Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
arkeometri
  • isim İnsanlığın kültür tarihini anlamada arkeologlara yardımcı olabilmek için antik eserlerin ve materyallerin bilimsel yöntemlerle incelenmesi
Vikipedi
Arkeometri

Arkeometri, insanlığın kültür tarihini anlamada arkeologlara yardımcı olabilmek için antik eserlerin ve materyallerin pozitif bilim yöntemleriyle incelenmesidir.

Arkeometri, geçmiş yaşamı anlamaya ve yeniden kurmaya çalışan arkeolojiye doğru bilgi almasında yardım eden ve önemi giderek artan bir bilim dalıdır. Arkeometri genel bir tanım olarak, arkeolojinin, doğa bilimleriyle bağlantısını kuran bir yöntemdir ve gelişimi de arkeolojiden çok doğa bilimlerinin gelişmesine bağlıdır.


Arkeometrinin işlevi ise, genel olarak, optik (hava fotoğrafı, fotogrametri vb.) ve jeofiziksel ( rezistivite, elektrik sondası vb.) yöntemlerle ören yerlerinin saptanması; radyoaktif (karbon-14, potasyum-argon, termolüminesans, elektron spin rezonans vb.) ve radyoaktif olmayan ( arkeomanyetizma, obsidien hidrasyonu, dendrokronoloji, palinoloji vb.) yöntemlerle yaş tayini ve mutlak tarihlendirme yapılması; radyoaktif ( nötron aktivasyonu, atomik soğurma spektrometresi vb.) ve bazı fiziksel yöntemlerle ( optik mikroskobi, x-ışını floresansı, kızılötesi soğurma vb.) hammadde saptanması; paleoantropoloji, arkeobotanik, arkeozooloji, toprak analizleri, jeomorfolojik ve jeokronolojik yöntemlerle doğal çevre, biyolojik ortam ve nüfus gibi koşulların belirlenmesi; çeşitli kimyasal ve fiziksel analizlerle restorasyon ve konzervasyon yapılmasında yardımcı olunması; matematiksel kümeleme ve serileme yöntemleriyle tipolojik sınıflandırmanın ve teknolojik düzeyin belirlenmesidir.

Ayrıca, teknolojik gelişimin doğrultusunda geliştirilen manyetometreler ile mikro seviyeli arkeolojik kalıntılar yüzey araştırmalarıyla belirlenebilmektedir.

"arkeometri" kelimesinin kullanım örnekleri.

Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu" gerçekleştirilecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilim Teknoloji ve Uygulama Araştırma Merkezi (ÇOBİLTUM) içerisinde faaliyet gösteren Arkeometri Laboratuvarı’nda, arkeolojik kazılardan elde edilen her türlü kültürel maddi varlık üzerinde bilimsel yöntemlerle analizler gerçekleştiriliyor.

ÇOMÜ ÇOBİLTUM içerisinde bulunan Arkeometri Laboratuvarı’nda, arkeolojik kazılardan elde edilen her türlü kültürel maddi varlıklar üzerinde bilimsel yöntemlerle analizler yapılıyor.

Omura, C-14 testleri ve arkeometri çalışmalarının yanı sıra Mimarlık Bölümü’nde açılacak olan Restorasyon ve Konservasyon Yüksek Lisans Programının kurulum aşaması için destek vereceklerini ifade etti.

Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Ulcay, bu etkinlikte, geçen yıl Türkiye'de yerli ve yabancı ekipler tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazı ve araştırmaların ele alınıp tartışılacağını belirterek, "Organizasyonda kazı sonuçları toplantısı, araştırma sonuçları toplantısı ve arkeometri sonuçları toplantısı ana başlıkları altında 5 salonda yaklaşık 350 bildiri, bizzat kazı ve araştırma başkanları tarafından sunulacak.

Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu açılış töreni Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

İlk kez 1978 yılında başlayarak 40 yıldan beri kesintisiz devam eden Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu’na ÇOMÜ’nün 3.

Arkeometri laboratuvarı sayesinde Türkiye’de bulunmuş eserin yurt dışına götürülüp analiz ettirilmesi gibi büyük bir zahmetten kurtararak bu çalışmaların Üniversitemizde ve ülkemizde yapılmasına imkân sağlıyoruz” diyen Prof.

Acer, ÇOMÜ arkeometri laboratuvarına yurt dışından numuneler gelmeye başladığını söyledi ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinin başarılı çalışmalarda görev aldıklarını ve bunun kendisini gururlandırdığını sözlerine ekledi.

Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu; ülkemizde bilimsel faaliyette bulunan arkeologlar arasında iletişim, bilimsel ortaklık, paylaşım ve gelişmeyi sağlamak, sorunların çözümüne katkıda bulunmak ve bilimsel çalışma sonuçlarını paylaşmak amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu"na destek verdi.

Dünya genelindeki beş büyük antik kent kazısının tek destekçisi olan İÇDAŞ AŞ, 1978'den bu yana düzenlenen Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumuna da destek oldu.

Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu için Bursa’ya gelen yerli ve yabancı bilim insanlarını ağırladı.

Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu dolayısıyla gelen yerli ve yabancı araştırmacılar, Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’ya kazandırılan Akçalar Aktopraklık’taki Arkeopark’ı gezdi.