Vikipedi
Asur, Mezopotamya'nın kuzey kısmına verilen isim. Bugünkü Musul yöresinde bulunan Asur, Kalah ve Ninova kentleri Asur'un başlıca kentleriydi.
"asur" kelimesinin kullanım örnekleri.
Asur ve Arami sanat etkilerinin güçlü bir şekilde yansıtıldığı sfenksli ortostatın, Geç Hitit Dönemi yerleşimi olan Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki Sakçagözü Coba Höyük'te bulunan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenen, sakallı, erkek başlı sfenksli ortostat ile bazı ayrıntılar hariç neredeyse bire bir benzerlik gösterdiği kaydedilen açıklamada, yine aynı höyüğe ait ve Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenen dişi sfenksler ile Zincirli Höyük'te bulunan, Berlin ve İstanbul arkeoloji müzelerinde sergilenen dişi sfenksler ile de stil ve dönem açısından da birçok benzerlikleri bulunduğu bilgisi yer aldı.
Bu eserin müzelerde bile nadiren görüldüğü ifade edilirken, yine eserler arasında bulunan ilk yazı örneklerinden olan Asur ve Akad dönemine ait hiyeroglif yazılarla oluşturulan 10 silindir mühürün de önemli eserlerden olduğu belirtildi.
Asur ve Akad Dönemi'ne ait ilk yazı örneklerinden hiyeroglif yazılarla yapılmış 10 silindir mühür ele geçirilen nadide eserler arasında bulunuyor.
Bu tür eserler, Asur kralları tarafından devasa saraylarının duvarlarını süslemek için sıklıkla kullanılıyordu.
Kemalettin Köroğlu ise 'Burada karşımıza çıkan 60 kadın adı bunların Asur sarayı için çalışıyor olması başka bir yerden tehcir yoluyla nakledilmiş olabilecekleri ve hiç bilinmeyen bir dilde isimlerinin olması özellikleri nedeniyle bilim dünyasında gerçekten önemli bir ilgi uyandırdı' dedi.
Yeni Asur döneminde kurulan Amedi, Sinabu, Tuşhan ve Tidu gibi garnizon ve eyalet merkezleri Diyarbakır'ın doğusunda, Dicle'nin sağ kıyısı boyunca sıralanmaktadır.
Bu nedenle Yeni Asur kültürüne ilişkin, mimari ve gündelik yaşam ürünleri Diyarbakır ile Batman Çay arasındaki bu vadide yapılan kurtarma kazılarında belirgin olarak açığa çıkmıştır.
Yaptığımız bu keşif ile günümüzden 2900 yıl önce Amedi bölgesinde egemenlik kurmuş olan Asur Krallarından III.