Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Bastoncunun yaptığı iş
"bastonculuk" kelimesinin kullanım örnekleri.
Bunlar Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altına açtığımız ve özellikle Asansörcülük Dalı ile İlçemizin turizm kapısı tanındığı en önemli el sanatı bastonculuk mesleğine, hizmet edeceğini düşündüğümüz Mobilya Süsleme Sanatları Dalıdır.
Bunlar Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altına açtığımız ve özellikle Asansörcülük mesleğindeki ihtiyacı karşılayacağını düşündüğümüz, Elektromekanik Taşıyıcılar Bakım ve Onarımı Dalı ile İlçemizin turizm kapısı, tanındığı en önemli el sanatı bastonculuk mesleğine, hizmet edeceğini düşündüğümüz Mobilya Süsleme Sanatları Dalıdır.
Balkanlıoğlu, büyük bir meşakkat ve sabır gerektiren bastonculuk mesleğine gönül veren ustanın sanat eserlerinin görülmeye değer olduğunu ifade etti.
Babadan kalma bastonculuk mesleğini yaklaşık 30 yıldır sürdüren Gökbulak, kasaplardan koç, sığır ve manda boynuzlarını topluyor.
Babadan kalma bastonculuk mesleğini yaklaşık 30 yıldır atölyesinde sürdüren Gökbulak, kasaplardan topladığı koç, sığır ve manda boynuzlarını bazı işlemlerden geçirdikten sonra bastona dönüştürüyor.
Çeşitli hayvan figürlerinin de işlenebildiği bastonculuk sektörü ise Devrek ilçesinde yıllardır yaşatılmaya çalışılıyor.
Ürettiği bastonun zümrüt, yakut ve gümüş işlemeli olduğunu kaydeden baston ustası Cumali Birol, aile olarak 120 yıldır bastonculuk sanatını yürüttüklerini söyledi.
Ama bastonculuk sanatı yok olmaya yüz tutmuş sanatlar arasında olsa bile halen günümüzde yaşatmaya çalışıyoruz.
Eğer bastonculuk bir sanat ise ve bir sanat eseri yapmaksa bunu fabrikasyona çevirdiğiniz zaman bu endüstriyel bir ürüne girer.
Aynı zamanda el sanatlarında bastonculuk, yöresel ayakkabı olan harik, gej ve aba yapımı, tandır çanak ve çömlek yapımı gibi ürünlerimiz ile dünyaya nam salmaktayız.
Böylece el dokumacılığı, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığı tarafından kabul edilen geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyetini sürdüren esnaf ve sanatkara pozitif ayrımcılık yapılacak.
Bu kapsamda devlet, kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu taşları işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar, esnaf muaflığı kapsamına alınarak gelir vergisinden muaf tutuldu.