Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, tıp (***) Genellikle çocuklarda öksürük
nöbetleriyle kendisini gösteren bulaşıcı bir hastalık
Vikipedi
Boğmaca, hızlı gelişen ve çok bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Tıptaki adı Pertussis'dir. Çoğunlukla 1 ila 4 yaşları arasındaki çocuklarda çok görülür. Aşırı öksürme, kusma, bulantı, kan öksürmesi ile kendini gösterir. Bütün çocuklara yapılması gereken boğmaca aşısı genellikle difteri ve tetanos aşılarıyla birleştirilerek uygulanır.
"boğmaca" kelimesinin kullanım örnekleri.
Ülkemizde okul çağı öğrencilerine Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında uygulanan Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimimize göre ilkokul birinci sınıfta DaBT-İPA (Difteri, aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio Aşısı-Dörtlü Karma Aşı) ve KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı) aşıları, ortaokul son sınıfta ise Td (Difteri- Tetanoz Aşısı) aşısı uygulamaları yapılmaktadır” denildi.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, ilk dozları bebeklik çağında yapılan ilköğretim birinci sınıf öğrencileri için uygulanan aşıların, pekiştirme dozları olduğunu belirterek, kısa bir zaman içinde aselüler boğmaca aşısının da pekiştirme dozu olarak çocukluk aşı takvimindeki yerini alacağını bildirdi.
Azaltılmış doz aselüler Boğmaca antijeni içeren Tdap-IPV aşıları, 3 yaştan itibaren üst yaş sınırı olmaksızın tüm yaş gruplarında difteri, Boğmaca, tetanos ve polio hastalıklarına karşı aktif bağışıklama sağlamak için ruhsatlandırılmıştır.
Hakkari İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, il genelinde 12 bin 617 çocuğa kızamık, kabakulak, difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio ve difteri aşısı yaptığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı bebeklik dönemi aşılama takvimine göre aselüler boğmaca aşısının, difteri, tetanoz, inaktif polio ve menenjit aşısıyla birlikte beşli karma aşı şeklinde 2, 4 ve 6’ıncı aylarda yapıldığını, pekiştirme dozunun ise 18’inci ayda uygulandığını anlatan Kurugöl, "Bağışıklamanın tam olarak sağlanması aylar aldığı, aşılanmamış ya da henüz aşısı tamamlanmamış 6.
Sağlık Bakanlığı aşı takvimine göre, ilköğretim birinci sınıfındakilere difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio aşısının bir arada uygulandığını hatırlatan Kurugöl, "Aşı takvimine mutlaka ilköğretim 8.
Bu program kapsamında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, Hepatit B, Hepatit A, suçiçeği, hemofilus influenza tip B'ye bağlı menenjit gibi hastalıklar ile steptokokus pnömoniye bağlı zatürre gibi hastalıklar ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.
Program kapsamında, bakanlığımızca temin edilen verem, boğmaca, difteri, tetanoz, hemofilus influenza, tip B.
Sağlık Bakanlığı bağışıklama hizmeti ile halk, boğmaca, difteri, tetonoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomiyelit, Hepatit B, Hepatit A, hemofilus influenza tip B, suçiçeği ve pnömokok olmak üzere toplamda 13 hastalığa karşı aşı ile korunuyor.
Hepatit B, verem, difteri, boğmaca, tetanoz, inaktif polio, beşli karma aşı, pnömokok, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşıları ücretsiz olarak devlet tarafından karşılanıyor.
Ne demek aşılar, hangi aşı, kızamık mı, kızamıkçık mı, çiçek mi, suçiçeği mi, verem mi, kuduz mu, tetanos mu, rota mı, zatürre mi, HPV mi, HIV mı, difteri mi, çocuk felci mi, boğmaca mı, hangisi?
Lektin denilen protein hazmolduğu zaman aynı boğmaca virüsüne benzer bir formüle dönüşüyor.
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin B1 vitamini yetersizliğine bağlı görülen beriberi, B vitamini eksikliğine bağlı görülen pellegra, C vitamini yetersizliğine bağlı görülen skorbüt, bebek ve çocuklarda aşırı zayıflama ile karakterize marasmus ve D vitamini yetersizliğine bağlı görülen raşitizm gibi birçok hastalığın doğrudan sebebi olduğunu ifade eden Kemik, kızamık, boğmaca, verem, ishal gibi birçok hastalığın da kolay yerleşmesinde ve ağır seyretmesinde önemli rol oynadığına dikkat çekti.