Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
biyopsi
  • isim, tıp (***) Mikroskopta yapısını incelemek amacıyla canlıdan bir doku parçası alma
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
biyopsi

Teşhis amacıyla mikroskobik muayene için dokudan küçük bir parça alınması.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
biyopsi
  1. Canlı vücudunun patolojik değişime uğramış kısmından mikroskobik inceleme için endoskopi altında bir paçasını keserek hücre veya doku parçası çıkarılması işlemi veya yöntemi, doku örnekleme. Genellikle bir tümörün iyi veya kötü huylu olduğunu ortaya koymak için kullanılan standart basamaktır.

  2. Canlı insan ve hayvandan mikroskobik muayene için alınan doku parçası, doku örneği

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
biyopsi

(Yun. bios: hayat; opsis: görme) İncelemek üzere canlı doku örneği alma.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
biyopsi

Canlı bir dokudan incelenmek üzere küçük bir parça veya örnek alınması.

Vikipedi
Biyopsi

Biyopsi, mikroskop altında incelenmek üzere canlıdan belirli bir doku parçasının çıkarılması.

Muayene ya da benzeri incelemelerle tanı konulamayan hastalıklarda biyopsiye başvurulur. Özellikle kanser tanısında çok önemli yeri vardır. En sık kullanılan yöntem iğne biyopsisidir. İnce bir iğne istenilen doku bölgesine sokulur ve emme ya da koparma ile küçük bir parça alınır. Kimi zaman ameliyat sırasında küçük bir doku parçası çıkarılır. İğne biyopsisine "kapalı biyopsi", ameliyat sırasında alınana "açık biyopsi" denir. Açık biyopsi tanı yönünden daha değerlidir.

"biyopsi" kelimesinin kullanım örnekleri.

Hasta Yılmaz Kızıloğlu'nun 3 yıl önce halsizlik, kilo kaybı ve yüksek ateş şikayetiyle başvurduğu üniversite hastanesinde tedavi gördüğünü ifade eden Gündoğdu, hastaya KBB, iç hastalıklar ve hematoloji bölümlerince yapılan konsültasyonlar ve diğer tetkikler neticesinde kan değerlerindeki anormallik nedeniyle biyopsi yapılmasının önerildiğini anlattı.

Prostat kanseri tanısında en fazla kullanılan yöntemler ise prostat muayenesi, kanda prostat spesifik antijen testi, ultrason, biyopsi ve MR yöntemleridir.

Genel olarak 40 yaşın altındaki bayanlarda ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) veya tru-cut tabancası ile biyopsi alınır.

Biyopsi sonrası patoloji sonucu benign yani temiz gelmişse nodüller takip edilir.

Rahim ağzındaki anormallikler yoğun ışık ve mikroskop altında asetik asit solüsyonu uygulanarak gözlemlenip ve inceleniyor, dokuların beyazlaşma derecesine göre gerektiğinde biyopsi alınıyor.

Bu teknik sayesinde biyopsi yapılmak istenen patolojik lenf bezi ya da kitleden ultrasonografik görüntü eşliğinde bronkoskop içerisinden gönderilen özel bir iğne yardımıyla örnek alına bilinmektedir.

Tüm kursiyerlerin aktif katılımı ile kognitif füzyon ile rijit ve elastik yazılımlı cihazlar ile füzyon biyopsi alınması işlemleri gerçekleştirildi.

Karaman, bu gibi şikayetleri olan hastalara, kolonoskopi yapılıp alınan biyopsi patoloji tarafından incelendikten sonra, hastalığın klinik ve endoskopik bulguları ile beraber değerlendirilerek tanı konulduğunu dile getirdi.

Benign lezyonlar tecrübeli bir göz tarafından klinik görüntü ve davranışlarıyla tanınabilmesine rağmen, biyopsi ile histopatolojik tanının konulması, fatal olabilen malign kapak tümörlerin erken tanınmasını ve tedavisini sağlamakta ve hayat kurtarıcı olmaktadır.

Örneğin, bir kadının göğsünde bir yumru varsa, bir görüntüleme yöntemi bu yumruyu teyit eder, ancak bir biyopsi, meme kanseri veya polikistik fibroz gibi bir başka kansersiz durum olup olmadığını belirlemenin tek yoludur.

Bu yöntemin özel bir kültür yöntemi ile özel laboratuvarlarda otolog canlı fibroblast hücre topluluğu oluşturmak için hastanın kulak arkasından punch ile alınan küçük bir biyopsi gerektirdiğini ifade eden Doç.

Bu yöntem, özel bir kültür yöntemi ile otolog canlı fibroblast hücre hattı oluşturmak için hastanın kulak arkasından punch ile alınan küçük bir biyopsi gerektirir.

Son yıllarda kullanıma giren ve akıllı biyopsi olarak bilinen MR füzyon biyopsi teknolojisi, aktif izlem karar ve takibindeki hassasiyeti önemli ölçüde arttırmıştır.

Tanı için biyopsi işlemleri, evrelemesi işlemleri gibi girişimsel işlemler yapıldıktan sonra hastaların ilaçla tedavisi, uygun hastada ışınla tedavi ve uygun olan hastada da cerrahiyle tedavi yapılmaktadır.

Hücrelerde şüpheli görünüm var ise patolojik olarak bu değişiklerin önemini kesinleştirmek için rahim ağzından biyopsi alınması gerekebilir.