Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
Bilecik
  • özel, isim Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan illerinden biri
Vikipedi
Bilecik (il)

Bilecik, eski adıyla "Ertuğrul", Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan bir ildir.

İl Nüfusu: 218.297'dir. Bu nüfusun %82,6'sı şehirlerde yaşamaktadır (2016). İlin yüzölçümü 4.179 m²'dir. İlde km²'ye 52 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkez ilçede 98'dir.) İl merkezinin denizden yüksekliği: 513 m.'dir.

2016 yılında TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 8 İlçe, 11 belediye, bu belediyelerde 61 mahalle ve ayrıca 245 köyü vardır.


Bilecik'te Batı Anadolu ağzı kullanılmaktadır.Prof. Dr. Leyla Karahan'ın Anadolu Ağızlarının Sınıflandırılması ( Türk Dil Kurumu yayınları: 630, Ankara 1996)

Bilecik

Bilecik, Bilecik ilinin merkezi olan ilçedir. Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde kalmaktadır.

Tarihçe[ değiştir]

Günümüz yerleşimiyle ilgili bilgiler sınırlıdır. Şehrin 4 km güneybatısında yerleşimin M.Ö 3000'lere kadar uzadığı düşünülen Agrilion antik kenti bulunmaktadır. Günümüz yerleşimin Hamsu ve Debağhane dereleri arasındaki kayalık çıkıntıda Bizans döneminde Belekoma adıyla bilinen bir kale bulunmaktaydıGüneş, A., Bilecik ve Çevresinde 16. Yüzyılda Sosyal ve Ekonomik Durum, OTAM, Sayı:10, 1888, Ankara. URL:http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/19/1248/14268.pdf. Erişim: 2017-03-05. 13. yüzyılda Bizans'ın Selçuklularla mücadelesinde uç bölgesinde yer alan Bilecik, yüzyılın ortalarından itibaren tekfur idaresinde merkezden yarı bağımsız olarak yönetilmekteydi. Bilecik, 1299 yılında ani bir baskınla Osmanlı topraklarına katıldı. Bilecik'in ele geçirilmesiyle Osman Gazi burada bir mescid yaptırmış, küçük oğlu Ali ve eşi ile aynı zamanda eşinin babası olan Şeyh Edebali burada yaşamıştır. Şehir kalenin etrafında gelişim göstermekle birlikte, coğrafi yapıdan dolayı yeterli büyüme sağlanamamıştır. 16. yüzyılda 700 civarında küçük bir nüfusa sahip olan yerleşimin onda bir kadarını Hristiyan nüfus oluşturmaktaydı. 1649 yılındaki Avârız kayıtlarında Bilecik Ertuğrul Gazi vakıflarına ait bir kasaba olarak kaydedilmiştir. Bu dönemde yerleşim, dokuz Müslüman ve bir Hıristiyan olmak üzere 10 mahalleden oluşmaktaydı. Coğrafi konumu nedeniyle tarımda yapılamayan yerleşim, bu tarihlerde demir madenciliği ve ipek dokumacılığı yönüyle gelişmişti. Osmanlı idaresinde uzun süre Sultanönü sancağına bağlı bir kaza olarak görülen yerleşim, Tanzimat’tan sonra Hüdavendigâr eyaletine bağlı bir sancak oldu. II. Abdülhamid döneminde Ertuğrul sancağının merkez kazası Bilecik, Cumhuriyet’in ilk yıllarında vilâyet olduÖzey, R., HÜDÂVENDİGÂR VİLAYETİ, KARESİ VE BİGA MUTASARRIFLIKLARI, Marmara Coğrafya Dergisi Sayı: 7, Ocak-2003, İstanbul . URLhttp://www.marmaracografya.com/pdf/7.1.pdf. Erişim: 2017-03-06. 1924 yılında vilâyetin adı Bilecik’e çevrildi.

"bilecik" kelimesinin kullanım örnekleri.

Alınan bilgilere göre; Bilecik’in Bozüyük ilçesinden kent merkezine seyir halindeki Kadir Yöney (26) yönetimindeki 11 AAC 954 plakalı otomobil, Ahmetpıan Köyü yol ayrımını geçtiği sırada bilinmeyen bir nedendan dolayı sürücüsünün direksiyon hakimiyetin kaybetmesi sonucu devrildi.

Fizik öğretmeni Mehtap Arslan da TÜBİTAK Bilim Toplum Programları kapsamında desteklenen "Kumral Abdal Bilecik'te Bilim Şenliğini Müjdeliyor" isimli bir program düzenlendiğini belirterek, "Programımız 29 atölye, 7 etkinlik, 11 konuşma söyleşi ve astronomik gözlemlerle devam ediyor.

İlçe Mili Eğitim Müdürü Servet Çetinkaya ve Kumral Abdal Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ali Bilgin Başkan Bakıcı’ya 407 TUBİTAK Bilim Şenlikleri Düzenleme Programı kapsamında Bozüyük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte 17-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen “Kumral Abdal Bilecik’te Bilim Şenliği Müjdeliyor” isimli projenin ana destekçilerinden olan Bozüyük Belediyesi ve Belediye Başkanı Fatih Bakıcı’ya teşekkür ederek plaket takdiminde bulundular.

Daha sonra Abhazya Geri Dönüş Devlet Komitesinin çalışan Cansuh Lazba, Abhazca burada oluş sebeplerini anlatırken, konuşmasını Türkçeye çeviren Bilecik Kafkas Derneği Başkanı Erdinç Çolak çevirdi.

Sac ocaklarda pişen yufkaların üzerine yağ ve salça sürülerek sıcak sıcak müze ziyaretçilerine ikram edilirken, Kütahya ve Bilecik’in ilçelerinden gelen KYK öğrencileri afiyetle yedi.

Konuşmaların ardından Osmanlı yöresel kıyafetleriyle katılan Ahretlik ve Durmuş, "Bursa Osmanlı Kadınlarının Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği ile Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği arasında kardeş dernek" protokolü imzalandı.

Öte yandan turnuvaya Bilecik Spor Kulübü, İstanbul Fenerbahçe, Bolu Spor Kulübü, Bursa Efe Spor Kulübü, İzmitSevindik Spor Kulübü ve Sakarya Akburak Spor Kulübü’nden 22 sporcu katıldı.

Daha sonra Bilecik Spor Kulübü, İstanbul Fenerbahçe, Bolu Spor Kulübü, Bursa Efe Spor Kulübü, İzmit Sevindik Spor Kulübü ve Sakarya Akburak Spor Kulübü'nden 22 sporcunun katılımıyla boks turnuvası yapıldı.

Son alar 4 Haziran 2018 günü Bilecik’e ziyaret eden dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.

Bilecik’in ev güvenilir ilçelerinden biri olan Osmaneli’nde, İlçe Emniyet Müdürü Murat Tezcan Alaç ve ekibinin uyuşturucuya tacirleri ve içicilerine karşı açtığı savaş meyveleri veriyor.

Bilecik esnaflarından merhum Feridun Yüksel ve Gülsüm Yüksel’in oğulları, Göktuğ ve Gülsüm Yüksel’in babaları Veysel Yüksel yakalandığı amansız bir hastalık sonucu tedavi gördüğü Eskişehir’de hayatını kaybetti.

Bilecik Belediyesi tarafından kentte kazandırılan Yaşayan Şehir Müzesi Zenaatlar Bölümünde bulunan Çömlekçilik Odası’nda yarın asrı aşan meslek ustası Salim Yaşar tarafından 3 gün boyunca müzeye gelen ziyaretçilere çömlek yapımı hakkında hem anlatımlı hem de tatbikatlı bir şekilde bilgilendirme yapılacak.

Bilecik, Türkiye'nin zorluklara antrenmanlı olduğunu vurgulayarak, "Böyle dönemlerde özellikle iş insanlarının umutlu olmak için şartların iyileşmesi gibi bir lüksü yok.

Bilecik’te yıllardır beri oto elektrik işi yapan Ergün Akbal, kış aylarını gelmesi ile birlikte günlük 40 araçtan 80 araca kadar ellerinden geçtiğini anlatarak, " Sürücülerin özellikle bugünlerde olası tehlikeleri önlemek için araç bakımlarına her zamankinden daha fazla özen göstermesi gerek.

Bilecik’in Bozüyük ilçesindeki sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri, Sivrihisarlılar Derneği’nin (BOS-DER) düzenlemiş olduğu Arapaşı etkinliğinde bir araya geldi.