Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
büyü
  • isim Tabiat kanunlarına aykırı sonuçlar elde etmek iddiasında olanların başvurdukları gizli işlem ve davranışlara verilen genel ad, afsun, efsun, sihir, füsun, bağı
    "Akkız Ana, Hasan'a gönül vermenin bir büyü olduğunu, ne kadar anlatmışsa da kâr etmemiş." - H. E. Adıvar
  • Karşı durulamaz güçlü etki
    "Ondan tüten görünmez bir büyünün içinde titriyorum." - Y. Z. Ortaç
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
büyü

bk. böğ

Halkbilim Terimleri Sözlüğü
büyü

Birtakım doğaüstü güçler, gizemsel sözler, kutsal sayılan nesneler aracılığıyla insanları, doğayı, doğa yasalarını etkilemek için büyücülerce belli kurallar ve uygulamalara dayanarak yapılan verimsiz boş eylem ve işlemler. bk. benzerduyusal büyü, öykünümsel büyü, görüntüsel büyü, koruyucu büyü, yıkıcı büyü. krş. din, atasoy, kutyasak, tapıncak, şamancılık.

Toplumbilim Terimleri
büyü
  1. İnsan ile çevresi arasında doğaüstü nitelikte bir ilişki bulunduğu inancına dayalı ilkel din biçimlerinden biri.

  2. Belli sonuçları sağlamak ereğiyle doğaüstü sayılan güçleri ya da varlıkları etkilemek üzere yapılan bir dizi törensei uygulama.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
büyü

İri ve zehirli örümcek

Budunbilim Terimleri Sözlüğü
büyü

Birtakım doğaüstü güçler, gizemsel sözler, kutsal sayılan nesneler aracılığıyla insanları, doğayı, doğa yasalarını etkilemek, istenilen şeyleri elde etmek için büyücülerce belirli kurallara ve tekniklere uygun bir biçimde uygulanan verimsiz, boş eylem ve işlemler, a. bk. ak büyü, av büyüsü, benzetmeli büyü, birlikduygu büyüsü, edilgen büyü, etken büyü, kara büyü.

Vikipedi
Büyü

Büyü veya sihir, insanların doğaüstü, paranormal veya mistik yöntemlerle doğal dünyayı (olayları, nesneleri, insanları) etkileyebildiğini öne süren uygulamalar ve bunların çevresinde oluşturulan kültürel sistem.

Popüler kültürde sık rastlanılan büyü yapma yöntemleri arasında; çeşitli malzemelerden karışımlar hazırlama, büyülü sözcükler söyleme veya hareketler yapma, büyülü yazılar veya semboller çizme, sihirli değnek gibi araçlar kullanma, belirli bir kişiyi sembolize eden kuklalar kullanma, kan veya hayvan yağı kullanma sayılabilir. Büyüler zengin, sağlıklı veya başarılı olmak, birine yardım etmek gibi iyi amaçlarla veya birini cezalandırmak gibi kötü amaçlarla da icra edilebilir.

Büyü ile uğraşan kişiler büyücü ya da sihirbaz olarak tanımlanır. Günümüzde "sihirbazlık" sözcüğü sıklıkla bir sahne sanatı olan " hokkabazlıkla" eşanlamlı kullanılırhokkabaz Dil Derneği. Erişim 11 Kasım 2011. ve bu alanda kullanımı herhangi bir doğaüstü anlam içermez. Ortaçağda din adamı, mezarcı, şifacı, demirci gibi bazı meslek sahiplerinin ve bedensel ya da ruhsal engeli olanların büyücülükle uğraştığı düşünülürdü. Günümüzde halen, bazı engellilerin büyü yapma veya ruh çağırma seansları esnasında doğaüstü güçler tarafından cezalandırıldığı (çarpıldığı) inancına bazı toplumlarda rastlanılır.

İnsanoğlunun büyüye olan inancı antik çağlardan günümüze gitgide azalmıştır. Günümüzde büyünün tüm çeşitleri modern bilim tarafından reddedilir ancak büyüye olan inanca bazı dinlerde ve akımlarda halen rastlanılır.

Büyü (film)

Büyü, İpek Tuzcuoğlu, Özgü Namal, Okan Yalabık, Ece Uslu gibi oyuncuların rol aldığı 2004 yapımı Türk korku filmi. Filmin senaryo yazarlığını Şafak Güçlü ve Servet Aksoy, yönetmenliğini ise Orhan Oğuz yapmıştır.

Filmin konusu Kur'an'da yer alan cin ve doğaüstü varlıkların oyunculara bulaşmasıyla başlar ve devam eder. Film adıyla olduğu gibi galasıyla da ses getirmiş, filmin galasında yangın felaketi olmuş ve çoğu insan zarar görmüştür. Filmin çekimleri Mardin'in Savur ilçesi ve Diyarbakır'ın Çınar ilçesi arasındaki Dangıza - Dengesa Türkçe ismi olarak ise Serenli köyünde gerçekleştirildi. Yaz aylarında Köyde kimse yaşamaz. Filmde'de göründüğü gibi boş bir köydür.

Büyü (Harry Potter)
  1. YÖNLENDİRME Harry Potter'daki büyüler listesi

"büyü" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bu dönemde insanların inanç, bereket, büyü, totem, muska ve uğur getirmesi için takılarını süslenme amacıyla kullandığını ve bu durumun günümüze kadar devam ettiğini aktaran Erdoğan, renkli taşlar, hayvan dişleri, boynuz, kemik ve tırnak kısımları ile deniz kabukları gibi doğal malzemelerin, sürtme ve kazıma yoluyla şekillendirildiğini, delinip dizilerek takı haline getirildiğini kaydetti.

Bu dönemde bu yana insanlar inanç, bereket, büyü, totem, muska ve uğur getirmesi için takıları süslenme ihtiyacı için binlerce yıldır kullanılmıştır.