Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
bendir
  • isim Alaturka müzikte vurmalı çalgı aleti
Vikipedi
Bendir

Bendir, Klasik Türk müziğinde kullanılan başlıca vurmalı ritim çalgılarından biridir.

Zilsiz büyük def, nakkare ve kudümle birlikte kullanılır. Derisinin iç yüzüne boydan boya gerilen kiriş sayesinde aynı anda iki değişik tını çıkarabilir.

Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.

Türkiye'de son dönemlerde kullanım alanı yaygınlaşmaya başlamış olup, Türk Tasavvuf Müziğinin yanında Türk Halk Müziği'nde en çok kullanılan ritim aleti olmuştur.

Standart çapı 52 cm'dir. Ses kalitesi bendirin kasnağına ve maddesine göre değişir. Plastikten veya deriden yapılır. Deriden yapılan bendirlerde kasnaklardaki vidaları sıktıkça ses tonu değişir, aynı zamanda çakmak-kibrit yardımıyla deri 2 dakika kadar ısıtıldığı zaman daha kaliteli ses elde edilir.

"bendir" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bendir sanatçısı Necdet Naz, udi sanatçı Ali Kanneci, neyzen sanatçısı Hüseyin Yürektensever müziği ile koroya eşlik etti.

Bendir sanatçısı Necdet Saz, Udi Ali Kanneci, neyzen sanatçısı Hüseyin Yürektensever müziği ile koroya eşlik ettiler.

Bendir sanatçısı Necdet Naz, udi sanatçısı Ali Kanneci, neyzen sanatçısı Hüseyin Yürektensever müziği ile koroya eşlik etti.

Basit gibi görünse de bendir çalmak için son derece iyi bir müzik kulağı ve ritim duygusuna sahip olunması gerektiğine dikkat çeken usta öğretici, kursa katılan tüm öğrencilerinin bu kapsamda yetenekli olduğunu söyledi.

Bendir Kursiyerleri programda birbirinden güzel ilahilerini son derece başarılı bir şekilde icra etti.

Dinletide, bendir erbane sanatçısı Fazıl Karagöz de Anar'a eşlik etti.

Panelin ardından okutman Can Doğan danışmanlığında üniversite öğrencilerinden oluşan Deruni Tasavvuf Müziği Topluluğu, tasavvuf müziğinin en beğenilen parçalarını ney ve bendir enstrümanları eşliğinde seslendirdi.

Değirmenönü Kültür Merkezinde, bağlama, gitar, keman, darbuka, THM repertuar, TSM repertuar, ses, yan flüt, boru trompet, klarnet, bendir, GSH müzik, halk oyunları, salon dansları, kısa film, diksiyon, tiyatro, drama, fotoğraf, seramik, güzel sanatlar fakültesi hazırlığı, heykel, resim, çini, rölyef, ud ve cümbüş branşlarında kurs açacak.

Bunların içinde ney, kudüm ve bendir gibi ekipman çalan arkadaşlarımız var.

Kültür ve Sanat Evi'nde bendir, ney, kudüm ve sema kurslarını ücretsiz verdiklerini anlatan Tunç, Gelibolu Mevlevihanesi'nde her ay programlar düzenlediklerini sözlerine ekledi.