Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, din b. (***) Müslümanların ibadet etmek için
toplandıkları yer
"Caminin cümle kapısının hemen sol yanında eski bir çeşme vardı." - A. Kutlu
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
(< Ar. câmi) cami
Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü
(Mimarlık) Müslümanların içinde toplanıp tapındıkları yapı. Esas cami ve avlu gibi iki bölümü vardır. Esas cami, mihrap, mimber, vaiz kürsüsü ve dikdörtgen oylumun üzerini örten kubbe ve yan kubbelerden meydana gelir. Minareler esas camiin dış duvarlarına ya da içavlu duvarlarına bağlanmıştır. Soncemaat yeri esas caminin giriş kapısı olan yüzünde (batı yüzünde) bulunur.
Vikipedi
- Cami, Müslümanların ibadet mekânı
- Câmi, Allah'ın 99 adından biri
Cami, İslam dininin ibadet mekanı. Genellikle minaresiz küçük camîlere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekânlara mescit denir.
Kur'an'da ibadethane adı olarak camî terimi geçmez, ancak "secde yapılan yer" anlamındaki mescit kavramı kullanılır. Kur'an'da mescitlerin imarı ve tamiri üzerine olan Tevbe suresinin 18. ayeti ve Muhammed'in cemaatle namazı ve hayratı öven hadislerini temel alan İslâm dini mimarisi, ilk mabet Kâbe ve ilk mescit Kuba Mescidi ile başlamış, Mescid-i Nebevî ve benzerleriyle devam ederek yayılmış ve günümüze kadar gelmiştir.
"cami" kelimesinin kullanım örnekleri.
Sahabe emaneti olduğu için insanların abdestsiz girmeye çekindiği bu şehirde Kurşunlu Cami'yi yıkarak, Dört Ayaklı Minare'yi yıkmaya teşebbüs ederek aramıza girmeye çalıştılar.
Bölge Müdürlüğü engelli araç park yeri çizimi, Göğüs Hastanesi bordür boyaması, Mümin Gençoğlu 1 İlkokulu ve İhsan Dikmen 4 İlkokulu boya ve resim çalışması ile Çınarlı Cami ve Cumalıkızık Cami’nde abdestlik yenileme ve yapımı çalışmaları kamu binalarına değer kattı.
İznik'in Osmanlı dönemi yapıları içinde en önemli ve abidevi mimari eser olan Yeşil Cami, kitabesi, planı, üslubu, süslemeleri, kullanılan malzemenin kalitesiyle Osmanlı mimarisinin erken döneminde inşa edilen yapıların arasında özel bir yer tutuyor.
Dündar, “Hacı Hidayet camii cemaatinin bizden cami çevresinin düzenlenmesi, abdesthane ve helâ yapılması yönünde talepleri oldu.
Cami alanı içerisinde bir revak, bir imaret, bir şadırvan ve bir abdesthane yer alacak.
Konu ile ilgili bilgi veren yetkililer, Fen İşleri Müdürlüğü tarafından Altınşehir Mahallesinde bulunan Safvan Bin Muattal camii ile Yeşilyurt Mahallesindeki Maraşlılar camilerinin abdesthane ihtiyacını karşılamak için kısa süre önce başlattıkları çalışmaların tamamlandığını dile getirip, cami cemaati ile mahalle sakinlerinin hizmetine sunduklarını müjdeledi.
Cami bahçesinin ortasında yer alan şadırvan kaldırıldı ve yerine daha kullanışlı yeni bir abdesthane inşa edildi.
Bunun yanı sıra, cami önleri ve girişleri, şadırvan ve abdest alma yerleri ile tuvaletlerin genel temizlikleri de gerçekleştiriliyor.
Aziziye camii olarak da bilinen bu cami ile sarayın mimarlığını, başmimarlar Sarkis ve Agop Balyan üstlenmiştir.
Kent merkezinden 4 kilometre uzaklıktaki Top Dağı’nda yer alan Aziziye Tabyaları’na yapılan yürüyüş öncesi, sabah ezanının ardından tarihteki gibi cami hoparlörlerinden "Ey Erzurumlular, ey ahali.
Çağın içinde bocaladığı bu müziksizlik ve ahenksizlik herc-ü merc üzülerek belirteyim cami mimarimize de yansımıştır.
Kışlacık Köyü camii: 1005 yılında Melik Ahlet , Paşa tarafından yaptırılmış, halen cami olarak kullanılmaktadır.
Hazreti Aişe Cami Kalkındırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hanifi Demir, Caminin değişik zamanlarda musluklarının çalındığını ve kapılarının patlatıldığını belirterek, "Değişik zamanlarda Camimizin musluklarının çalınması ve Camimizin ve taziye evimizin kapılarının zorlanmıştı.
Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Recep Akbaşlı ve ilahi grubu tarafından okunan mevlit sonrasında şehitler için dualar edilip cami cemaatine çikolata ikramında bulunuldu.
Bu cami ve Kur’an kursunun en önemli özelliği hemen yanı başında bulunan Osman Neyire Akgöz İmam Hatip Orta Okulunun uygulama mescidi olacak olması.