Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Kumaş, mücevher vb. değerli eşyaların alınıp
satıldığı kapalı çarşı
"Bedestende kötü şeyler arasına karışmış antika mallar gibi bunları seçmek de herkesin işi değil." - N. Hikmet
Kentbilim Terimleri Sözlüğü
Değerli eşyanın satıldığı yer. bk. kapalı çarşı.
Vikipedi
Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, değerli malların satılması için inşa edilmiş, kubbelerle örtülü ve genellikle dikdörtgen planlı büyük yapılara verilen addır.
Aslında ilk yerleşimler çoğunlukla kervansaraylar şeklinde olmuştur. Zamanla kervansaraylardan bazıları cami, pazar, eczane v.b. eklenerek kervansaray külliyelerine dönmüş, bu külliyelerin etrafında da iskan oluşmuştur. Bir yanlışlık olarak çoğunlukla bu kervansaraylar daha sonra bedesten olarak adlandırılmışlardır. Çoğunlukla aynı tür esnafın bulunduğu ve düzenli, sıralı olarak yerleşmiş dükkanlar ( Farsça Arasta: sıralı düzenli) Arasta, birden fazla meslek gurubunu barındıran alış veriş yerleri de çarşı, bedesten olarak tanımlanmaktadır.
Osmanlıda, kumaş, mücevher ve çeşitli kıymetli eşyaların alım satımının yapıldığı, eşit büyüklükte kubbelerle örtülü, bir çeşit kapalı çarşı olup bu yapıların ilk örneklerine 13. yüzyıl başlarında Anadolu’da rastlanmıştır. Anadolu'da bilinen ve bugün hala kullanımda olan en eski Bedesten Kahramanmaraş'tadır.
Bedestenler zamanlarında önemli birer iktisadi kuruluştu. O devirde, günümüzdeki banka ve borsaların görevini de görürdü.
"bedesten" kelimesinin kullanım örnekleri.
Konya’daki Bedesten cephe giydirmeleri gibi Arasta Çarşısına cephe giydirmelerine başladık.
Mesleğe çok küçük yaşlarda babasının tarihi Bedesten Çarşısı'ndaki dükkanında başlayan Muammer usta, üzerine mesh edilebilen, kısa konçlu, hafif ve yumuşak mestleri, müşteri talebini artırmak için çeşitlendiriyor.
Tarihi Bedesten içinde üretilen yassı semaverin fabrikasyon üretimine geçilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor.
Gaziantep Kalesi, Hışva Han, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten gibi kentin tarihi yerleri gezilecek.
Sandıklı Bedesten Çarşısı'nda iş yeri kiralayan 10 girişimci ev hanımı, 50'şer bin liraya yakın hibe desteğiyle kendi iş yerlerini açtı.
Emek pazarı sakinleriyle Bedesten esnaflarını karşı karşıya getiren kulübeler, İlhan Komar Parkı yerine Eski Cami ile park arasına kurulmaya karar verildi.
Bedesten yanında yapılan etkinlikte, il ve ilçelerden gelen Tekirdağlı kadınlar, evlerinde ürettikleri yiyecek, süs ve hediyelik eşyalarını sergiledi.