Sanayi Okulu) açıldı (1865).
  • Darülfünûn (İstanbul Üniversitesi) faaliyete geçti (1868).
  • Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) açıldı (1868).
  • Divan-ı Ahkâm-ı Adliye (Yargıtay) kuruldu (1868).
  • Şura-yı Devlet (Danıştay) kuruldu (1868).
  • Mecelle yayınlandı (1869).
  • Darülmuallimat (Kız Öğretmen Okulu) açıldı (1870).
  • Belediyeye bağlı ilk modern İtfaiye teşkilâtı kuruldu (1871).
  • Darüşşafaka açıldı (1873).
  • Mekteb-i Maadin (Maden Mektebi) açıldı (1874).

Döneminde yaşanan önemli olaylardan bir kısmı ise Rusya ve Avrupa devletlerinin kışkırttığı Balkan isyanlarıdır. 1861-64 yılları arasındaki Karadağ İsyanı İkinci Karadağ Harekatı ile bastırılmasına rağmen, Karadağ sorunu büyümeye devam etti. 1861-66 yılları arasındaki Eflak-Boğdan olayları Birleşik Romanya'nın doğuşunu ve bağımsızlık mücadelesini hızlandırdı. 1862-67 yılları arasındaki Sırbistan olayları ise Türk askerlerinin Sırbistan'daki kalelerden çekilmesiyle sonuçlandı. 1866-68 arasındaki Girit Ayaklanması, Sadrazam Mehmed Emin Âli Paşa'nın hazırladığı Girit Nizamnamesi ile çözümlenmeye çalışıldıysa da Girit'in kaybına giden olaylar dizisi başlamış oldu. Hidivlikle yönetilen Mısır'ın özerklik haklarının genişletilmesi bu eyaletin 1882'de kesin olarak kaybına yol açan Mısır'ın borç sorununun ortaya çıkmasına başlangıç teşkil etti. Abdülaziz'in hükümdarlığının son yılları ise 1875-76 yılındaki Hersek İsyanı ile 1867'de başlayan ve 1876'da iyice yayılan Bulgar İsyanları ile mücadele ederek geçti. 30 Mayıs 1876 Darbesi ile tahttan indirildi. Gözaltında bulundurulduğu Feriye Sarayı'nda 4 Haziran 1876 tarihinde bilekleri kesilmiş olarak ölü bulundu.

Ölümü hep tartışma konusu olmuştur. Resmî tarih olarak intihar ettiği yazılsa da özellikle son yıllarda öldürüldüğüne dair iddialar daha da artmıştır. Bahattin Öztuncay’'ın hazırladığı ve Aygaz tarafından yayımlanan “Hatıra-i Uhuvvet: Portre Fotoğraflarının Cazibesi 1846-1950” adlı kitapta ilk kez yayınlanan bir resimde Abdülaziz'in tahttan indirildikten sonra ve ölmeden önce çekilmiş son fotoğrafı yer almaktadır. Bu resimde saray hizmetçileri laubali bir şekilde padişaha dirsek dayamış, padişah ise eski bir üst baş ve etrafa öfkeyle bakan gözlerle görülmektedir.

Abdülaziz (anlam ayrımı)

Abdülaziz aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Abdülaziz, Osmanlı Devleti'nin 32. padişahı;
  • Abdülaziz Av Köşkü, Kocaeli'nde tarihi bir yapı;
  • Abdülaziz Bouteflika, Cezayirli siyasetçi;
  • Abdulaziz Solmaz, Türk futbolcu
  • Abdülaziz El Suud, Suudi Arabistan Krallığının kurucusu ve ilk kralı.
  • II. Abdülaziz, önce Necd, sonra Hicaz, sonra da Suud kralı oldu.
  • Mansur Abdülaziz - Memlük Sultanı

"abdülaziz" kelimesinin kullanım örnekleri.

Halid bin Selman'ın, babası Kral Selman bin Abdülaziz ve abisi Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı'ya ne olduğunu bilmediğini savunduğuna işaret edilen makalede, "Birkaç hafta sonra, Suud rejiminin Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve cesedinin parçalanması için İstanbul'a bir suikast timi gönderdiği gerçeği inkar edilemez bir hale gelince Büyükelçi Halid, sinsice Washington'dan sıvışarak Riyad'a gitti.

Cezayir lideri Abdülaziz Buteflika ise, ülkesine gelen Selman ile ‘grip olduğu için’ bir araya gelemeyeceğini açıkladı.

Sultan Abdülaziz’in emriyle 1870’te Dolmabahçe Sarayı’nda görevli memurlar için inşa edilen ve kısa süre önce restore edilen Akaret Sıraevleri’nin içinde bulunan W Hotels İstanbul açıldı.

Dhahban Cezaevinde gözaltında tutulan aktivistler arasında Louceyn el Haslul, Eman el Nafcan, Azize Yusuf, Samar Bedevi, Nesime el Seda, Muhammed el Rabe'a, doktor İbrahim el Modeimigh, Nouf Abdülaziz ve Maya'a el Zehran, Muhammed el Becedi, Halit el Ömer, Hatun el Fassi gibi isimler bulunuyor.

Sultan Abdülaziz döneminde oğlu İsmail Paşa resmen Hidiv olarak tanınarak, Hidivlik sistemi yani özerk yapısı, resmiyet kazandı.

Tanzimat döneminde Abdülmecit, Abdülaziz, Abdülhamit II, bütçe açığını kapatmak arayışında bolca imtiyaz ve iltizam dağıttı.

Prens Abdülaziz teknoloji, petrol hizmet sanayisi, risk sermayesi, konuklama sektörü, emlak, sağlık hizmetleri ve İslami finans konularının eğitim ve iş alanında uygulamalarının birleştirilmesine büyük ilgi gösteriyor.

Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilen Beylerbeyi Sarayı'nın bahçeleri için Paris'te 12 adet bronz heykel ve 10 adet memer heykel imal edildiğini belirten Sağlam, Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesinden sonra bu heykellerden bazılarının diğer saray, köşk ve kasırların bahçelerine nakledildiğini vurguladı.

Sultan Abdülaziz tuğralı pullar ise serginin bir diğer kıymetli parçalarını oluşturuyor.

Müdahale edenler sendikamızın Cizre Yönetim Kurulu üyesi Abdülaziz Yural gibi katlediliyor.

Bu önemli ve güzel hizmette emeği geçen PTT Başmüdürümüz Serhat Bozkurt, PTT İşletme Müdürümüz Abdülaziz Çivik ve tüm PTT çalışanlarına teşekkür ederiz.

Düzenlenen açılış törenine Bilecik PTT Başmüdürü Serhat Bozkurt ve PTT Birim ve Pazarlama Müdürü Abdülaziz Çivik ve Vezirhan Belde Belediye Başkanı Mehmet Duymuş katıldı.