Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
balıkçılgiller
  • isim, hayvan bilimi Leyleksiler takımının balıkçıllar alt takımına giren bir familya
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
balıkçılgiller

Kuşlar (Aves) sınıfının, leyleksiler (Ciconiiformes) takımından, çoğunlukla uzun bacaklı ve uzun gagalı olan, gri balıkçıl (Ardea cinerea), erguvanî balıkçıl (A.purpurea), alaca balıkçıl (Ardeola ralloides), büyük ak balıkçıl (Egretta alba), küçük ak balıkçıl (E.garzetta), balaban (Botarus stellaris), cüce balaban (Ardetta minuta), gece balıkçılı (Nycticorax nycticorax), ibrik gagalı (Codilearius caucrophagus) türleri iyi bilinen bir familya.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
balıkçılgiller

(zooloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
balıkçılgiller

(Ardeldae), (Lat. ardea = balıkçıl kuşu): Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının leyleksiler (Ciconiiformes) takımının balıkçıllar (Ardeae) alt-takımına giren bir familyası. Başları küçük, gagaları uzun ve keskin olur. Ense kısımlarında çoğunluk bir tutam tüy bulunur. Bütün dünyaya yayılmışlardır. Küirengi balıkçıl (Ardea cinerea), erguvani

Vikipedi
Balıkçılgiller

Balıkçılgiller (Ardeidae), pelikanlar takımına ait, tatlısu ya da tuzlusu kıyılarında yaşayan uzun bacaklı kuşları kapsayan bir familya.

Balıkçıl türlerinin sınıflandırılması zorlukla ilerletilen bir konudur ve hâlâ Ardea ile Egretta cinsleri içine hangi türlerin alınacağı konusunda açık bir görüşbirliği oluşmamıştır. Familya içinde cinslerin birbirleriyle olan bağlantıları da tam olarak çözülememiştir. Ancak daha önceden tek başına monotipik bir familya olan Cochlearidae oluşturan kayık gagalı balıkçıl artık balıkçılgiller familyasının bir üyesi olarak görülmektedir.

Balıkçılgiller familyasında yer alan kuş türleri, leylekgiller, aynakgiller ve turnagiller familyalarında sınıflandırılan kuş türlerine benzerlik gösterseler de bunlardan uçarken boyunlarını uzatmak yerine geriye çekmek özellikleri ile ayrılırlar.

Familya üyeleri çoğunlukla sulak alanlarda yaşayan, balık, kurbağa ya da diğer sucul canlılarla beslenen kuşlardır. Karasal formları dışında suya uyum sağlamışlardır. Bu kuşların çoğu ağaçlara gruplar halinde yuvalarlar, bunlar dışındakiler ise sazlıkları tercih ederler.