Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
boynuz
  • isim Bazı hayvanların başında bulunan, tırnaksı bir maddeden, uzun, kıvrık veya çatallı korunma organı
  • sıfat Bu organdan yapılmış
    "Boynuz tarak."
  • Kurşun borudan kol alma işleminde kullanılan demirden yapılmış alet
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
boynuz

Esas olarak keratinden oluşan ve çözünmeyen mineral tuzları ,özellikle kalsiyum fosfat, içeren bir madde.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
boynuz
  1. Birçok toynaklı hayvanların başlarında taşıdıkları ve özellikle saldırma, savunma silahı olarak kullandıkları sert ve içi boş uzantı.

  2. Boynuz şeklindeki herhangi bir çıkıntı.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
boynuz

(zooloji, tarım)

Zanaat Terimleri Sözlüğü
boynuz
  1. Değirmenlerde çarka basınçlı su getiren borunun uç kısmı. (Köprü *Şarkikaraağaç, Yeşilköy *Gelendost -Isparta)

  2. Kağnı ve araba tekerleklerinin göbek kısmında bulunan ve tekerleğin aşınmamasını sağlayan demir bilezik. (Gönen, Aşağıdinek *Şarkikaraağaç; Yeşilköy *Gelendost, Yağcılar, Akçaşar, Yukarıkarşıkara *Yalvaç, Gönen -Isparta)

Zooloji Terimleri Sözlüğü
boynuz

Birçok toynaklı hayvanların başlarında taşıdıkları ve özellikle saldırıma ve savunma silâhı olarak kullandıkları bir uzantı; boynuz biçiminde herhangi bir çıkıntı.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
boynuz

Keçiboynuzu.

Döşem Terimleri Sözlüğü
boynuz

Kurşun borudan, kol alma işleminde kullanılan, demirden yapılmış aygıt.

Vikipedi
Boynuz

Boynuz, çeşitli hayvanların dengelerini bulmasını sağlayan ve hayatlarını önemli ölçüde kolaylaştıran ve iskeletlerine bağlı olarak derilerinin dışına çıkmış dayanıklı uzantı.


Toynaklıların çoğunda herm erkekte, hem dişide, bazı türlerin yalnız erkeğinde boynuz bulunur. Boynuzlar, genellikle saldırganlara karşı savunma silahı, aynı dişiyle çiftleşmek isteyen erkekler arasındaki savaşta ise saldırı aracı olarak kullanılır.

"boynuz" kelimesinin kullanım örnekleri.

Hayvanın boynuz darbeleriyle çitlere sıkıştırdığı Akkoyun, bir anlık refleksle saldırıdan yara almadan kurtulmayı başardı.

Bedri Rahmi mi, Boynuz Bükü mü, Taşyaka mı, Tersane mi, Göbün mü, hangi koyu isterseniz oraya demirleyebiliyorsunuz.

Renkli taşlar, hayvanların diş, boynuz, kemik ve tırnak kısımları ile deniz kabukları gibi doğal malzemeler, sürtme ve kazıma yolu ile şekillendirilmiş, delinip dizilerek takı haline getirilmiştir.

Bu dönemde insanların inanç, bereket, büyü, totem, muska ve uğur getirmesi için takılarını süslenme amacıyla kullandığını ve bu durumun günümüze kadar devam ettiğini aktaran Erdoğan, renkli taşlar, hayvan dişleri, boynuz, kemik ve tırnak kısımları ile deniz kabukları gibi doğal malzemelerin, sürtme ve kazıma yoluyla şekillendirildiğini, delinip dizilerek takı haline getirildiğini kaydetti.

Renkli taşlar, hayvanların diş, boynuz, kemik ve tırnak kısımları ile deniz kabukları gibi doğal malzemeler, sürtme ve kazıma yolu ile şekillendirilirken, delinip dizilerek takı haline getirilmiş.

Yıllanmış ceviz ağaçları ile çeşitli boynuz türlerine Ahlat'ın sembollerini, Selçuklu ve Osmanlı döneminden motifleri işleyip, sanat eserine dönüştüren Gökbulak, 26 Ağustos'ta başlayacak kutlamalar dolayısıyla atölyede yoğun çalışmaya başladı.