Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
biyoloji
  • isim Bitki ve hayvanların köken, dağılım, yapı, gelişim, büyüme ve üremelerini inceleyen bilim dalı, dirim bilimi
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
biyoloji

Canlıların yapısını, oluşumunu, işlevlerini ve davranışlarını inceleyen bilim dalı.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
biyoloji

(Yun. bios: hayat; logos: ilim) Hayat ilmi; genel anlamda bitki ve hayvanların köken, yapı, gelişme, çalışma, dağılış, büyüme ve çoğalmaları ile uğraşan bilim dalı.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
biyoloji

Canlı bilimi.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
biyoloji

(biyoloji)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
Biyoloji

(Yun. bios = hayat, Yun.logos=bilim): Hayat bilimi; genel anlamda bitki ve hayvanların kök, gelişme, yapı, çalışma, dağılış hayat, büyüme ve çoğalmalariyle uğraşan çalışmaların toplamı.

Eğitim Terimleri Sözlüğü
biyoloji
  1. Canlı varlıkların doğma, büyüme ve üreme ile ilgili özelliklerini ve onların yaşayışlarını inceleyen bilim dalı.

  2. Orta dereceli okullarda öğrencilere canlı varlıkların yaşayışını, canlılar arasındaki ilişkileri gözlem ve deneylere dayalı olarak öğretmek amacıyla okutulan ders.

Vikipedi
Biyoloji

Biyoloji veya canlı bilimi, canlıları inceleyen bilim dalı. Biyoloji ile ilgilenen bilim insanına biyolog denir.

Biyologlar, tüm canlıları; tüm gezegeni kaplayan küresel boyuttan, hücre ve molekülleri kapsayan mikroskobik boyuta kadar onları etkileyen önemli dinamik olaylarla birlikte inceleyen, biyoloji bilimiyle uğraşan kişilerdir. Birçok süreci bünyesinde barındıran hayati süreçlerden bazıları; enerji ve maddenin işlenmesi, vücudu oluşturan maddelerin sentezlenmesi, yaraların iyileşmesi ve tüm organizmanın çoğalmasıdır.

Hayatın gizemleri, tarihteki tüm insanları etkilediğinden; insanın fiziksel yapısı, bitkiler ve hayvanlar hakkındaki araştırmalar tüm toplumların tarihlerinde yer bulur. Bu kadar ilginin bir kısmı, insanların hayata hükmetme ve doğal kaynakları kullanma isteğinden gelmektedir. Soruların peşinden koşmak, insanlara, organizmaların yapıları hakkında bilgi kazandırdı ve de yaşam standartları, zamanla yükseldi. İlginin bir diğer kısmı ise, doğayı kontrol etme isteğinden çok, onu anlama isteğinden gelmektedir. Bu araştırmaların ilerletilmesi, bizim dünya hakkındaki düşüncelerimizi değiştirmiştir.

Biyolojinin; botanik, zooloji ve tıp gibi birçok dalı eskidir. Ancak, bunları tek bir kategori altında toplayan "biyoloji", ancak 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bu bilimin gelişmesiyle, bilim insanları, bütün yaşayan varlıkların, ortak bazı özellikler taşıdıklarını anlamışlardır. Bu nedenle de varlıkların bir bütün içerisinde incelenmesinin yararlarını kavramışlardır. Biyoloji, günümüzde, en önemli bilim dallarından biridir: Tüm yeryüzündeki biyoloji ve tıp dergilerde, yıllık bir milyon makaleden fazla yayımlanmaktadır.Roberts, Michael Bliss Vaughan. Biology: A Functional Approach. Cheltenham: Thomas Nelson and Sons, 1986. sf. 1 Aynı zamanda, biyoloji, yeryüzündeki tüm okullarda öğretilen ana derslerden biridir.

Biyoloji, bu kadar fazla konuyu kendi kapsamı altında topladığı için birçok dallara bölünmüştür. Organizma türüne göre bu bilimdalını bölen yöntem; bitkileri inceleyen botanik, Hayvanları inceleyen zooloji ve son olarak da mikroorganizmaları inceleyen mikrobiyolojiyi ana dallar olarak alır. Bazı bölme yöntemleri ise, incelenen organizmaların derecesine göre bu ayrımı yapmaktadır: Bu sistem; hayatın temel kimyasını inceleyen moleküler biyolojiyi, hayatın temel yapı taşları olan hücreleri inceleyen hücre biyolojisini, organizmaların iç organlarının çalışmasını inceleyen fizyolojiyi, organizmaların dış görünüşlerini inceleyen morfolojiyi ve organizmaların birbirleri ve çevreyle ilişkilerini inceleyen ekolojiyi, biyolojinin anaimesi, Yunanca hayat anlamına gelen (bios)'la, 'incelemesi' anlamına gelen (logos)'un, birleşmesiyle oluşmuştur. Göründüğü kadarıyla kelime, günümüzde kullanılan anlamıyla ilk defa, Gottfried Reinhold Treviranus'un Biologie oder Philosophie der lebenden Natur'unda (Biyoloji ya da yaşayan Doğanın Felsefesi) ( 1802) ve Jean-Baptiste Lamarck'ın Hydrogéologie'sinde (Hidroloji) (1802) kullanılmıştır. Kelimenin kendisi ise 1800'de Karl Friedrich Burdach'a atfedilse de, kelime Michael Christoph Hanov'un 1766'da basılan Üçüncü Cilt'inde, Philosophiae naturalis sive physicae dogmaticae: Geologia, biologia, phytologia generalis et dendrologia başlığıyla yer bulmuştur.

"biyoloji" kelimesinin kullanım örnekleri.

Cezayir Mouloud Mammeri Üniversitesi Biyoloji ve Agronomi Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.

Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Konya Bölge üçüncüleri; Türkçe alanında; Fatmagül Zehra Çetin ve Ayşe Beyza Atlı, Tarih alanında; Funda Aksöğüt ve Asel Şanlı, Matematik alanında; Damla Kaya, Kodlama alanında; Egemen Bozca ve Kazım Fincankaya, Kimya alanında; Gül Hoda, Fizik alanında; Halil İbrahim Gökkaya ve Yunus Emre Taştan, Değerler Eğitimi alanında; Zeynep Gül Okutan ve Ela Nazlı Algın, Biyoloji alanında; Berika Doğan ve Tarık Boran Aydal oldu.

Sınıf öğrencilerinden Yağmur Sena Tosun ve Sena Turan’ın kimya öğretmeni Özgül Güner danışmanlığında hazırladıkları “Enzimler Polis Olursa” isimli biyoloji projesinde, tükürükte bulunan amilaz enzim aktivitesinde uykusuzluğun etkileri araştırılarak, trafikte çok sık yaşanan uykusuzluktan kaynaklı kazaları önlemek amacıyla, yeni ve hızlı bir test cihazı geliştirildi ve böylece uykusuz şoförlerin tespit edilmesi gerçekleştirildi.

Biyoloji, Fizik ve Uygulamalı Fizik dallarında da Türkiye İkincisiyiz: “Antibakteriyel Tekstillere Yeni Bir Yaklaşım: Amoksisilin Bağlı Poliakrilonitril Kumaş” adlı proje ile Serra Doğanata Biyoloji dalında TÜBİTAK Türkiye ikincisi, “Karbonnanotüp Katkılı Organik Güneş Hücrelerinin Üretimi ve Karakterizasyonu” adlı projesi ile Uygulamalı Fizik dalında Yaren Sever TÜBİTAK Türkiye İkincisi, “Altın Telde Direnç ve İletkenliğin Kuantize Özelliğinin Görüntülenmesi” adlı proje ile Fizik Dalı’nda Büşra Yıldırım - Koray Şekerin TÜBİTAK Türkiye İkincisi oldular.

Biyoloji dalında TÜBİTAK İzmir Bölge Birincisi Serra Doğanata, “Antibakteriyel Tekstillere Yeni Bir Yaklaşım: Amoksisilin Bağlı Poliakrilonitril Kumaş” adlı proje ile, Tarih dalında TÜBİTAK İzmir Bölge Birincisi Utku Ege Yıldırım - Elif Nur Kurt, “Anadolu’da Ekmeğin Tarihi ve Ekmek İsrafının Önlenmesinin Toplumsal Önemi” adlı projeleriyle başarıya ulaştılar.

Yılmaz Çakıcı da Batı Trakya'daki fen bilgisi, fizik, kimya ve biyoloji öğretmenlerine sorgulayıcı ve araştırıcı bir eğitim hazırladıklarını ifade etti.

Nesrin Astam Yıldız yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti; “Bir gramında milyonlarca mikroorganizma barınağı, canlıların yuvası, gen rezervleri kaynağı, Çayır, mera ve orman ,tahıl, sebze, meyve, bağ bahçe, endüstri bitkilerinin yetişme ortamı, suyun deposu ve süzgeci , atık ve artık ayrıştırıcı ekolojik döngülerin ana istasyonlarından biri, doğal gaz , petrol , jeotermal enerji, taban suları gibi doğal kaynakların ambarı, toplumsal alt yapı ve konut temeli , gazları absorbe eden sistem jeoloji iklim biyoloji ve tarihi için aydınlatıcıdır.

Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Ankara Bölge Yarışmasında Biyoloji Alanında birincilik ödülü kazanan Sevde Berre Çoban, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük tarafından ödüllendirildi.

Ama Türkiye genelinde temel bilimlerin yanlış değerlendirilmesi, temel bilimsiz bilim olmayacağının idrak edilememesi maalesef birçok üniversitemizde matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi öğrencisiz konuma düşmesine neden oldu.

Ürünlerimizin fiyatı, piyasadaki benzeri ürünlerden uygun ve molekül biyoloji, tıbbı genetik, mikrobiyoloji, biyokimya ve biyomühendislik gibi alanlarda kullanılıyor.

Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı COMET laboratuvaranın da kullanıma kazandırılması ile ışık mikroskobik düzeyde hücre Biyolojisi, morfometri, jinekolojik ve bukkal sitoloji çalışmaları, enfeksiyon etkenlerinin moleküler Biyolojik yöntemlerle değerlendirilmesi, biyoenformatik, sistem Biyolojisi ve kanser Biyolojisi çalışmalarına ek olarak DNA hasarını floresan mikroskop ile görüntüleyebilme imkanına da sahip oldu.

Aydın'dan Batman'a atanan biyoloji öğretmeni Elif Canevi de uyum seminerlerinde aldıkları Kürtçe eğitimde günlük hayatta kullanabilecekleri kelimeleri öğrendiklerini bildirdi.

Görme engelli bireylerin bilgi edinmelerini kolaylaştırmak için kolları sıvayan Vurgun, onlar için 16 değişik dokunsal zeka oyunu, hikaye kitapları, dil öğrenme kartları, tarih, coğrafya ve biyoloji atlasları yaptı.

Akrilamid polimeri su arıtma işlemlerinde, kağıt üretiminde, organik kimyasalların üretiminde, biyokimya, moleküler biyoloji ve biyoteknoloji gibi birçok araştırma laboratuvarlarında protein ayırma tekniklerinden biri olan elektroforez işleminde kullanılmaktadır.

Lokman Aslan, Van İl Şube Müdürü Yunus Bakıcı, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Fatma Nisa Erimez ve YYÜ Biyoloji Anabilim Dalından Doç.