Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
coğrafya
  • isim Yeryüzünü fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal yönlerden inceleyen bilim
  • Bir yeryüzü parçasını, bir bölgeyi, bir ülkeyi belirleyen, niteleyen, fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal gerçekliklerin tümü
    "Süratli otomobiller artık şehrin coğrafyasını da hüviyetini de değiştirdi." - A. Ş. Hisar
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
coğrafya

(coğrafya)

Eğitim Terimleri Sözlüğü
coğrafya
  1. Yeryüzünün bugünkü durumu ile yeryüzüne özgü olayları tanıtan ve açıklayan bilim.

  2. Orta dereceli okullarda öğrencilere yeryüzünün yapısı, özellikleri, zenginlikleri; insanın doğal ve toplumsal çevresiyle olan ilişkileri; doğal kaynaklardan yararlanma yolları gibi konulara ilişkin bilgiler vermek amacıyla okutulan ders.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü
coğrafya

Yeryüzünde oluşan fiziksel, dirimsel ve insana değgin olayları betimleyerek oluş nedenlerini, dağılışlarını ve aralarındaki ilişkileri kendine özgü ilkelerle araştırıp açıklayan bilim.

Vikipedi
Coğrafya

Coğrafya, insanlar ve yer (mekân) ile bunlar arasındaki ilişkiyi neden-sonuç ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen ve sorgulayan bir bilim dalıdır. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sözcüğü Yunanca gaia (yer) ve gráphein (yazmak, betimlemek) sözcüklerinden türemiştir. Türkçesi yerçizim sözcüğüdür. Zamanımızdan 2200 yıl önce coğrafya terimini ilk kullanan kişi Eratosthenes (MÖ 276-MÖ 194) olmuştur. Gregg ve Leinhardt (1994), coğrafyayı 4 özellikle karakterize edilen bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar:

  • Birincisi, bir yere eşsiz bir karakter kazandıran, yeryüzü üzerindeki özelliklerin dağılımıdır (örneğin dağlar, ırmaklar, denizler vb.).
  • İkincisi, bazı şeylerin oldukları yerlerde ve zamanda neden ve nasıl meydana geldiğini anlamaktır (örneğin yanardağlar gibi).
  • Üçüncüsü, meydana gelen olayların, diğer olaylarla ilgisi ve bağlantısıdır (örneğin yağmur ormanlarının tahribi).
  • Sonuncusu, coğrafyanın haritalar ile bilgilerin ve düşüncelerin iletişimini sağlamasıdır.

Bu dört özellik birbiri ile çok çeşitli yollardan etkileşim içindedir. Bunlardan ilk üçü coğrafyanın dayanak ilkeleridir. Sonuncusu ise coğrafî araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerin söylenişidir.

Coğrafyanın bu değişik yönleri arasındaki etkileşim, onu tanımlama amaçlı olarak kesin çizgilerle bölünmesini zorlaştırır. Coğrafi beceriler, yerler, fizikî, beşerî ve çevre coğrafyası biçiminde bir bölümleme, bunlardan bir veya iki alanın coğrafya eğitiminin çeşitli basamaklarında yer alması; öğrencinin çeşitli alanlar arasındaki ilişkiyi anlamasının engellenmesi şeklinde bir sonuç doğurabilir.

Coğrafya, bazı yeteneklerin gelişimini ve kavramların anlaşılmasını içerir. Bu kavram ve yetenekler ise fizikî çevre (ortam), beşerî çevre ve bunlar arasındaki ilişki ile ilgilidir. Coğrafya bir sosyal bilimler dalıdır.

Coğrafya (Strabon)

Coğrafya ( antik yunanca: Γεωγραφικά-Geōgraphika), Yunan coğrafyacı Strabon'un (MÖ 64-MS 24) yazdığı, ilkçağın önemli coğrafya kitabıdır.

İlkçağın en önemli coğrafyacılarından biri olan Strabon ömrü boyunca iki eser yazmıştır. Bunlardan biri Tarih Notları, diğeri Coğrafya'dır. Tarih Notları günümüze ulaşamamıştır.

Coğrafya 17 ciltten oluşan bir coğrafya ansiklopedisidir. Küçük bazı eksikliklerle eser bütün ciltleriyle günümüze ulaşmıştır. Strabon 56-57 yaşlarında iken MS 7 yılında ilk kez yayınlanmıştır.

Coğrafya kitabında ilk ciltte coğrafyanın felsefesinden bahsedilir. Diğer ciltlerde bilinen kıtalar, Afrika, Asya ve Avrupa'daki yerleşim yerleri ile ilgili bilgiler yer alır. Türkiye ile ilgili kısımları Antik Anadolu Coğrafyası adıyla Türkçeye çevrilmiş, tamamı tercüme edilmemiştir.

Coğrafya'da ciltlerde şu alanlar anlatılmıştır: 1. ve 2. cilt tarih felsefesi, 3. cilt İspanya, 4. cilt İngiltere, 5. ve 6. cilt İtalya, 7. cilt kuzey Avrupa, 8., 9., ve 10. ciltler Yunanistan ve adalar, 11. ve 16. kitaplar arası Asya, 17. cilt Afrika.

"coğrafya" kelimesinin kullanım örnekleri.

Daha sonra Öğretmenliğe yeni başlayan stajyer Kumluca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Aydın Durmuş ve Mavikent Ramazan Abacı Ortaokulu Bilişim teknolojileri Öğretmeni Yusuf Erdem yemin ederek asıl öğretmen oldular.

Bütün bu coğrafya ve ilimizin turizm ile ilgili alanız yaz sezonunda ortalama nüfusun 3 milyon olduğunu düşünürsek bunlara da hizmet vermemiz gerektiğini düşünürsek bu rakamlar önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek.

Örneğin rekabet savaşları üzerinden terör örgütleri vasıtasıyla özellikle bizim içinde bulunduğumuz coğrafya ciddi bir altüst süreci yaşıyor.

Bu coğrafya, nice büyük medeniyetlerin, nice büyük milletlerin doğuşuna şahitlik ettiği gibi, nice kibir abidesi azametli güçlerin çöküşünü de görmüştür.

Biz yıllarca bu coğrafyada ağabeylik yaptık, bu coğrafyada liderlik yaptık ve yine bu coğrafya bizden bu liderliği, bu hamiliği istiyor, bekliyor.

Bulunduğumuz coğrafya, biraz da bu stratejinin verdiği avantajlarla başımız beladan kurtulmuyor.

Görme engelli bireylerin bilgi edinmelerini kolaylaştırmak için kolları sıvayan Vurgun, onlar için 16 değişik dokunsal zeka oyunu, hikaye kitapları, dil öğrenme kartları, tarih, coğrafya ve biyoloji atlasları yaptı.

Paralel yapı ile mücadele edecek, bu bağlamda siyaset yapacak kadroların çok net bir şekilde ehlisünnet olmaları, dil şuuru, tarih şuuru, coğrafya şuuru ve milli şuuru olan insanlar olmaları lazım.

Hüseyin Çiçek ise arkeoloji biliminin sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji gibi birçok disiplinden beslendiğini, aynı zamanda bu bilimleri beslediğini dile getirdi.

Müze konsepti içerisinde tarihi, arkeolojik ve etnografik bilgilerin yanı sıra dinozorlar çağına kadar coğrafya bilgilerinin de içerisinde bulunduğu sunum gerçekleşecek.

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya şartları ve tarihi derinliklerinin kendilerini hayati dönemeçlerle yüz yüze bıraktığını ifade eden Erdoğan, bölgede devletlerin parçalanmak istediğini, yeni federatif yapılanmalar oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti.

Bilimden teknolojiye, kültür sanattan edebiyata, spordan müziğe ve yetenek gibi pek çok alanda eğitimler verileceğini aktaran Doğan, özellikle kültür anlamına da gelen ve içerisinde yazarlık eğitimi, değerler eğitimi, tarihi coğrafya, dünya dilleri ve Osmanlıca gibi dersleri barındıran Hars bölümünün Çocuk Üniversitesi'nde ilk olacağını kaydetti.

Yakın coğrafya edebiyatının önemli isimleri, Boşnak şair ve yazar Sabahudin Hadzialic, Suriyeli şair ve yazar Malak Mustafa, Azerbaycanlı ressam Nevai Metin, Özbekistanlı çevirmen ve gazeteci Haysiyet Rüstemova ile meslektaşı Şahodat İsahonova etkinliklerde yer alacak.

Eski Mezopotamya kültürlerinden klasik çağın Yunanca, Latince gibi dillerine ve Hititolojiye, klasik Şark dillerinden Hindoloji ve Sinolojiye ve Slav tetkiklerine kadar bütün dallar tarih ve coğrafya eğitimi ile birlikte düşünülmüştür.

Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi Coğrafya Öğretmeni Güven Akbulut, yaptığı açıklamada, amaçlarının her şeyden önce iki okul arasında kardeşlik bağlarını kuvvetlendirmek, öğrenciler arası iletişimi sağlamak, kardeş okul öğrencileriyle aynı duyguları hissedebilmek olduğunu söyledi.