Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
bilinç
  • isim İnsanın kendisini ve çevresini tanıma yeteneği, şuur
  • Temel bilgi, temel görüş
  • ruh bilimi Algı ve bilgilerin zihinde duru ve aydınlık olarak izlenme süreci, şuur
    "Davranışlarını bir an önce bilincinin denetiminden kurtarmak için kadehleri birer dikişte boşaltmaya mı başladı?" - F. R. Atay
Felsefe Terimleri Sözlüğü
bilinç

(Yun. syn-eidesis = birlikte bilme) : 1. İnsanın kendisi, yaşantıları ve dünya üzerindeki bilgisi; aynı zamanda da düşünme ve kendini tanıma yeteneği,

  1. Benle ilgili bütün yaşantıların tümü olarak bilinç; her türlü içten yaşamalar; kendi üzerinde bilinç,

  2. Bir şey üzerinde bilinç; nesnel bilinç; düşünme, algılama, duyma, isteme, bekleme gibi bir ereği olan, bir şeye yönelen, (intentional) edimleri olanaklı kılan (şey).

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
bilinç

(biyoloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
bilinç

Bir insanın herhangi bir anda bütün ruhsal ve vücut çalışmalarından, davranışlarından haberli olması-bilgi sahibi olması-halidir.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
bilinç

Stanislavski oyunculuk dizgesinde insanın kendi tarafından denetlenebilir yanı.

Yöntembilim Terimleri Sözlüğü
bilinç

Algıları ansal düzeyde bilgiye dönüştüren süreç. bk. an, anlak.

Toplumbilim Terimleri
bilinç

İnsanın çalışma süreci içinde, eş deyişle toplumsal ilişkiler süreci içinde nesnel çevresini ve kişisel varoluşunu anlamasını sağlayan düşünsel süreçlerin toplamı.

Eğitim Terimleri Sözlüğü
bilinç
  1. Duyum, heyecan, düşünme ya da başka bir ruh etkinliğiyle nitelenen durum,

  2. Ben'in kendi etkinlik ve duygulanmalarını sezebilmesi.

  3. Geniş anlamda zihin.

  4. Bir topluluktaki ruhsal etkinliğin ya da ruhsal durumların tümü.

Ruhbilim Terimleri Sözlüğü
bilinç

Algı ve bilgilerin anlıkta duru ve aydınlık olarak izlenme süreci.

Vikipedi
Bilinç

Bilinç, genel olarak, insanda farkındalığın, duygunun, algının ve bilginin merkezi olarak kabul edilen yetidir. Zihnin kendi içeriklerinin farkında olduğu, içebakış yoluyla bilinen, duyumları, algıları ve anıları ihtiva eden bölümüdür.Ahmet Cevizci; Paradigma Felsefe Sözlüğü, s.280

  1. Kişinin kendisine, yaşantılarına, çevresine, öteki kişilere, bir bütün olarak içinde yaşadığı dünyaya ilişkin farkındalığı, yaşanan deneyimlerden kendiliğinden doğan kendinin farkında olma görüngüsü;
  2. Öznenin duygularına, algılarına, bilgilerine ve kavrayışlarına bağlı olarak kendini anlama, tanıma ya da bilme yetisi;
  3. Bilme edimi ile bilinen içerik arasındaki ilişkiyi her ikisini de içerecek biçimde bir üst düzeyde kurabilme becerisi;
  4. Acı çekme, isteme, bekleme, düş kırıklığına uğrama, korkma gibi belli bir nesnesi bulunan bütün “geçişli” yaşama edimlerini olanaklı kılan ana ilke;
  5. Düşünen öznenin kendisine dönerek, kendisini kendi düşünceleri ile kavraması, kendisine bir başkası olarak dışarıdan bakabilmesi durumu;
  6. “İçebakış” yoluyla zihnin kendi deneyimlerinin gerçekliğini kavrama edimi;
  7. Zihinsel yaşamın geçmiş duyumları, algıları, bilgileri bellekte tutma yeteneği;
  8. Kişinin kendi içinde yaşadıklarına ya da dışarıda olup bitenlere yönelik incelmiş sezgisi, bütün yaşadıklarına ilişkin genel görüşü;
  9. Üzüntü, sevinç, hüzün gibi tek tek yaşantı durumlarına ilişkin kendilik izlenimleri, şeylerin kişiye nasıl göründüğüne yönelik görüngübilimsel yaşantılar bütünü.

Tanımlaması daha çok doğrudan olmasından ziyade dolaylı yollardandır ( farkındalık gibi) ve birçok farklı şeyi ifade edebildiği için zordur. Çünkü bilinç ağırlıklı olarak kişisel bir deneyimdir. “Canlı maddenin öğretimini denetleyen özel bir öğretmendir, bazen yeterince eğitilmiş olan öğrencisi, öteki görevleriyle uğraşmak için yalnız bırakır” şeklinde basit ve anlamlı tanımlamaları da varsa da, “bir kişinin kendi varlığının/var oluşunun, duyularının, düşüncelerinin, çevresinin farkında olması” olarak da tanımlanır. İç durumumuzu sorgulayarak bir şeylerin farkında oluruz ve bilinçli bir varlık olduğumuzu hissederiz ve bilincin en önemli noktası da budur. Bilinç, çoğu kez "farkında olma, farkındalık" ile aynı anlamda kullanılır. Yani bilinçli kabul edilen varlıkların “ nesnel/dışsal gözlem” ve “ öznel/içsel gözlem”leri vardır. Öznelci kuramların tuzağına düşmemek elde değildir. Bilincin bütün tanımları temelde hep aynı gibidir. Ama her tanım “eski bir şişede yeni bir şarap gibi” sunulur. Ya da bazıları “görüntüyü kurtarmak” adına öne sürülmüşlerdir. Tanımı yapacak bir doctor universalis (evrensel bilgin) bulmak mümkün değildir. Ya da bekleyeceğimiz ani bilgisizlikten, ani bilgili bir duruma geçme, ani bir kavrayış (anagnoresis) mümkün gözükmemektedir.

"bilinç" kelimesinin kullanım örnekleri.

Beynin görevi sadece kişinin kendi enerji bedenlerinden (eterik, duygusal, akılsal ve ruhsal enerji bedenlerinden) gelen bilinç akışını bireye iletmektir.

Beynin görevi sadece kişinin kendi enerji bedenlerinden (eterik, duygusal, akılsal ve ruhsal enerji bedenlerinden) gelen bilinç akışını bireye iletmektir.

Açıklamada, “Eğitim; Van Teknik OSGB Müdürü Rıdvan Keser, İşyeri Hekimi Engin Alçiçek ve İş Güvenliği Uzmanı Nergiz Üstünel Kaval tarafından ‘iş sağlığı ve güvenliğinin amacı, iş sağlığı ve güvenliğinin öncelikli hedefi, kapsam ve istisnalar, çalışan, çalışan temsilcisi, tehlike, risk değerlendirmesi, iş kazası, iş kazasından sayılan durumlar, yaş gruplarına göre, ilk yardım, ilk yardımın temel uygulamaları, hayat kurtarma zinciri, hasta/yaralının değerlendirilmesi, bilinç solunum nabız değerlendirmesi, temel yaşam desteği ve önemli aciller gibi konularda açıklayıcı ve uygulamalı bir şekilde anlatıldı.

Eğitime katılan hekimlere, Temel Yaşam Desteği (Yetişkin, Çocuk) Olay Yeri Yönetimi, Triaj, Hasta ve Yaralı Taşıma Teknikleri, Multi Travmalı Hastaya Yaklaşım, Solunum Sıkıntısı Olan Hastaya Yaklaşım, Acil Oksijen Kullanımı ve Alternatif Hava Yolu Araçları, Şoklar (Erişkin-Çocuk), Psikiyatrik Aciller, Acil Analjezi ve Sedasyon, Göğüs Ağrısı Olan Hastaya Yaklaşım, Bilinç Değişikliği Olan Hastaya Yaklaşım, Hekim-Hasta İlişkileri ve Tıbbi Etik konularında bilgiler verildiği öğrenildi.

Buna ilişkin son zamanlarda bir bilinç oluştuysa da 38 bin köyü incelemek mümkün olmadığı için biz sadece Kapadokya'da kanser yapan aspesi, Doğubeyazıt’ta eklemleri birbirine bağlayan ankiloz oluşturan flor fazlalığını ve bilmem neredeki iyot eksikliğini biliyoruz.

Üyesi Ayla Arslaner ise, bu konuda bir bilinç eksikliği olduğunu ve kısa süre içerisinde gereken farkındalığın yaratılması gerektiğini dile getirdi.

Öğrencilerimizin zil gibi herhangi bir uyarana tabi olmadan, okulun ortak saatine bağlı kalarak derse giriş ve çıkış zamanını ayarlayabilme becerisi kazanmaları, hem kendilerine güvenlerini sağlayacak hem de sorumluluk bilinç düzeylerini artıracaktır.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, İpekyolu Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü ile Van Teknik OSGB Şirketi'nin koordinasyonu ile gerçekleşen eğitimlerde, ilk yardım ve temel uygulamaları, hayat kurtarma zinciri, hasta ve yaralı ile bilinç solunum nabız değerlendirmesi, temel yaşam desteği ile benzeri konularda açıklayıcı ve uygulamalı eğitimler verildi.

Amacımız Van kedisiyle ilgili duyarlılık oluşturmak, bilinç düzeyini artırmak, insanlara hayvan sevgisini aşılayabilmek.

Çocukların daha keyifli öğrenmesi, kendi potansiyellerini sergileyebilmeleri için buzkıran ve bilinç dışı çalışmalar yaptırılarak trafik ile ilgili bilgileri saptanmaya çalışıldı.

Böle bir bilinç, beraberinde istihdam ve ekonomik açıdan olumlu sonuçlar getirecektir.

Bilgi teknolojileri ve enerji çağında yaşadığımızın farkına vararak, bu bilinç ve sorumlulukla neler yapabilirizin karşılığı olarak Samsun Büyükşehir Belediyesinin hizmet binalarının çatılarını yenilenebilir enerji ile donatma fikrini benimsedik.

Bugün elimizde tuttuğumuz bayrağı en iyi şekilde taşımak, şehrimize, halkımıza ve en önemlisi ulusumuza hizmet etme noktasında taşıdığımızın bilincindeydik ve görev yaptığımız süre içerisinde bunu kendimize bir düstur olarak görerek bu bilinç ile çalıştık.

Deniz Egece tarafında bilinçaltı değişimi için subliminal teknik ve telkinler, farkındalık, bilinç ve bilinçaltı kodlama, özgürleştirme, motivasyon, odaklanma, zihinde yeniden durum oluşturma, kuantum fizik yasaları, nöroplastisite ve epigenetizim eğitimleri vermektedir.

Deniz Egece tarafından bilinçaltı değişimi için subliminal teknik ve telkinler, bilinç farkındalığı, bilinçaltı kodlama, bilinçaltını özgürleştirme, motivasyon, odaklanma, zihinde yeniden beden modeli ve algısı oluşturma, kuantum fizik yasaları, nöroplastisite ve epigenetizim eğitimleri vermektedir.