Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, bitki bilimi Baklagillerden, yurdumuzun her
yanında yetiştirilen, fasulyeye benzer, tırmanıcı bir bitki (Pisum
sativum)
- Bu bitkinin yuvarlak tanesi
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Baklagiller familyasından, beyaz, leylak, kırmızı çiçekleri olan, düşük kaliteli olanları hayvan beslemede kullanılan, metiyonin bakımından fakir, sindirim derecesi iyi, lezzetli, bir yıllık otsu bir bitki.
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
Baklagiller (Leguminosae) familyasından, beyaz, leylâk ve kırmızımsı çiçekleri olan, legümen tipte meyveli, 3-10 tohumlu, bir yıllık otsu bitki.
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(botanik)
Vikipedi
Bezelye (Pisum sativum), baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir. Bezelye adlı lezzetli ve çok besleyici sebzeyi ilkbaharda ve yazın verir. Gövdesi çok uzundur, bitkinin ağırlığını çekemeyecek inceliktedir. Beyaz çiçek açar. Yuvarlak tanelidir. Meyvesi bakla veya fasulyeye benzer, tohumları bir kılıf içerisinde dizilmiştir.
Bezelye bitkisi çok eski çağlardan beri yetiştirilmektedir. Ana vatanı Avrupa ve Batı Asyadır. İlk ve orta çağlarda, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'da yetiştiriliyordu. XI. yüzyılda İngiltere de geniş ölçüde yetiştirilmeye başlandı. Günümüzde ise dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilmektedir. Türkiye'de öbür sebzeler ve fasulye kadar olmamakla beraber bol miktarda yetiştirilmektedir.
Bir başka önemli çeşitte, taneleri iri olan araka bezelyesidir.
Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir. Bezelye C vitamini yönünden diğer baklagillere göre daha zengindir. İçeriğinde C vitamini yanı sıra ; A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri barındırır.
Yaşam döngüsü kısa ve gözlemlenebilir olduğu için Gregor Mendel'in genetik araştırmalarında oldukça yararlı olmuştur.
=
"bezelye" kelimesinin kullanım örnekleri.
Fransız mutfağına has pişirme tekniğiyle yemyeşil ve dipdiri kalacak şekilde kısık ateşte pişirilen, Aydın çam fıstığı ve İzmir tulumu ile servis edilen zeytinyağlı bezelye, hafif lezzetleri tercih edenleri bekliyor.
Keten tohumu, soya fasulyesi, soya filizi, yeşil çay, bezelye, mercimek, çilek, ahududu gibi besinler fitoöstrojenler bakımından zengindir.
Şenlikte karalahana çorbası ve sarması, galdirik kavurması, bezelye kızartması, taflan diblesi, karalahana çiçeği kavurması, kiraz kavurması, pezik mıhlaması, pezik dilblesi, mısır ekmeği, Giresun simidi, fındıklı çiğ köfte ve fındıklı burma tatlısı gibi çok sayıda yöresel yemekler yer aldı.
Glikozlu baklava parlıyor Baklavayı ucuza getirmek için bazı firmaların şeker yerine glikoz, fıstık yerine de bezelye kullandığına dikkat çeken Göksel Odabaşı, müşterilerin glikozla yapılmış baklavayı görüntüsünden anlayabileceğini dile getirdi.
Dikey tarım kullanılarak domates, patates, yeşil soğan, havuç, patlıcan, salatalık, kabak, bezelye, fasulye, ıspanak, marul, roka, maydanoz, biber, brokoli, mısır, buğday, karpuz, kavun, çilek ve benzeri tüm otsu gövdeli bitkiler kolaylıkla yetiştirilebiliyor.
Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin.
Amerikan Optometri Birliği pırasanın yanı sıra kale, ıspanak, bezelye ve brokoliyi, ilerleyen yaşa bağlı olarak görülen katarakt riskini azaltmak için tüketilmesi gereken gıdalar arasında gösteriyor.
Artık kalıcı dişlerinde çıkması sebebiyle diş macunu değeri 6 yaşından sonra 1450 ppm değerine çıkarılarak, bezelye büyüklüğünde fırçaya sürülebilir ve bu basit yöntemle sağlıklı dişlere sahip olunabilir.
Bezelye pürin adı verilen bir madde içerir, böbrek bozuklukları veya gut olan kişilerin tüketmesi sakıncalıdır.
Yine baklavalarda tereyağı yerine margarin, fıstık yerine öğütülmüş bezelye, ceviz yerine de leblebi tozu kullanıldığı tespit edilmiştir.
Rusya'dan ithal edilecek ürünlere getirilen onay şartı, adi buğday, ham ayçiçek yağı, mısır, kuru bezelye, çeltik, ayçiçeği küspesi ve makarnalık buğdayı kapsıyor.