Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, felsefe Bilinemezcilik
Vikipedi
Agnostisizm, bilinmezcilik"agnostik" Sözlerin Soyağacı Sevan Nişanyan. URL erişim tarihi: 18 Nisan 2011. veya bilinemezcilik;"Bilinemezcilik" TDK Büyük Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu URL erişim tarihi: 18 Nisan 2011 teolojik olarak tanrının varlığının veya yokluğunun, bilimsel olarak da evrenin nereden türediğinin bilinmediğini veya bilinemeyeceğini ileri süren felsefi bir akımdır.Carroll, Robert (2009-02-22). "agnosticism" The Skeptic Dictionary skepdic.com. URL erişim tarihi: 18 Nisan 2011. Bu akımın takipçilerine agnostik veya bilinemezci denir. Agnostisizmin iki türü vardır. Zayıf agnostisizme göre hiç kimsenin tanrı hakkında bir bilgisi yoktur, ancak bu belki bilinebilir. Güçlü agnostisizme göre ise tanrı hiçbir şekilde bilinemez. Agnostisizm, genel olarak olaylara şüpheci yaklaşır, şüpheci sorular sorar ve cevapları şüphe ile bulmaya çalışır. Agnostik sözcüğünü ilk olarak İngiliz biyolog Thomas Henry Huxley 1869 yılında kullanmıştır. Bununla beraber daha erken düşünür ve yazarların da bu düşünceye sahip olduğu bilinmektedir. Mesela Eski Yunan düşünür Protagoras da agnostik olarak anılır."Protagoras" Internet Encylopedia of Philosophy. URL erişim tarihi: 18 Nisan 2011 Protagoras'ın çağdaşı olan MÖ 5. yüzyılda yaşamış Hint filozof Sanjaya Belatthaputta ölümden sonrasının bilinemeyeceğini söylemiştir."Sanjaya Belatthaputta" Samaññaphala Sutta: The Fruits of the Contemplative Life translated from the Pali Thanissaro Bhikkhu. URL erişim tarihi: 6 Nisan 2015
"agnostisizm" kelimesinin kullanım örnekleri.
Yeni kuşakların anlayabileceği nitelikte yayınlar hazırlamayı da amaçlayan Yüksek Kurul, ateizm, deizm, agnostisizm konularında gençlere yönelik 2 adet yayın hazırlamayı planlıyor.
Toplantıda ilahiyat fakültelerinden akademisyenler, Din İşleri Yüksek Kurulu üye ve uzmanları güncel inanç problemleri başlığı altında, ateizm, agnostisizm, nihilizm ve deizm konularını etraflıca değerlendirecek.