Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
alerji
  • isim Birtakım yiyecek, ilaç, toz, koku vb.ne hastalık derecesinde gösterilen aşırı tepki
    "İğde kokusu, alerjisi olanlar dışında herkesin hoşuna gider." - A. Kutlu
  • Bir kimseye veya bir şeye karşı olumsuz yönde duyulan aşırı duyarlılık
    "Görgü fukarası insanlara karşı gaddar olmayan bir alerjisi vardı." - Ç. Altan
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
alerji

Vücuda giren antijen niteliğindeki maddelere karşı oluşan bağışık cevabı ve canlıyı korumak yerine bazı doku yıkımlarına ve hastalıklara neden olan aşırı tepkimeler.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
alerji

(Yun. allos: beraber; ergon: faaliyet) Daha önce maruz kalmış olma sebebiyle bir antijene karşı meydana gelen duyarlılığın artması. Allerji.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
alerji

Vücudun ilaç, birtakım besin maddesi ve antijenlere karşı gösterdiği aşırı tepki, allerji.

Vikipedi
Alerji

Alerji, vücudun, aslında zararlı olmayan bazı maddelerden veya hava şartlarından etkilenmesi ya da psikolojik etkenler sonucu bazı maddelere aşırı reaksiyon göstermesidir.

Normalde vücudu koruyan bağışıklık sistemi, bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere karşı da aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara "aşırı duyarlılık" ya da "alerji" adı verilir. Alerjik reaksiyona yol açan antijene de "alerjen" denir. Alerjik reaksiyonlar tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çeşitli şiddette olabilirler.

Alerjik reaksiyonlara neden olan maddelere " alerjen" denir. Bu maddeler solunum yolu ile alınabildiği gibi, ciltten temas ya da yiyecek şeklinde ağızdan da alınabilir. Bu maddeler alerjik reaksiyon gelişebilmesi için vücuda daha önceden girmiş olmaları gerekir. Yani vücudun bağışıklık sisteminin bu maddeyle daha önce karşılaşması ve bunlara duyarlı hale gelmesi gerekir. Daha sonraki karşılaşmalarda çok hızlı bir şekilde reaksiyonlar gelişir. Reaksiyon gelişiminden de vücuttaki mast hücrelerinin alerjenler aracılığı ile parçalanması ve içinden "histamin" denilen maddenin çıkması sorumludur. Aşağıda özellikle solunum yolu ile alınan ve en sık karşılaşılan alerjenler verilmiştir. Alerji belirtileri kaşıntı, kurdeşen ya da astım, alerjik rinit ( saman nezlesi) belirtileri, hapşırma, burun akıntısı, burun ve genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı olarak görülebilir. Kişi, eğer bazı maddelerle temasından dolayı alerji oluyorsa, o maddenin uzaklaştırılması ile sorun çözümlenmiş olur.

"alerji" kelimesinin kullanım örnekleri.

EÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Herediter Anjiyoödem Çalışma Grubu Kurucu Başkanı Prof.

Gıdalara karşı hemen veya akut gelişen alerji tipleri, gıdadaki mevcut olan antigen miktarına ya da tipine göre anında oluşan ya da birkaç saat içinde ortaya çıkan alerjidir.

Nihan Sapan, arsız zaylan bitkisi alerjisinin klinik yansımalarından bahsederek, bu bitki polenine karşı alerji sıklığının son yıllarda arttığını belirtti.

Alerji uzmanının yaptığı testler sonucunda kişinin arıya Alerjisi olduğu belirlendikten sonra böyle bir tedaviye başlanıyor.

Fitoterapinin başarılı olduğu hastalık ve alanlardan bazılarını saymak gerekirse; obezite, kilo alamama, kadın hastalıkları, menstrual düzensizlik, Kadınlarda adet öncesi gerginlik, menopoza giriş zorlukları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, tiroit bezi hastalıkları, kemoterapi sonrası tedavi, migren, diğer baş ağrıları, atardamar ve toplardamar kan dolaşımı bozukluğu, kalp hastalıkları, tansiyon problemleri, alerji, cilt hastalıkları, alt solunum yolları hastalıkları, astım, romatizma, osteoporoz, hormonal dengesizlikler, uykusuzluk, kronik yorgunluk, karaciğer yağlanması, insülin direnci, soğuk algınlığı, nezle, sinüzit, grip (üst solunum yolları enfeksiyonları-ÜSYE), şeker hastalığı, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları gibi sıralayabiliriz.

Alerji kökten çözülmedikçe astım devamlı ilaçla baskılanmak zorunda kalınır.

Amerika Beslenme ve Diyetetik Akademisi tarafından hazırlanan bir rapora göre, bebekler rahimdeyken besleyicilik bakımından zengin bir diyetle karşı karşıya kaldıklarında alerji ve astım gibi oto bağışıklık sorunları geliştirmeleri daha az olası.

Göz damlalarına ve merhemlerine karşı alerji, bilgisayar kullanırken, okurken ya da dikkatli bir şekilde bir yere bakarken, iki göz kırpma arasında geçen sürenin az olması, blefarit yani göz kapağında görülen iltihabi bir hastalık, entropion yani göz kapağının içe döndüğü bir rahatsızlık, ektropion yani göz kapağının göz yuvarlağından sarktığı bir rahatsızlık olarak sıralanabilir.

O yüzden böceklerle temastan olabildiğince kaçınılması, böceksavar ürünlerin kullanılması, pencere camlarına tel takılması, zorunlu durumlarda alerji ilaçlarının bulundurulması gerekir.

Endotoksin verilen fareler herhangi bir alerjik tepkime vermezken, endotoksin verilen farelerde alerji belirlendi.

Genetik geçişli ritim sorunları arasında, doğumdan itibaren var olan fakat belirti vermeyen, spor, ani stres veya heyecan durumunda ortaya çıkabilen, bazı alerji, mantar hastalığı ilaçları antibiyotikler ve zayıflama ilaçları kullanımı sonrasında kalp durması nedeniyle ani ölüme yol açabilen türleri bulunmaktadır.

Kalıcı olanları alerji veya kistleşme yapabildiği için yasaklanmıştır.

Tatile gidecekler valizlerine antiseptik solüsyonlarını, alerji şuruplarını ya da tabletlerini, açık bölgelere uygulanabilecek böcek kovucu ürünlerini koymalıdırlar.

Alerji, soğuk algınlığı veya sinüs problemleri için antihistaminikler ve dekonjestanlar kullanmak da nazal membranları kurutabilir ve burun kanamalarına neden olabilir.

Özellikle astımlı ve Alerjik nezleli çocukların klima altında kalmaması gerektiğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.