Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
cıva
  • isim, kimya Atom numarası 80, atom ağırlığı 200,5, yoğunluğu 13,59 olan, donma noktası -38,8 °C olduğundan, normal sıcaklıkta sıvı olarak bulunan, gümüş renginde bir element (simgesi Hg)
    "Kapıların birinden köpek havlamaları duyuluyor, diğerinden ise cıva kokan bir duman sızıyordu." - İ. O. Anar
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
cıva

Simgesi Hg, atom kütlesi 200,59 g, atom numarası 80, oda sıcaklığında gümüş görünümünde, ağır ve az uçucu olan, barometre, termometre, hidrometre, pirometre, floresans lamba, aynalar, amalgam yapımında ve diş hekimliğinde dolgu yapımında, zirai amaçlı kimyasal maddelerin hazırlanmasında kullanılan, sıvı gümüş olarak da bilinen sıvı bir element.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
cıva

Kümes hayvanları ve kuşların baş, kanat ve kuyruklarındaki renkli ince ve uzun tüyler.

Vikipedi
Cıva

Cıva (Farsça: جیوه- jive), sembolü "Hg" ve atom numarası 80 olan kimyasal element. "Hg" sembolü, Latince'deki hydrargyrum (sulu/sıvı gümüş) sözcüğünden gelir. Cıva için İngilizcede ise iki sözcük kullanılır: "mercury" ve "quicksilver" (akıcı gümüş).

Cıva, hava, su ve toprakta birkaç şekilde bulunur. Bunlar, elementel cıva, inorganik ve organik cıva bileşikleri şeklindedir.

"cıva" kelimesinin kullanım örnekleri.

Amalgam dolgunun insan sağlığına etkisi olmadığı yönünde görüşler bulunsa da diğer yönden çok ciddi cıva zehirlenmelerine yol açtığını gösteren bulgular da olduğunu dile getiren Dt.

Amalgam dolgulardan açığa çıkan cıva elementel cıva buharıdır ve solunduğunda yüzde 801 absorbe olur.

Kanadalı bilim insanlarının maymunlarda yapmış oldukları amalgam dolgudan yaklaşık 1 ay sonra mide, bağırsaklar, böbrekler ve diş etlerinde cıva birikimlerine rastlanmış ve koyunlarda böbrek fonksiyonları yüzde 50 oranında yavaşlamıştır.

İnsanlar üzerinde yapılan otopsi çalışmalarından sonra beyin ve böbreklerde cıva birikimleri tespit edilir ve kişinin ağzında ne kadar fazla miktarda amalgam dolgu varsa o oranda beyin ve böbreklerde fazla cıva bulunmuştur.

Diğer dikkat çeken bir çalışma ise cıva, anne karnında iken bebeği de olumsuz etkilemektedir ve anne ne kadar çok miktarda amalgam taşıyorsa plasenta ve anne sütü de o kadar fazla etkilenmektedir.

Özlü, amalgam dolgunun içindeki başta cıva, gümüş ve platinin yaklaşık 5 yıl sonra açığa çıktığını belirterek, “Özellikle cıvanın organlarda birikmesi, karaciğer, dalak, kalp ve böbrek yetmezliklerine yol açabiliyor” dedi.

Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Bölümü ile yaptığımız, yurt dışında sunduğumuz ve yayımlattığımız bir çalışmamızda amalgam dolgulu ve amalgam dolgusuz kadavraların beyinlerindeki cıva miktarı açısından bir fark bulamadık.

Çünkü amalgam dolguları kaldırırken oluşan ısı nedeniyle cıva buharı ortaya çıkmaktadır ve bu sağlığa daha çok zarar verir.

Kemoterapi ilaçları, radyasyon (ışın tedavisi), cıva, borik asit ve talyum, kılın büyüme seviyesi olan anagen seviyesine müdahale edebilir.

Nesrin Astam Yıldız, “Çünkü Şişelenmiş suların da arıtılmamış (filtre edilmemiş) halde olması nedeniyle, Östrojen gibi kalıntı ilaçlardan tutun, diğer ilaç kalıntılarına kadar, her tür kimyasal maddeler, Cıva gibi ağır metaller, Biyo-organizmalar, Florür vb her şey içerebilmekteler.

Beyinde bulunan ve zehirli maddelerin beyni ulaşmasını önleyen bariyeri, cıva kolaylıkla aşabilme özelliğine sahiptir.

İçinde İçerisinde cıva, kurşun, berilyum ve fosfor gibi insan sağlığını tehdit edebilecek kimyevi maddeler bulunduran bu atıklar çevre ve insan sağlığına zarar veriyor.

Elektronik eşyalarda ayrıca kurşun, cıva, kadmiyum, krom, fosfor ve berilyum gibi maddeler bulunuyor.

Elektrikli ve elektronik atıkların düzgün şekilde geri dönüştürülmemesi kurşun, cıva, brom ve krom gibi zehirli materyallerin salınımına, insan ve doğa sağlığına zarar vermesine sebep olduğunu söyleyen yetkililer, bu atıkların zararlarından korunmak için yapılması gereken ilk şey kullanım ömrünü tamamlamış elektronik cihazların geri dönüşüme gönderilmesi olduğunu ifade ettiler.

Tabi ki cıvadan hiç de masum olmayan ağır metal içeren alüminyum, cıva yerine aşıların raf ömrünü uzatmak üzere koruyucu olarak eklenmiştir.