Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Dökümevi
Vikipedi
Dökümhane, metal döküm üretilen fabrika veya işyerleridir. Dökümhanede bu işi yapan kişilere dökümcü denilir. Eritilen ve bir sıvı haline gelen metaller istenilen şekildeki bir kalıba dökülerek soğumasının ardından yapılması istenilen döküm ortaya çıkmış olur. En sık işlenen metaller arasında alüminyum ve dökme demir bulunmaktadır. Bu metallerin yanı sıra, bronz, çelik, magnezyum, bakır, kalay ve çinko gibi metaller dökümhanelerde döküm üretmek amacıyla kullanılır.
"dökümhane" kelimesinin kullanım örnekleri.
Ziyarette, motorların gövdelerinin döküm halinde yapıldığı dökümhane, saçların kesildiği ve preslendiği montaj birimi, motor bobinlerinin sarılıp yerleştirildiği bobinaj üniteleri, test laboratuarları tek tek incelendi.
Sanayi arazilerinin bedellerinin çok yükselmesi nedeniyle dökümhane yatırımları neredeyse imkansız hale gelmektedir.
Üretim binasında yapı yüksekliği 9 metre ve depo binasının yüksekliği 12 metre olarak tasarlanan üretim tesisinde, üretim holleri içerisinde dökümhane ve ısıl işlem, talaşlı imalat, boyahane, montaj ve motor test atölyeleri bulunuyor.
Vakıflar Bölge Müdürü Güneren, Edirne Süleyman Paşa Cami, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı, Saruca Paşa Cami, Medrese Ali Bey Cami, Kadı Bedrettin Cami, Hasan Çelebi Sebili, Kabuli Mustafa Efendi Türbesi, Havsa Hacı Süleyman Cami, Demirköy Dökümhane Cami ile Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim aldığı medrese olarak bilinen Edirne'deki Saatli Medrese'nin restorasyon faaliyetlerinin devam ettiğini aktararak, çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını kaydetti.
Fabrika sahasındaki dökümhane binası kafeterya, depo binaları da sergi salonu ve sanat atölyeleri şeklinde düzenlendi.
Bu dökümhane İstanbul'un fethi için üretilen topların dökümünün yapıldığı yer olarak bilinmektedir.
Son dönemde Edirne'de ihyası gerçekleştirilip ibadet ve ziyarete açılan, Hasan Sezai Dergahı, Medrese Ali Bey Camisi, Büyük Edirne Sinagogu, çalışmaları devam etmekte olan Saatli Medrese, Enez Fatih Camisi, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı, Kırklareli Demirköy Dökümhane Mescidi yaptığımız çalışmalardan sadece birkaçı.
Çizimlerini Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı ve İstanbul'un fethinde Bizans surlarına gedik açmasında kullanılan şahi toplarının da döküldüğü Demirköy Fatih Dökümhanesi'ndeki çalışanların ibadeti için 1400'lü yıllarda inşa edilen ve bölgedeki döküm işlemlerinin sona ermesinin ardından yıkılmaya yüz tutan Dökümhane Camisi'nin aslına uygun halde restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2 yıl önce çalışma başlatıldı.
Güneren, dönemin ağır sanayisinin önemli merkezlerinden Fatih Dökümhanesi'nde, kim tarafından ne zaman yaptırıldığına ilişkin bilgi bulunmayan ve bugüne sadece yıkık minaresi ulaşan Dökümhane Camisi'nin yeniden aslına uygun olarak inşası edildiğini belirtti.
Bu dökümhane özgüven aşılayan ve gençlerimiz için motivasyon unsurları içeren çok önemli bir alan.
Bu yerin umuma açık bir yer olup fabrikanın içi olduğunu, iş yerinde birçok tuvaletin bulunduğunu davacının alınan savunmasından sadece dökümhane tuvaletine gidildiği, diğer bölümde bulunan ve uzak olmayan tuvaletlerin denenmediğinin anlaşıldığını savundu.
Emekten yana bir davranışla ve işçi resimlerini en ağır koşullarda çalışan dökümhane işçilerinin resimlerini yaptım.