Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
ataerkillik
  • isim Soyda, temel olarak babayı alan ve ailede çocukları baba soyuna mal eden düzen, pederşahilik
Vikipedi
Ataerkillik

Ataerkillik, erkek otoritesine dayanan bir tür toplumsal örgütlenme düzeni. Bu düzenin temelini erkeğin üstünlüğü fikri oluşturur; soy erkekler tarafından belirlenir, hakimiyet erkeklerindir. Bu toplumlarda erkeklere kadınlardan daha çok saygı gösterilir. Bu erkek üstünlüğü ilkesi etrafında, toplumun kültürü, adetleri, inancı ve mitolojisi, anaerkil düzenli toplumunkinden farklı bir biçim oluşturur.

Ataerkillik sözcüğü Türkçe kökenlidir. Türkçeye Fransızcadan geçmiş olan ve batı dillerinde Ataerkillik manasında kullanılan patriarka sözcüğü ise Latince patria (baba) ve Yunanca achein (hükmetmek) kelimelerinden türemiştir. Ataerkilliğe dayanan, ata erki temelli olan oluşumlara "ataerkil" veya "patriarkal" denir.

Modern dünyada dahi ataerkilliğin hakimiyeti neredeyse tartışılmazdır. Bununla birlikte, ataerkil olduğu söylenen toplumlar arasında büyük farklılıklar göze çarpmaktadır. Ataerkillik, maço kültürün yaygınlaşmasına da zemin hazırlamıştır. Bazı tarihçilere göre ataerkillik ( partiyarka) dünya toplumlarına egemen olmadan önce bazı toplumlar anaerkil bir düzene sahipti, bazılarında da cinsiyet egemenliği bulunmamaktaydı.

"ataerkillik" kelimesinin kullanım örnekleri.

İmzalanan protokol kapsamında jandarma okullarında verilecek derslerde cinsiyet rollerinin öğrenilmesi süreci, cinsiyete dayalı iş bölümü, ataerkillik konuları işlenecek.

Dolayısıyla demokrasi söylemini de artık ataerkillik filtresinden geçirerek konuşmamız gerektiğine inandım.

Sistem ataerkillik üzerine kuruluysa, böyle bir filtreden geçirebilir miyiz?

Ataerkillik sadece aile ilişkileri için değil, toplum ilişkileri içinde de işlevsel oluyor.

Fakat Gezi eylemlerindeki farklılık şu: Ataerkillik söyleminin ilk defa Türkiye’de delindiğini gördüm.