Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
bronşit
  • isim, tıp (***) Bronşun iltihaplanmasıyla oluşan hastalık
    "Bazılarının bronşiti, bazılarının romatizması azmış." - A. Haşim
Vikipedi
Bronşit

Bronşit,Bronchitis Akciğerlere giden havayollarının iç yüzündeki yolların tıkanmasıdır. Akut bronşit ve kronik bronşit olarak iki çeşidi vardır. Akut bronşit grip gibi hastalıklarla beraber görülebilirken, kronik bronşit daha ciddi bir iltihaplanmadır. Mutlaka tedavi gerektirir.

Akut bronşit : Genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo gibi hastalıklar sırasında görülür. Sisli ve soğuk havalarda çok rahatsız olurlar. Hastalığın başlangıcında kuru ve ağrılı öksürük, az yapışkan balgam, sonraları sümüksü cerahatli (mukopurulent) balgam ile hafif ateş ve halsizlik görülür. Mutlaka doktora danışmanız gerekir.
Kronik bronşit : Bu çeşit bronşitte; havayollarını yağlayan bezler büyümüş, iç yüzlerinde bulunan tüyler görevini yapamaz olmuştur. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Akut bronşit zamanında tedavi edilmezse bu zamanla kronik bronşite dönuşebilir. Doktorun zamanında doğru teşhis yapması bu yüzden çok önemlidir. Ayrıca her iki bronşitte de yapılacak ilk iş eğer içiliyorsa sigarayı bırakıp istirahat etmektir.


Bronşit: Akciğerde havayollarının bir zarının iltihap kapmasıdır.

"bronşit" kelimesinin kullanım örnekleri.

Soğuk algınlığı Grip Ateş Nadir 38-39 Baş ağrısı Nadir Sürekli Genel ağrı ve sızı Az Genellikle Yorgunluk Hafif 2-3 hafta Tıkalı burun Genellikle Bazen Hapşırma Genellikle Bazen Boğaz ağrısı Genellikle Bazen Öksürük Nadir Genellikle Komplikasyonlar Sinüzit ve kulak ağrısı Bronşit, zatürree Engellemek Hiçbir şey yapılamaz Aşılama ve antiviral ilaçlar Her ikisi de solunum yolu hastalığıdır; ancak bunlara farklı virüsler neden olur.

Düşmeyen ateş, balgamlı öksürük uzun süren iştahsızlıkta, bronşit ve pnömoni düşünülmelidir.

Kışın çocukları bekleyen hastalıkları nezle, grip, boğaz enfeksiyonu zatürre, bronşiolit ve bronşit, orta kulak iltihabı ve boğmacadır.

İdrar yolları enfeksiyonu, orta ve dış kulak iltihabı, sinüzit, bronşit, zatürre, bulaşıcı döküntülü çocukluk hastalıkları, alerjik astım ve havayolu hastalıkları ile eklem ve kas ağrılarının çocuklarda görülen diğer kış hastalıkları olduğunu ifade eden Prof.

Bu otun bir diğer faydası insanlarda astım, bronşit, zatürre gibi hastalıklarda meydana gelen nefes darlıklarını ortadan kaldırıcı etkisidir.

Başlıca etkenler, sigara, uzun süre kirli hava ile temas, tahta kesim atölyesinde, taş ocakları veya çeşitli hava kirliliğine yol açan iş yerlerinde çalışma, kostik temizleyiciler gibi toksik maddeler ile uzun süreli temas, hava kirliliği, soy çekimii genetik faktörler, daha evvel olan akciğer iltihaplanmaları veya diğer akciğer hastalıkları, sık bronşit geçirme, tedavi edilmemiş astım.

Önceden amfizem ve kronik bronşit olarak ayrılan hastalıkta, amfizem aslında bir hastalıktan ziyade akciğerdeki değişimleri belirtmek adına kullanılır.

Şevketi bostan, arapsaçı, cibez, ısırgan, kuzukulağı gibi Ege otları, sofraların ve bahar diyetlerinin vazgeçilmezi haline gelirken, uzmanlar da bu otların başta bronşit, diyabet, sindirim kolaylığı gibi hastalıklara iyi geldiğini ifade etti.

Bronşit, Sinüzit, Otit , KOAH alevlenmeleri, Miyozit , Ensefalit , Miyokardit hastalıklarının oluşmasına sebebiyet verebilir.

Tedavi edilmeyen vakalar ise otitis media , bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.

İltihap söktürme özelliği olduğu için iltihaplanmalarda, bronşit hastalıklarında veya solunum yolu hastalıklarında inanılmaz bir etkisi vardır.