Güncel Türkçe Sözlük
-
-e Atanma ihtimali veya imkânı bulunmak
"atanabilmek" kelimesinin kullanım örnekleri.
Profesör kadrolarına atanabilmek için doçentlik unvanını aldıktan sonra en az 5 yıl, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bir bilim alanında çalışmış olmak, kendi bilim alanında uluslararası düzeyde orijinal eserler vermiş olmak ve uygulama alanı bulunan dallarda uygulamaya yönelik çalışmalarda bulunmuş olmak gerekecek.
İkinci veya birinci sınıf ilçelere müftü olarak atanabilmek için daha alt sınıf ilçelerde ilçe müftüsü olarak veya ilçe müftülüğü ile beraber il müftü yardımcısı olarak toplam 6 yıl görev yapmış olmak esas sayılacak.
Eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenler atanabilmek için yıllardır beklerken, halen görevde olanlar arasındaki kadro farklılıkları da eşitsizliklere neden oluyor.
Sabahattin Ali, tutukluluğu bittikten sonra İstanbul'daki yakınlarını ziyaret etti, ardından da yeniden göreve atanabilmek için Ankara'ya gitti.
Göreve atanabilmek için beklerken arkadaşı Ayşe Hanım'a yazdığı mektubun sonuna bir not bırakarak kendisine evlenme teklifi etti.
Şube müdürü olarak atanabilmek için aranan şartlar arasına, Başkanlık teşkilatında memur veya aynı düzey görevler ile üst görevlerde en az 8 yıl çalışmış olmak şartı eklendi.
Eğitim uzmanı olarak atanabilmek için eğitim bilimleri veya dini alanda en az dört yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak şartı aranacak.
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak atanabilmek için ise en az lise veya dengi okul mezunu olmak istenecek.
Din hizmetleri uzmanı olarak atanabilmek için aranan "İlahiyat alanında yüksek lisans yapmış olmak veya ihtisas kursu belgesine sahip olmak" şartları da yürürlükten kaldırıldı.
Doktor öğretim üyeliğine atanabilmek için doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılık ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanı veya YÖK tarafından tespit edilen belli sanat dallarından birinde yeterlilik kazanılmış olması koşulu aranacak.
Ancak bazı eğitim kurumlarında lisansüstü eğitim için 55’ten fazla veya akademik kadrolara atanabilmek için 70’ten fazla puan gerekebilir.
Ayrıca bazı akademik kadrolara atanabilmek için, adayların yabancı dil bilgisi seviyelerini de YDS sınavı ile kanıtlamış olmaları gerekir.
Tezli ya da tezsiz bir şekilde yüksek lisans programına kayıt olabilmek, akademik bir kariyere başlayabilmek, araştırma görevlisi, öğretim üyesi, okutman ya da uzman gibi kadrolara açıktan ya da öğretim elemanı dışında kalan kadrolara nakil yolu ile atanabilmek adına kişilerin ALES sınavına girmeleri gerekmektedir.
Ülkemizde, lisans üstü eğitim ve akademik kadrolara atanabilmek için, ALES’e girmiş olmak ve başarılı sayılabilecek bir puan almış olmak gerekir.
Lisansüstü eğitim için, ALES’ten alınması gereken minimum puan 55, akademik kadrolara atanabilmek için alınması gereken minimum puan 70’tir.