Güncel Türkçe Sözlük
-
sıfat İçinde azot bulunan
"Azotlu gübre."
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(biyoloji)
"azotlu" kelimesinin kullanım örnekleri.
Deniz suyu kalitesinde azotlu ve fosforlu bileşiklerin özellikle yağmur suları, rüzgarlar, fırtınalar ve zaman zaman da kanalizasyon atıklarından kaynaklı birikimin ve çevresel faktörlerin aynı anda bir araya gelmesi sonucu oluşan bir olay.
Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır.
Uzay spektroskopi teknolojisi geliştikçe evrende karbon ve azotlu moleküller bulundu.
Müdür Alkan ayrıca, Akıllı Azotlu Gübreleme Yayım Projesi ile buğdayda optik sensör ölçümleri yapılarak optimum gübreleme dozajı belirlendiğini ve üretim yılı içinde daha az gübre kullanılarak maksimum kaliteye ulaşıldığını ve ayrıca proje sayesinde fazla gübrelemenin önüne geçilerek nitrat kirliliğinin azaltıldığını ve çevre kirliliğinin önüne geçildiğini aktardı.
O da iki seferde verilmesi gereken azotlu gübrenin tek seferde verilmesidir.
Bu maddelerden vücudumuza giren azotlu maddelerin yanması ile üre oluşumu gerçekleşmektedir.
Lavanta bitkisi için organik ya da azotlu gübreler tercih edilmemektedir.
Tahlil raporunda erken ilkbahar döneminde aşırı yağışlar ve yüksek miktarda azotlu gübre kullanımından dolayı meyve çürümelerine, dökülmelerine sebep olan antraknoza rastlanmıştır.
Akıllı Azotlu Gübreleme Yayım Projesi ile buğdayda optik sensör ölçümleri yapılarak optimum gübreleme dozajı belirlendiğini ve üretim yılı içinde daha az gübre kullanılarak maksimum verim ve kaliteye ulaşıldığını belirten Alkan, ayrıca proje sayesinde fazla gübrelemenin önüne geçilerek nitrat kirliliğinin azaltıldığını ve çevre kirliliğinin önüne geçildiğini ifade etti.
Bitkinin ihtiyacından fazla azotlu gübre kullanmaktan kaçınılmalı ve sık ekim yapılmamalıdır.
Sulu alanlarda basınçlı sulama sistemleri ile entegreli olarak başaklanma döneminde dekara 3 kilogram civarında azotlu gübre uygulanmasının hububatta kaliteyi artıracağı üzerinde önemle durulmuştur.
Yağışın fazla olduğu yıllarda kardeşlenme sonu ve başaklanma dönemindeki azotlu gübre miktarı, protein oranını artıracağından atılacak gübre miktarı artırılmalı.
Tarımsal bitkileri gübrelemek için kullanılan sentetik azotlu bileşikler artan dünya nüfusunu besliyor ancak aynı zamanda atmosferi, toprağı ve suyu kirleterek yaşadığımız çevreye de çok büyük zarar veriyor.
Hava kirleticiler partiküller, kükürtlü maddeler, organik maddeler, azotlu maddeler, karbonmonoksit ve halojenler olarak ayırabiliyoruz.
Azotlu gübreyi az attığınız için de çevre kirliliğine karşı daha az mukavim oluyor.