Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
antibiyotik
  • isim, tıp (***) Bitkilerde, özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin, streptomisin vb. maddelerin ortak adı
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
antibiyotik

Bazı mantar, aktinomiset ve bakteri türleri tarafından veya sentetik olarak üretilen ve mikroorganizmaların üreme veya gelişmelerini önleyen veya onları öldürücü etkiye sahip ilaç.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
antibiyotik

Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen, streptomisin, penisilin gibi kimyasal maddeler.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
antibiyotik

Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya öldüren, genellikle mikroorganizmalar veya bitkilerin çeşitli türleri tarafından meydana getirilen veya sentetik olarak elde edilen, düşük molekül ağırlıklı kimyasal maddeler.

Vikipedi
Antibiyotik

Antibiyotik, herhangi bir mikroorganizma tarafından, başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen her türlü madde. Antibiyotik üretimi, onu üreten mikroorganizma için selektif bir avantaj sağlar. Örnek olarak, Penicillium tarafından üretilen antibiyotikler, doğada rekabet halinde olduğu diğer mikroorganizmaların büyümesini önleyerek Penicillium'a rekabette önemli bir avantaj sağlar.

"antibiyotik" kelimesinin kullanım örnekleri.

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Afşin İlçe Sağlık Müdürü Rukiye Hatipsoylu, hekim reçetesi olmadan, antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Bu prensibi kullanarak tümör dokusuna ulaşan intihar genlerini fareye antibiyotik verir gibi bir doz aktivatör kimyasal vererek tümör dokusu yanına konaklayan mezenkim kök hücrelerin tümörü 21 gün gibi kısa bir sürede 3’te 1 oranında küçülttüğünü gösterdik.

İlaçla ilgili en büyük hata ‘aşırı doz’ Sağlık personelinin en sık hata yaptığı ilaçlar şunlardır: İnsülin (şeker hastalığında kullanılır), morfin (ağrı kesici), potasyum klorür(potasyum düşüklüğünün tedavisinde kullanılır), albuterol (akciğer), heparin (genellikle kalp cerrahisinden sonra kullanılır), vankomisin (antibiyotik), sefazol (antibiyotik), parasetamol (ateş ve ağrı düşürücü).

Ancak hamileler, emziren anneler, cildinin üzerinde enfeksiyon olan hastalar, özellikle kaslarda görülen kas zayıflığı gibi nörolojik hastalıkları olanlar, aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, botoks uygulaması yaptırmamalıdır.

Ancak hamileler, emziren anneler, cildinin üzerinde enfeksiyon olan hastalar, özellikle kaslarda görülen kas zayıflığı gibi nörolojik hastalıkları olanlar, aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, botoks uygulaması yaptırmamalı.

Bir hafta boyunca çocuklardan bazıları, etken maddesi amoksisilin olan antibiyotik ve beslenme tedavisi gördü.

Bir hekime gözüktükten sonra veya çok ileri şartlarda antibiyogram dediğimiz testleri yaptırdıktan sonra antibiyotik kullanımı gerekebilir".

Bir hekime gözüktükten sonra veya çok ileri şartlarda antibiyogram dediğimiz testleri yaptırdıktan sonra antibiyotik kullanımı gerekebilir" dedi.

Uzun dönemli tedavi gerektiren prostat enfeksiyonları; ağır seyreden, damardan antibiyotik tedavisi gerektiren böbrek enfeksiyonları ve sık tekrarlayan enfeksiyonlarda Antibiyogram yapılmasının şart olduğunu söyleyen Dr.

Uygun antibiyotik seçiminin belirli hasta grubunda idrar kültürü ve antibiyogram duyarlılık testi yapılır” dedi.

Rahatsızlığa, yaşlılar, kişisel hijyeni iyi olmayan kişiler, kalabalık yaşam, sürekli antiasit kullananlar, barsak hareketleri azalmış olanlar, antibiyotik kullananlar, bağışıklığı baskılanmış kişiler daha sık ve çabuk yakalandıklarını belirten ESOGÜ Dalı Öğretim Üyesi ve ESOGÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof.

Elif Doyuk Kartal, şunları anlattı; WHO’NUN 5 ANAHTAR ÖNERİSİ “Bu nedenle gereksiz antibiyotik ve antiasit kullanımından kaçınılmalıdır.

Bence antibiyotik bir doktor gözetiminde veya antibiyogram yapılarak verilmesi gereken bir ilaç.

Tedavi sürecinde çocuğun ateşi her gün ölçülerek takip edilir, döküntülerin kaşınmasını önlemek amacıyla antihistaminik şuruplar verilir, su dolu kabarcıklara topikal sürülen antibiyotik ve epitelizan özellikli kremler önerilir.

Dış kulak yolu enfeksiyonlarında tedavi dış kulak yolunun temizlenmesi, antibiyotikli kulak damlaları, gerektiğinde dış kulak yoluna yerleştirilen antibiyotikli ve steroidli tamponlar,sistemik antibiyotik, mantar enfeksiyonu var ise antimikotik damlalar ile yapılır.