Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
analık
  • isim Anne olma durumu
    "Yazarların analığa ve analarına yaklaşımları da çeşitlidir doğallıkla." - A. Ağaoğlu
  • Anne olma duygusu
  • Anne yerini tutan veya anne kadar yakınlık gösteren kadın
  • Anaca davranış
  • Üvey ana
    "Benim analığımın yetiştiği konak da çok çok büyükmüş." - R. H. Karay
sütanalık
  • isim Sütannelik
Medeni Hukuk Terimleri Sözlüğü
analık

evlâd edinen (bk. çocuk edinen).

Tarama Sözlüğü
analık

Üvey ana.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
analık
  1. Üvey anne.

  2. Kaynana.

  3. Düğünde sağdıçlık eden kimsenin karısı, annesi.

  4. Gelini düğüne hazırlıyan kadın.

  5. Kardeşlik olan kadın ve kızlara şerbeti içiren kadın.

"analık" kelimesinin kullanım örnekleri.

Doğumda veya doğum sonrası aylıklı izin veya analık izni süresi içerisinde eşinin ölümü halinde, isteği üzerine uzman erbaşa anne için öngörülen süre kadar izin verilecek.

İstihdam Stratejisi, 500 bin turizmci yetiştirilmesinden her yıl 10 bin bilişimci alınmasına, esnek çalışana prim, analık yardımı desteğinden beyaz yakalılara danışmanlık hizmetine kadar 20 saç ayaktan oluşuyor.

Eşleri sigortalı olarak çalışan öğretmenlerin yer değişikliği başvurularında, borçlanılmak kaydıyla askerlikte geçen süreler ile ücretsiz doğum veya analık izni sürelerinde geçen süreler de sigortalı olarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilecektir.

Eşleri sigortalı olarak çalışan öğretmenlerin yer değişikliği başvurularında, borçlanılmak kaydıyla askerlikte geçen süreler ile ücretsiz doğum veya analık izni sürelerinde geçen süreler de sigortalı olarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilecek.

Ölü doğum nedeniyle kullanılamayan doğum öncesi 8 haftalık analık izin süresinin, doğum sonrası analık süresine eklenip eklenmeyeceği tartışma yaratınca Devlet Personel Başkanlığı 'mütalaa' hazırladı.

Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta eklenir' deniyor.

Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir.

Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir.

Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.

Böylece çoğul gebeliklerde doğumdan önceki analık izni süresi on hafta oluyor.

Memura, sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmesine bağlı olarak, isteği üzerine doğumdan önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışabilmesi ve bu durumda tabip raporuna dayanarak Kurumunda fiilen çalıştığı sürelerin doğum sonrası analık izni süresine eklenmesi imkanı tanınıyor.

Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave ediliyor.

Değişiklikten önceki hükme istinaden süt izni hakkını kullanmakta olan memura, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay içinde bulunması halinde günde üç saat, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ikinci altı ay içinde bulunması halinde ise günde bir buçuk saat süt izni kullandırılacak.