Kelime tanımını bul

Bilişim Terimleri Sözlüğü
Baud

İkil /saniye olarak deyimlenen oluk sığa birimi.

Vikipedi
Baud

Baud, uzak iletişim ve elektronikte kullanılıp, saniyedeki atım oranını veren ve "Bd" ile gösterilen birimdir. Sinyal ögelerinin saniyedeki devinimleriyle ilintilidir. Baud, bir sembol oranı birimidir, ayrıca baud oranı (baud rate) veya geçiş derecesi (modulation rate) olarak da bilinmektedir. Bir satır kod veya bir sayısal geçiş sinyalinin saniyedeki orta dereceli bir iletimi farklı bir sinyal sembolüyle nitelendirilmektedir. Baud oranı bununla ilişkilidir ancak bu, bit/s kavramına ait olan brüt bit oranı ile karıştırılmamalıdır.

Sembol süresi veya bilinen adıyla birim aralığı; osiloskoptaki göz diyagramında gözlenen iletimin zaman aralığını doğrudan ölçümlemektedir. Birim aralığını tanımlayan formül ise söyledir:

T_s = {1 \over f_s},

f yazan yere sembol oranı gelecektir.

Bir örnek vermek gerekirse: 1 baud 1 kBd = 1,000 Bd, saniyedeki 1,000 sembol oranı ile eşit olur. Modem bulunan bir yapıda, bu saniyede bin stepe karşılık gelir.

Sayısal sistemlerde kullanılan -süreksiz değerler- ikili kodlar 1 Bd = 1 bit/s'dir. Bunun zıddı olarak analog sistemlerde 1 Bd değeri tam değer ve temsil edilen veri olarak kullanılır.

Baud birimi adını; telgraflar için keşfedilen Baudot kodlarının kaşifi Émile Baudot'tan almıştır. Bu daha sonra uluslararası olarak da kabul görmüştür. Birimin sembolik kısaltmasında ilk harf büyük yazılsa da (Bd), birimin cümle içindeki kullanımı "baud" biçiminde küçük harflerle olmalıdır.