Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
budala
  • sıfat Zekâca geri olan (kimse), alık
    "Biz ondan yaşlı üç akıllı bu budalaya inandık." - H. R. Gürpınar
  • Ahmak, bön
    "Kendisi için bu budalaların arasında bir dakika geçirmek artık bir asır kaybetmeye müsaviydi." - Ö. Seyfettin
  • Bir şeye aşırı düşkün
    "Kibarlık budalası."
Ruhbilim Terimleri Sözlüğü
budala

Anlıksal yetenekleri 20-40 Z. B. arasında bulunanlar. (Kimilerince bu sınır 35-55 Z.B. olarak da benimsenir.)

Vikipedi
Budala

Budala ( Rusça: Идиот, Idiot), 19. yüzyıl Rus yazarlarından Dostoyevski'nin 1868 yılında yazdığı bir romandır.

Budala (anlam ayrımı)
  • Budala, zekâca geri olan, alık, ahmak, bön; ya da "bir şeye aşırı düşkün" anlamında kullanılan Arapça kökenli sözcük (TDK). Bundan başka "budala" aşağıdaki anlamlara da gelebilir:
  • Budala, Rus romancı Dostoyevski'nin 1869'da yazdığı roman. Özgün adı Idiot .
  • Budala (film, 1951), Japon yönetmen Akira Kurosawa'nın 1951 tarihli filmi. Dostoyevski'nin romanından uyarlandı. Özgün adı Hakuchi .
  • Budala (film, 1957), İvan Piryev'in yönettiği 1957 SSCB yapımı Dostoyevski uyarlaması. Özgün adı: Idiot ( Türk Sinematek Derneği'nde Aralık 1971'de gösterildi)
Budala (film, 1951)

Budala Türkçe isim için referans1 Türkçe isim için referans2 Türkçe isim için referans3, 1951 Japonya yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Hakuçi olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Idiot adıyla gösterilmiştir.

Rus romancı Fyodor Dostoyevski'nin 1869'da yazdığı aynı adlı romanından Japon yönetmen Akira Kurosawa tarafından uyarlanan bu filmin senaryosunu da Eijirô Hisaita'yla birlikte yazan Kurosawa aynı zamanda filmin kurgusunu da yapmıştı. Özgün ilk hali 4,5 saat uzunlukta olan ve iki bölüm halinde gösterime verilmesi düşünülen filmi stüdyo çok uzun bulunmuş ve yönetmenin itirazlarına rağmen yeniden kurgulatmış, bu da beğenilmeyince film tekrar kısaltılmak istenmişti. Yapımcıların bu tutumuna kızan Kurosawa acı dolu bir alaycılıkla: "bari filmi uzunlamasına keselim olsun bitsin" demişti. Filmin bugün eldeki kopyaları 166 dakikadır ve 265 dakikalık orijinal versiyonu kayıptır.

Akira Kurosawa'nın savaş sonrası dönemine ait bu melankolik filmin çekimleri Japonya'nın en kuzeyindeki Hokkaidō adasında yapılmıştır. Çocukluğundan beri bir Dostoyevski hayranı olduğunu belirten Kurosawa, aslında filmi Raşomon'dan çok daha önce çekmeyi düşünmüştü. Konusunu 19. yüzyıl Rusyasından savaş sonrası Japonya'ya taşıyan yönetmen bu filmde başrolleri Setsuko Hara, Toshirō Mifune, Yoshiko Kuga ve Masayuki Mori'ye oynatmıştı. Romanda, Rusya'da sonbahar mevsiminde geçen konu, filmde karlarla kaplı Hokkaidō adasında geçmektedir. Mekân farklılıkları dışında romana oldukça sadık kalan film hem eleştirmenlerce pek beğenilmemiş, hem de gişede başarılı olamamıştı. Bu başarısızlıkta filmin acımasızca budanmasının da rolü vardır.

Budala (şarkı)

Budala, Gökhan Özen'in 7. albümü olan Milyoner albümündeki 2. şarkısıdır.