Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, jeoloji Bir kütlenin fiziki ve kimyasal
özelliklerinin değişmesi, istihale, metamorfizm
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
(Yun. meta: sonra; morphe: biçim, şekil)
Özellikle böceklerde ve amfibyumlarda, bir hayvanın embriyo evresinden ergin olana kadar geçirdiği şekil ve yapı değişikliği.
Stamenin petale değişmesi gibi bir yapının başka bir yapıya şekil değiştirmesi. Metamorfoz.
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
Canlının yumurtadan çıktıktan sonra, tam bir ergin görünümüne erişinceye kadar geçirdiği değişim evrelerinin bütünü, metamorfoz.
Yerbilim Terimleri Sözlüğü
Minerallerle yapı ve dokuların değişimi.
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(jeoloji)
Ruhbilim Terimleri Sözlüğü
Özellikle kişiliğin oturmuş niteliklerinin birdenbire dikkati çekecek değişimler göstermesi.
Vikipedi
Başkalaşım, metamorfoz olarak da bilinir. Özellikle Böcekler için kullanılan bir terim olup, canlının tırtıl düzeyinden yetişkin düzeye geçişi.
Insecta sınıfı içerisinde sınıflandırılan canlılar, genel olarak başkalaşım geçirip geçirmemelerine bağlı olarak üç gruba ayrılırlar;
- Ametabolus böcekler: Bu gruba böcek olmayan altı ayaklı ( hexapod) canlılardan bir kısmı girer. Bu gruptaki canlıların larva ve yetişkin halleri çiftleşme organlarının yokluğu dışında aynıdır ve başkalaşım geçirmezler.
- Hemimetabolus böcekler: Bu gruba pek çok böcek grubu girmektedir. Larva yetişkinlik aşamasına kademeli olarak geçer ve koza aşaması yoktur.
- Holometabolus böcekler: Kelebekler ve pek çok böcek sınıfının dahil olduğu bu grupta yaşam döngüsü, tırtıl, koza ve yetişkin aşamalarından oluşur.
Başkalaşım geçiren canlılar; kelebek, kene, kurbağa, sinek ve benzeridir.
"başkalaşım" kelimesinin kullanım örnekleri.
Pınar Pir, yaptığı yazılı açıklamada, kök hücrelerin başkalaşım süreçlerini matematiksel olarak inceleyeceklerini belirterek, vücutta yaştan dolayı işlevini kaybeden ya da genetik olarak problemli dokuları tamir edecek teknolojiye çok yakın olduklarını kaydetti.
Üniversite açıklamasına göre TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında desteklenen proje ile kök hücrelerinin başkalaşım süreçlerinin matematiksel olarak modellenmesini hedefleyen GTÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.
Kök hücre başkalaşım süreçlerinin daha etkin, daha hızlı, hedefe yönelik bir şekilde tasarlanması, matematiksel ön görülerle tıbbi ve laboratuvar ortamında yapılan araştırmalarda yaşanan olumsuzluklarının ortadan kaldırılması gibi amaçlara yönelik olan proje, 3 yıl devam edecek.
Bunlardan birinin mutasyon yoluyla yeni çeşitlerin elde edilmesi olduğunu vurgulayan Aslan, söz konusu yöntemle bitki gözlerine gama ışınları verilerek, buradaki gen dizininde sağlanan başkalaşım sonucu yeni ve farklı bireylerin elde edilmesinin amaçlandığını dile getirdi.
Zira üremesine suda başlayan sivrisinekler yumurtalarını her türlü su birikintisine bırakmakta havaların ve suların ısınması ile birlikte 10 ile 15 gün içerisinde başkalaşım geçirerek sinek halini almaktadır.