Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
baryum
  • isim, kimya Atom sayısı 56, yoğunluğu 3,78 olan, doğada en çok baryum sülfat ve baryum karbonat olarak bulunan, havada çabuk oksitlenen, gümüş renginde, katı ve basit bir element (simgesi Ba)
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
baryum

Simgesi Ba , atom numarası 56, atom kütlesi 137,34 g, yoğunluğu 3,46 g/mL, e.n. 725 °C olan , suda çözünebilen, mika, feldispat sülfat ve karbonatları şeklinde bulunan, element halinde bulunmayan periyodik çizelgenin IIA grubunda bulunan , kuvvetli indirgen bir toprak alkali metali.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
baryum

(kimya)

Vikipedi
Baryum

En sık bulunan ve en çok kullanılan Baryum kaynağı Barit madenidir. Doğada sedimanter (tortul, çökelme ile) meydana gelmiş olarak bulunur. Denizlerin ya da suların taşımasıyla tabakalar meydana gelmiştir. Genellikle sıcak su çıkan bölgelerede görülür. Kurşun, Gümüş, Çinko üretiminde kullanılır. Kullanım alanlarından birisi de fren balatalarının altlık malzemesidir.

BaSO: Zehirlidir. Radyoopak ( Gama ve X ışını) özelliğe haiz olduğundan tıpta kanser teşhislerinde, kâğıt kaplamalarda, boya sanayiinde, plastik, tekstil, mürekkep, kauçuk, batarya ve pil yapımında kullanılır.

BaCO: Zehirlidir. Özel camların yapımında, Klor ve NaOH üretiminde kullanılır.

BaO: Solventlerden suyun uzaklaştırılmasında ve petrol sanayinde kullanılır.

BaNO: Havai fişeklerde, sıçan zehirlerinde, seramik sırlarda kullanılmaktadır.

"baryum" kelimesinin kullanım örnekleri.

Çift kontraslı kolon grafisi ise baryum ve hava ile bağırsaklar doldurularak yapılan tetkiktir.

Görselliği gün batımından sonra belirginleşen, patlama esnasında basınç, ses ve ışık yayılımı oluştururken, doğaya kükürtdioksit, karbondioksit, karbonmonoksit, asılı partiküller gibi hava kirleticilerin yanı sıra lityum, potasyum, sülfür, manganez, sodyum, alüminyum, demir tozları, strontiyum ve baryum gibi birçok ağır metalin salınımına neden olan havai fişeğin olumsuz etkilendiği canlılar arasında kuşlar da yer alıyor.

Teknolojinin hızla ilerlemesinin günlük hayatı kolaylaştıran elektrikli ve elektronik alet ve cihazların kullanımını arttırdığı ve bunun da istenmeyen bir elektronik atık sorununu doğurduğu belirtilen açıklamada, elektrikli ve elektronik ekipmanların bazılarının kurşun, berilyum, baryum ve civa gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden toksik maddeler içerdiği kaydedildi.

Bunun içine Baryum Borat ekledik, sığınaklara bunu koyduğumuzda radyasyon önleyici özellik kazandırdık.

Bu yıl ürettiğimiz Baryum Borat ise kurşunla eşdeğer şekilde koruma sağlamıştır ve Baryum Boratın herhangi bir toksit etkisi yoktur.