Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
bezeme
  • isim Süsleme
  • Süs, süsleyen şey
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
bezeme

Bayram, şenlik, donanma, resmî eğlence

Uygulayım Terimleri Sözlüğü
bezeme

mimarlık, güzelsanatlar, Değişik bezeklerden oluşan süsleme.

Vikipedi
Bezeme

Bezeme veya Tezyinat, Herhangi bir yüzeyi süslemek için; üzerine boyalı, boyasız, düz ya da kabartma olarak yapılan güzel biçimlere Bezeme denir. Bu ad, sanat çevrelerince de pek anlaşılmış değildir. Nedeni de, geniş anlamlı süsleme sözcüğünü kullanma alışkanlığı ve Arapça Tezyin, Tezyinat kavramlarının birçok sözcük gibi Türkçeye doğrudan yerleşmesidir. En eski çağlardan beri Türkler tarafından kullanılan, zamanla unutularak Arapça tezyin sözcüğü ile anlatılan bu sanat teriminin Türkçesine bezeme denir.

"bezeme" kelimesinin kullanım örnekleri.

Testinin gövdesi armudi olup, omuz ve ağız kenarında yiv şeklinde ikişer sıra şerit bezeme mevcuttur.

Cami içerisinde bulunan özgün bezemeli kısmın eksik kısımlardaki yeni uygulama alanları, özgün bezeme biçim ve renk özelliklerine uygun olarak revize edildi.

Kubbenin iç aksamı, kalem işi süslemeler, nakış, bezeme ve hatlardan oluşuyor.

Köprünün kemerlerinde, genellikle kilit taşı üzerinde yer alan bezeme öğelerinde, geometrik motifler, bitki ve hayvan figürleri, merkezi veya Rumi palmetler yer alıyor.

Körfeze olan manzarası ile dikkat çeken iki katlı ahşap konağın iç duvarları ahşap bezeme ve kalem işlemelerle süslenmiştir.

Gerek restorasyon ve konservasyon çalışmaları, gerek tuval üzerine replika çalışmaları, gerek bezeme çalışmaları, gerekse tarihi eser maket çalışmaları ile kültürel değerlerimizin geleceğe taşınmasına katkı sunan önemli bir alan olduğunu belirten Yrd.

Altının yanı sıra çeşitli boyalar kullanılarak klasik motiflerle icra edilen bir bezeme çeşidi.

Çalışmada ilk olarak mezar stellerindeki sahnelerin ikonografik özelliklerine değinilmiş, daha sonra mezar stellerinin tipolojik özellikleri ile birlikte bezeme alanlarındaki figürler ve tipolojik gelişimlerine yer verilmiş.