Güncel Türkçe Sözlük
-
sıfat Bilimle ilgili, bilime dayanan, ilmî
"Sosyal ve bilimsel konuda araştırmalar, makaleler yayımlar." - A. Kutlu
"bilimsel" kelimesinin kullanım örnekleri.
BİLSEM'de bilimsel ve sanatsal anlamda yapılan çalışmaların meyvelerini vermeye devam ettiğini belirten Aliç, "Bu anlamda teknoloji ve tasarım öğretmeni Ertuğrul Özar'ın danışmanlığında, Efe Gündeğer ve Dilek Öykü Ahraz öğrencilerimiz güzel bir proje hazırlayarak yarışmaya katıldı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca da üniversitelerin bilimsel araştırmalar yapan kurumlar olduğunu, sanayiye ve ülkeye hizmet edip katkı sağladığını anlattı.
Rapora istinaden yapılan toplantıda bu ağaçların kış aylarında kesilmesi gerektiğinin belirlendiğini dile getiren Arı, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı bu bilimsel rapor doğrultusunda İstanbul’un bazı noktalarında akağaç kesimlerine başlamıştır.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Projeleri kapsamında yer alan ve Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan “Alaşehir Alt Havzası (Gediz Havzası) Yeraltı Suyu Besleniminin Akifer Bazlı İzlenmesi, CBS Tabanlı Alansal Yeraltı Suyu Beslenim Haritasının Oluşturulması" projesi hakkında MASKİ’de bir eğitim semineri düzenlendi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen VSY Biotechnology Üst Yöneticisi (CEO) Özge Altunbaş Göktekin, TOD'un yılda yaklaşık 130 bilimsel toplantı düzenlediğini belirterek, "Ulusal Kongre, TOD'un en önemli organizasyonlarından biridir.
Bu kadar yer altı kaynağımız var, bununla ilgili tüm bilimsel çalışmalarla birlikte altyapısal iyileştirme ve geri dönüşümü sağlayacağız ama babadan kalma metotlarla değil.
Ceviz reçelinin coğrafi işretle tescil edilmesine yönelik sürdürülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Kaymakam Arif Karaman ise, “İlçemizin sosyo-kültürel, ekonomik, soysal ve altyapısal kalkınmasını hedefleyen, hibe ve fon kaynağı sağlayan destek mercilerine ulaşarak, sosyal hareketliliği ve bilimsel çalışmaları destekleyici kaliteli projelerin hazırlanmasını önemsiyorum.
Sempozyumda gençlerin bildiri sunacak olmasının önemli olduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ise, “Yarının bilim adamları olacak gençlerimiz bugünden bilimsel çalışmalara altlık teşkil edecek bildirilerini kendileriyle alakalı bir sempozyumda paylaşacak olması bu etkinliğin farkını ve önemini ortaya koymaktadır.
Ertan Ertaş, amalgam(cıvalı) dolgunun sağlığa zararlı olduğunun bilimsel olarak doğrulanamadığını, hastaların amalgam dolguları söktürerek kompozit yaptırmalarının doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.
Matematiği, analitik düşünceyi bilimsel verilerle işleyerek toplum yararına dönüştüren mühendislerimiz bu yüzden çok önemli bir işlevi yerine getiriyor.
TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı sayesinde öğrencilerimiz ilgilendikleri bilimsel konular hakkında daha fazla bilgi edinebilme şansını yakalamışlar, ayrıca projelerinin sunumuyla da bilimsel iletişimi kavrayıp konuları anlama ve anlatabilme becerilerini geliştirme şansı elde etmişlerdir” dedi.
Başta küresel iklim değişikliği olmak üzere birçok alanda çeşitli bilimsel araştırmaların sürdürüldüğü Antarktika’ya, ilk olarak 1960’lı yıllarda giden Türk bilim insanları, Türk Bilim Üssü kurmak ve bilimsel araştırmalar yapmak adına 2017 yılında ilk Ulusal Antarktik Bilim Seferi’ni (TAE-I) gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi koordinasyonunda bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-II) kapsamında kırktan fazla üniversite ve çeşitli kurumlardan yüze yakın bilim insanı, araştırmalara katılacak ve yaklaşık 40 Türk bilim insanı kıtaya ayak basarak bilimsel çalışmalar yürütecek.
İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi 20 Şubat - 10 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve bilimsel araştırma gemisi ile bilim adamları kıtaya seyir yapacaklar.
İkinci Sefer kapsamında, kurulması planlanan Antarktik Bilim Üssü ile ilgili fizibilite çalışmalarının tamamlanarak kıtada özgün bilimsel araştırmaların gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.