Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
bitki
  • isim, bitki bilimi Bulunduğu yere kök vb. organlarıyla tutunan, çoğunlukla fotosentez sonucu yaşam için gerekli bileşenleri oluşturan, birçoğu spor veya tohum aracılığıyla döl vererek çoğalan bir veya çok yıllık, otsu, odunsu canlıların genel adı, nebat
    "Geniş pencerelerin önünde bakımlı tropik bitkiler var." - İ. Aral
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
bitki

(biyoloji, botanik, tarım)

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
bitki

Son, uç

Vikipedi
Bitki

Bitkiler ( Latince: Plantae), fotosentez yaparak kendi besinini üretebilen, ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemidir. Fotosentezi sadece bitkilerle beraber bazı tek hücreli canlılar yapar.

Bitkiler, topluluk halinde yaşarlar. Bitkilerin bir bölgede oluşturdukları örtüye bitki örtüsü denir. Flora, bir bölgede yetişen bütün bitki türlerinin hepsine denir. Herhangi bir bölgenin yaşam koşullarında gelişen, benzer ekolojik yapı içeren bitki topluluğuna vejetasyon denir. Bunlar 4 sınıftır: Ormanlar (her zaman yeşil tropikal yağmur, subtropikal, orta kuşak, sert yapraklı, iğne yapraklı, kışın yaprak dökenler, muson ormanları, tropikal kuru, mangrov, galeri, bataklık), Çalılar (maki, garig, psödomaki), otlar (savan, step, çöl), tundra. Bitkilerin yetişmesini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar; ekvatora uzaklık, denizden yükseklik(rakım), arazi eğimi, ışık, sıcaklık, nem, yıllık yağış miktarı, toprak içeriği, canlı faktörler (insan, hayvan, diğer bitkiler, mikroorganizmalar)'dir . Bitkiler, fotosentezle ekolojik dengeyi sağlamada temel rol oynadıklarından, canlılar dünyasında çok önemli yere sahiptirler.

Bitkiler aleminin 350.000'e yakın türü mevcuttur. 2004 itibarıyla 287.655 bitki türü tanımlanmıştır. Bunlardan 258.650'si çiçekli bitkilerden, 15,000'i de yosunlardan olarak tanımlanmıştır. Bitkiler genelde ototrof (özbeslek) organizmalardır ve enerjilerini güneş ışığından alırlar. Birçok bitki kloroplastları sayesinde fotosentez ile organik bileşiklerini üretir. Bitki hücreleri genellikle kareye benzer şekildedir.


Bitkiler, tohumsuz bitkiler (Cryptogamae) ve tohumlu bitkiler (Spermatophyta) olmak üzere iki büyük gruba ayrılır:

"bitki" kelimesinin kullanım örnekleri.

Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde ayrıca çocuklar için Bitki Tualleri, Yaz Meyvelerinden Çiçekli Salata, Tangram, Kilden Gezegenler, Doğa Çantası, Bahçıvan Şapkası, Abeslang Yapboz ve Doğal Oyun Hamuru gibi atölyeler de düzenlenecek.

Muhtarların, hizmet ve yatırım turu Muhtarlar Meclisi’nin yapıldığı Adalya Vakfı Engelsiz Kafe’de başlayıp, Fener Yaşlıevi, Şehit Barış Akkabak Parkı, Azerbaycan Kültür Parkı, Turan Atasever Parkı, Ermenek Mahallesi’nde bulunan Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki ve Fidan Üretim Tesisi, Türkan Saylan Eğitim Bilgi Merkezi ile Kreş ve Gündüz Bakımevi, Temizlik İşleri Müdürlüğü Yeraltı Konteyneri Üretim Tesisi, Recep Gürbüz Güreş Eğitim Merkezi, Abdullah Sevimçok Sivil Toplum Merkezi, Kızıltoprak Gençlikevi, Sosyal Yardım Merkezi, Döşemealtı’nda bulunan Fen İşleri Müdürlüğü Asfalt Üretim Tesisi ile yol ve kaldırımları yenilenen mahallelerde tamamlandı.

Balıkesir’de aktarlık ile uğraşan Hüseyin Öksüz, kuşburnu bitkisinin dünyada ağrı kesici özelliğe sahip olan glukozamin içeren tek bitki olduğunu söyledi.

Öğrencilere adayı gezdirerek, bitki örtüsü ve yaşayan hayvanlar hakkında bilgi veren ALDER Başkanı Naci Biçer, "Adada tavşanların yanı sıra kara kaplumbağası ve nadiren yılana rastlanmaktadır.

CO2 ve sıcaklık artışının polenlerin alerjenik etkisini artırdığının da saptanmış olduğunu söyleyen Dağlı, küf mantarlarının da polenler gibi atmosferde kaldığı ayların uzadığının anlaşıldığını belirtti ve şunları vurguladı: “Bütün bu alerjik hastalıkları artıran etkenlere karşı küresel iklim değişikliğini durduracak sözleşme ve kanunları benimsemek, uygun bitki dikimi ve bina yapımını doğru planlamak, havadaki alerjenleri ölçmek ve tahminlerde bulunmak, halk sağlığı açısından giderek önem kazanmaktadır.

Dünyada çok sayıda bitki türünün iç mekan bitkisi olarak kullanıldığına dikkati çeken Zencirkıran, ''Evlerimizde baktığımız ve yetiştirdiğimiz bazı iç mekan bitkileri yaprak öz sularında bulunan bazı alkoloidler nedeniyle son derece zehirleyici bir etkiye sahip.

Proje kapsamında Mera Islah ve Amenajman projelerinde yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesinin amaçlandığı ifade eden Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, “4342 Sayılı Mera Kanunu kapsamında Osmaniye İli Sumbas İlçesi Merkez Döğenli Mahallesi ve Kızılömerli Köylerinde uygulanan Mera Islah ve Amenajman projelerinde yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, meranın mevcut bitki vejetasyonunun geliştirilmesi, hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli bir yer tutan kaba yem üretiminin arttırılması, meraların amenajman planlarına göre otlatılması, üreticilere yem bitkileri ve hayvancılıkla ilgili yeni teknik bilgi ve beceriler kazandırılarak hayvancılığın kârlı bir şekilde yapılması amaçlanmaktadır.

Vasküler bitki, iç su balıkları, sürüngenler, memeliler, kuşlar ve amfibiler alanlarında yaptıkları arazi ve omurgasız hayvanlar ile tohumsuz bitkiler alanlarında yaptıkları literatür çalışmalarıyla Kocaeli'nin biyoçeşitliliğini ortaya koymaya çalıştıklarını aktaran Özen, arazi çalışmalarında topladıkları örnekleri fotoğrafladıklarını belirtti.

Karlı Anamas Dağı ise yeşil bitki örtüsü ile birlikte ortaya seyrine doyum olmayan kartpostallık görüntüler çıkardı.

KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nin (AEÜ) pilot üniversite projeleri kapsamında kurulacak bitki doku kültürü laboratuvarı ile ceviz başta olmak üzere nitelikli anaç ve çeşitleri üretilerek sektörle paylaşılacak.

Üretim ve Ar-Ge amaçlı kullanılmak üzere bitki doku kültürü laboratuvarı kurarak, bu laboratuvarda bölgemiz ve ülkemiz için ceviz başta olmak üzere nitelikli anaç ve çeşitlerini üreterek sektörle paylaşacağız.

Ümraniye’nin endemik bir türü olarak tescili yapılan Ümraniye Çiğdemi’nin; sergilenmesi, tanıtımı, kültüre alınması, korunması ve bitki piyasasına kazandırmak için, Ümraniye Çamlık Mahallesi Şenol Güneş Bulvarı’nda Ümraniye Çiğdemi Koruma ve Üretim Merkezi’nin çalışmaları yapılmış ve faaliyetlerin yürütülmesi için aynı yerde kurulu ANG Vakfı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) ile Ümraniye Belediyesi arasında görüşmeler yapılarak protokol hazırlandı.

Bitki dünyasının kanseri olarak bilinen ‘Drakula’ lakaplı Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği Trabzon’da ilk olarak Esiroğlu Mahallesi’ndeki Büyükşehir Belediye Fidanlığı ve çevresindeki 2 kilometre alandaki bahçelerde görülmüştü.

Anavatanı Uzakdoğu olan ve bitki dünyasının kanseri olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği Trabzon'un kabusu olmayı sürdürüyor.

Anavatanı Uzakdoğu olan ve bitki dünyasının kanseri olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği Trabzon’un kabusu olmayı sürdürüyor.