Güncel Türkçe Sözlük
-
sıfat, coğrafya Güney Kutbu ile ilgili, Güney Kutbu
yakınında olan
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
(Yun. anti: karşı; articus: ayı) Kuzey kutbuna karşı olan bölgeye ait; güney kutbuna ait.
Zooloji Terimleri Sözlüğü
(Fran. anti = karşıt, Lat. arcticus = ayı) Kuzey kutbuna karşıt olan bölgeye, güney kutbuna ait.
Vikipedi
Antarktik, bir kutup bölgesidir, özellikle dünyanın güney kutbu etrafındaki alanı tanımlamak için kullanılır, kuzey kutbunun çevresini ifade eden Arktika'nın zıttıdır. Antarktik tanımı, Antarktika Kıtası'nı ve Güney Okyanusu'nda yer alan buzulları, suyu ve ada topraklarını 60. güney enleminin güneyini tamamen içerir.Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR) Güney Yarımküre topraklarının %20'sini kaplayan alanın %5.5'lik kısmı (14 milyon km) kıta topraklarının yüz ölçümüne denk gelir.
"antarktik" kelimesinin kullanım örnekleri.
Antarktika kıtasında Türk Bilim Üssü kurulması çalışmaları kapsamında 2017 yılında İlk Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-1) yapılmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı organizasyonu ile planlanan İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-2) için hazırlıklar tamamlandı.
Başta küresel iklim değişikliği olmak üzere birçok alanda çeşitli bilimsel araştırmaların sürdürüldüğü Antarktika’ya, ilk olarak 1960’lı yıllarda giden Türk bilim insanları, Türk Bilim Üssü kurmak ve bilimsel araştırmalar yapmak adına 2017 yılında ilk Ulusal Antarktik Bilim Seferi’ni (TAE-I) gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi koordinasyonunda bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-II) kapsamında kırktan fazla üniversite ve çeşitli kurumlardan yüze yakın bilim insanı, araştırmalara katılacak ve yaklaşık 40 Türk bilim insanı kıtaya ayak basarak bilimsel çalışmalar yürütecek.
İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi 20 Şubat - 10 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve bilimsel araştırma gemisi ile bilim adamları kıtaya seyir yapacaklar.
Bilim heyeti belli oldu Türkiye’nin Antarktika’da bilim üssü kurma çalışmalarına katkı sağlamak adına İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi’ne katılacak isimler netleşti.
Ulusal Antarktik Bilim Seferi ile birlikte Antarktika’da kurulacak olan Türk Bilim Üssü için fizibilite çalışmaları başladı.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi koordinesinde gerçekleşecek Antarktik Bilim Seferi için çalışmalar hızlandı.
Çünkü bunlardan biri patlarsa bölgedeki buz tabakalarının erimesine, bu da Antarktik Okyanusu’ndaki su seviyesinin yükselmesine neden olacak.
Ayrıca Türkiye’nin Antarktik vizyonu ve Şili’nin Ulusal Antarktik Bilim programı konuşuldu.
Türkiye şu an Antarktik araştırmalar sistemine danışman ülke olarak girmeye çalışıyor.
Tarık Yarılgaç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi Uğurlama Töreni’ne katıldı.
Birinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi Şubat-Nisan 2017 tarihleri arasında İTÜ koordinatörlüğünde Karadeniz Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Hitit Üniversitesinden toplam 9 bilim insanımızdan oluşan bir heyet ile BirinciUlusal Antarktik Bilim Seferi düzenlemiştir.
İkili İşbirlikleri 2017-2018 Antarktik sezonunda İstanbul Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi ve Bern Üniversitesi’nden toplam 8 Türk bilim insanının Polonya, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan üslerine gönderilmesi sağlanmıştır.
İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi’nin Şubat-Nisan 2018 döneminde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
İkinci Sefer kapsamında, kurulması planlanan Antarktik Bilim Üssü ile ilgili fizibilite çalışmalarının tamamlanarak kıtada özgün bilimsel araştırmaların gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.