Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
berilyum
  • isim, kimya Atom numarası 4, atom ağırlığı 9,013, yoğunluğu 1,84 olan, 2970 °C'de eriyen, zümrüt vb. taşların birleşiminde bulunan, havanın etkisine karşı ince bir oksit tabakasıyla kaplı element (simgesi Be)
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
berilyum

Simgesi Be , atom numarası 4, e.n. 1280 °C olan, beril gibi granit kayalarda filiz halinde bulunan, çekirdek tepkimelerinde yavaşlatıcı olarak kullanılan ve aluminyum aşımlarına sertlik yapması için katılan, hafif çeliğimsi, periyodik çizelgenin IIA grubunda toprak alkali bir element.

Metalbilim İşlem Terimleri Sözlüğü
berilyum

Sert, ak renkli, yeğnik ve yenim dayançlı alaşımlarda kullanılan metal. A. A. 9.01, A. S. 4, Ö. A. 1 .84, E.S. 1350°C.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
berilyum

(kimya)

Nükleer Enerji Terimleri Sözlüğü
berilyum

Reaktörde nötron kaynağı olarak kullanılan, atom numarası 4, atom ağırlığı 9,013; yoğunluğu 1,89 olan serbest element (Be).

Vikipedi
Berilyum

Berilyum, periyodik tablonun II-A grubunda yer alan toprak alkali grubundan element. Berilyum ender elementlerdendir. Yerkabuğunda ancak %0,0006 oranında bulunur. Zengin yatakları bulunmadığından, berilden elde edilir. Fransız kimyacısı Nicolas Vaquelin tarafından 1798'de oksit halinde bulunmuş, 1828'de, birbirlerinden bağımsız olarak, Friedrich Wöhler ve Antoine Bussy tarafından elde edilmiştir.

"berilyum" kelimesinin kullanım örnekleri.

Teknolojinin hızla ilerlemesinin günlük hayatı kolaylaştıran elektrikli ve elektronik alet ve cihazların kullanımını arttırdığı ve bunun da istenmeyen bir elektronik atık sorununu doğurduğu belirtilen açıklamada, elektrikli ve elektronik ekipmanların bazılarının kurşun, berilyum, baryum ve civa gibi çevre ve insan sağlığını tehdit eden toksik maddeler içerdiği kaydedildi.

Almanlar, berilyum elementini alfa parçacıklarıyla bombardıman edince açığa güçlü bir radyasyon çıktığını bulmuştu.

İçinde İçerisinde cıva, kurşun, berilyum ve fosfor gibi insan sağlığını tehdit edebilecek kimyevi maddeler bulunduran bu atıklar çevre ve insan sağlığına zarar veriyor.

Elektronik eşyalarda ayrıca kurşun, cıva, kadmiyum, krom, fosfor ve berilyum gibi maddeler bulunuyor.

Ürünlerin içeriğinde, vücutta zamanla sağlık sorunları oluşturma tehlikesi bulunan arsenik, kadmiyum, kurşun, cıva, berilyum, nikel, selenyum ve talyum maddelerinin oranı araştırıldı.