Güncel Türkçe Sözlük
-
sıfat Tarihsel bir döneme ait olan
"Sofadaki antika yerli saat, ihtiyar göğsü hırlaya hırlaya ağır ölçülü vuruşlarla gece yarısını çaldı." - H. R. Gürpınar
-
tarih Antik
-
isim Eski çağlardan kalma eser
-
isim Mendil, örtü, yatak çarşafı vb. bezlerin
kenarlarına paralel ipliklerden bir bölümü çekilip dikey olanların
ikisi, üçü bir arada tire ile sarılarak yapılan diş diş süs,
sıçandişi
- Genele, olağana, geleneğe aykırı, acayip, tuhaf, çarliston
marka
"Hasılı antika bir herif." - Ö. Seyfettin
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
< İt. antica: acaip kimse; bir tür nakış işi
Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü
Eskiden kalma eşya. a. bk. antik.
Vikipedi
Antika, maddi değeri olan eski eşya demektir. Bir eşyanın ya da sanat yapıtının "antika" sayılabilmesi için yaşlı olmasının yanında az bulunur özellikte olması gereekir. Ne var ki her eski eşya da antika sayılmaz.
Antikalar ünlü bir kişiye ya da belli bir tarihsel döneme ait olabilir. Yalnızca iyi korunmuş eşya da zamanla antika değeri kazabilir. Bunlar resim ya da heykel gibi sanat yapıtları, mobilya ya da kap kacak gibi ev eşyası olabilir. Bazı insanlar yalnızca güzel buldukları, bazıları ise sonradan değerleneceğini bildikleri için koleksiyonlar oluştururlar. Aradan uzun zamanın geçmesiyle bu koleksiyonun parçaları birer antika özelliği kazanır. Antikalar ender bulundukları için değerlidir.
Antikalar yapıldıkları yer ve zamana göre adlandırılabilir. Bir İngiliz antikası, Kral George ya da Kraliçe Victoria dönemlerinde yapıldığı için onların adıyla anılabilir. Bir Fransız antikası XV. Louis ya da Napolyon dönemiyle ilişkilendirilebilir. 12. yüzyıl Anadolu Selçuklu rahlesi yapıldığı dönem, 16. yüzyıl İznik çinisi yapıldığı yerden dolayı özel değer taşır. Bir eşyanın antika sayılabilmesi için yapıldığı yerin ve zamanın kanıtlanması gerekir. Pek çok eşyada hangi fabrikada yapıldığını ya da hangi ustanın elinden çıktığını belirten bir işaret bulunur ve bu durumda eşyanın antikalığı kuşku götürmez. Üzerinde işaret bulunmayan antikaların nerede ve ne zaman yapıldığını ise, uzmanlar malzemesine, modeline, renklere ve yapımındaki ustalığa bakarak anlayabilirler.
Koleksiyoncuların en çok ilgi gösterdikleri bazı antikalar şunlardır: Cam eşya; saatler; metal eşya; mobilya; seramik ve porselen eşya; halı ve kilim.Eski gümüş , mobilyalar , halı , kilim , işlemeli bez , kadife bezler , yatak örtüleri , bakır eşya , avizeler , tablolar , resimler , kartpostallar , efemeralar , pul , eski paralar , radyo , telefon , daktilo , eski mekanik eşya , el yazması kitaplar , eski çizgi romanlar , taşplak , eski plak ve pikaplar , askeri kıyafetler , kılıç , kama , eski madalya ve nişanlar.
Antika objelerin ekspertizi için müzelerden ve ekspertiz şirketleri tarafından yapılır. 100 yaşın üstündeki Türk objelerin yurtdışına çıkarılması yasaktır. Toprakaltı eserler müzelerden alınan koleksiyoner defterlerine işlenerek koleksiyonerler tarafından koruma altına alabilir. Toprakaltı eser bulanların en yakın müzeye haber vermesi gerekmektedir.
"antika" kelimesinin kullanım örnekleri.
Kahramanmaraş’ta çeyrek asırdır antikacılık yapan Cahit Alagöz, Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan antika tüfeklere gözü gibi bakıyor.
Dulkadiroğlu ilçesi Kurtuluş Mahallesi’nde antikacılık yapan Cahit Alagöz, Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda kullanılan antika tüfek ve silahlarıyla Afrin’de göreve hazır olduğunu söyledi.
Eskişehir’in, antika sektörü için önemli bir yer olduğunu vurgulayan İptaş, “Eskişehir’de antikacılık biraz daha geriden geliyor.
Ordu’nun Fatsa ilçesinde antikacılık yapan 63 yaşındaki Nizam Onmuş, koleksiyonundaki 4 bin 500 adet antika eşyayı Fatsa Halk Eğitim Merkezinde sergiliyor.
antikacı Nizam Onmuş antikacılık mesleğine babası vefat ettikten sonra başladığını belirterek, “Babam vefat etti ve onun antika merakı olmasından dolayı birçok eşyası bana kaldı.
Bakırdan ahşaba, camdan porselene, tarihi saatlerden tespihlere kadar çok sayıda antika ürünü bulunan İşçi, antikacılığın kültür meselesi olduğunu söyledi.
Muhteşem antika pazarı, cumbalı konakları, enteresan sakız ağaçları ve güzel deniziyle sizi bekliyor.
Eski mobilya yenileme, antika restorasyonu, kişiye özel obje tasarımı, mobilya geri dönüşümü, gomalak cila ve dekoratif boyama türünde çalışmalar gerçekleştiriyorum.
Etkinlikte bir antika koleksiyoncusu tarafından 27 milyon dolar teklifle satın alınan çanağın ilk sahibinin, yaklaşık 3 bin yıl önce yaşamış Şü Ciapan adlı bir hanedanlık yetkilisi olduğu sanılıyor.
Kabuksal olguların antika görünümünde objelerle desteklenmesi ve bunların mekanlarda uygulanması oldukça gündemde.
Müze haline dönüştürdükleri odada, antika paralar, eski resimler, ilk televizyonlar, çevirmeli telefonlar, fotoğraf makineleri, lambalı radyolar, fenerler, ağırlık ölçüleri, köy hayatında kullanılan bir sürü eşya, el örgüleri ve eski bakır yemek takımlarının yanı sıra daha birçok tarihi eşya bulunuyor.
Birinci dünya savaşından kalma silahlardan, eski paralara, eski tarihli ve önemli manşetlere sahip gazetelerden, kitaplara, lambalı amfilerden eski plaklara, tarihi fotoğraf makinelerinden değerli taş ve çeşitli ülkelere ait tarihi bozuk paralara kadar oldukça geniş bir koleksiyona sahip olan Yılmaz biriktirdiği antika ürünleri hem evinde hem de oluşturduğu birkaç depoda muhafaza ediyor.
Kendi evinde muhafaza ettiği antika ürünler arasında halen çalışan eski pikaplar, lambalı amfiler, eski telefonlar, silahlar, plaklar ve daha bir çok antika ürünlerinin her hafta bakımını yapan Yılmaz, antika eşyalarını muhafaza edebilecek yer sıkıntısı çektiğini belirterek yetkililerden yardım istiyor.
Bakır tepsiler, bakır mırra cezveleri, antika bakır siniler, mangal, kömürle çalışan ütü ve eskiden evlerde kullanılan bakırdan kap kacak türü malzemeler burada bulunuyor.
LCD ekranlar ve kioskların da yer alacağı müzede, antika otobüsler, fotoğraf arşivi, biletler, sefer plakaları, gerçek ve gerçeği ile bire bir aynı olan kopya otobüsler, şoför ve muavin kıyafetleri, otobüs ve omnibüs maketleri, otobüs parçaları, eski bavullar, otobüs kornaları, direksiyonlar, otobüs şirketleriyle ilgili hisse senetleri gibi çok sayıda materyal sergilenecek.