Kelime tanımını bul

Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
benzofenon

Formülü C6H5COC6H5, e.n. 46 °C olan, α ve ß şeklinde iki allotropu olan, organik sentezlerde kullanılan, renksiz, kristal yapıda, alkol ve eterde çözünen ve diğer adı difenil keton olan bir madde.

Vikipedi
Benzofenon

Benzofenon, ayrıca difenylmetanon, fenil keton, difenil keton veya benzoylbenzen olarak da bilinir. Kimyasal formülü ( C H)C O veya PhCO şeklindedir.

Benzofenon fotokimyada en sık kullanılan ışık duyarlandırıcılardandır (photosensitizer). Üçlü (triplet) yapısı oksijen tarafından kolayca bastırılır, ayrıca uygun bir hidrojen vericisiyle tepkimeye girerek ketil radikali oluşturur.

Benzofenon ve sodyum metali, tetrahidrofuran (THF) damıtımında su göstergesi olarak da kullanılırlar. Bezofenon sodyumla kompleksleşince oluşan ketil türevi koyu mavi renktedir. Sodyum metali öncelikle suyla reaksiyona girdiğinden, eğer sodyum tükenmişse benzefon mavi renk gider. Rengin yok olması daha çok soyum metali katılması gerektiğine işarettir. Renk damıtılan THF'nin niteliği ile ilişkilidir; yeşil kuruluğunu, açık mavi çok nemli olmasını ve koyu mor ise çok kuru olduğunu gösterir.