Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
döllenme
  • isim, biyoloji Erkek gametle dişi gametin kaynaşmasıyla yumurtacığın oğulcuk durumuna gelmesi, aşılanma, ilkah
  • Tozlaşma
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
döllenme

Kapasitasyon ve akrozom reaksiyonu tamamlamış olan spermatozoonun uygun yer ve zamanda, dişi cinsiyet hücresi olan ovumun içerisine girmesi onunla birleşmesi, fekundasyon, fertilizasyon.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
döllenme

Dişi ve erkek eşey hücrelerinin, dolayısıyla çekirdeklerinin birleşmesi olayı. İç döllenme şeklinde organizmanın eşey organında, ya da dış döllenme şeklinde eşey hücrelerinin vücut dışına çıkarılmasından sonra (özellikle suda) olabilen döllenme. Fertilizasyon.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
döllenme

Erkek gametle dişi gametin birleşmesiyle yumurtada embriyonun oluşması, iç döllenme biçiminde organizmanın eşey organında veya dış döllenme biçiminde eşey hücrelerinin vücut dışına çıkarılmasından sonra olabilen döllenme, fertilizasyon.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
döllenme

bk. dölleme.

Zooloji Terimleri Sözlüğü
döllenme

(karşılık: fertilizasyon), (Lat. fertilis = verimli) Dişi ve erkek eşeylik gözelerinin ve dolayısıyle çekirdeklerinin birleşmesi. Bu iç-döllenme ya da dış-döllenme biçimlerinde olabilir.

"döllenme" kelimesinin kullanım örnekleri.

Boncuklanma dediğimiz olay vuku bulurken, döllenme sağlanamayıp dane tutumu gerçekleşmedi.

Bebeğinizin cinsiyetinin ne olacağı döllenme esnasında belirlenir ve yumurta hücresini dölleyen spermin cinsine bağlıdır.

Adet döngüsü sırasında döllenme, döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesi ve erken dönem embriyonun beslenmesi için uygun ortam yaratır.

Mikroskop altında bulunan yumurtalar, gene aynı şekilde seçilen spermlerle mikroejeksiyon adını verdiğimiz döllenme işlemine sokulur.

Döllenme sıkıntısı nedeniyle bir kayıp söz konusu ama asıl önemlisi son birkaç yıldan beri bölgemize etkin bir şekilde zarar veren külleme hastalığı.

Döllenme için çok az sayıda sağlıklı spermin tüplere ulaşması yeterlidir.

Vatandaşların ilgiye takip ettikleri eğitimde fındığın iklim ve toprak isteği, arazi ve toprak hazırlığı, çeşit seçimi, fidan seçimi ve dikime hazırlanması, fidan dikim aralıkları, terbiye sistemleri, tozlanma ve döllenme, tozlayıcı çeşitler, budama, gübreleme, hastalık ve zararlılar ile mücadele yöntemleri konularında bilgilendirmede bulunuldu.

Meyve taslağı oluşmadığından dolayı tozlanma ve döllenme de gerçekleşmiyor, çiçek dala bağlanmıyor ve dökülüyor.

Tozlaşma dediğimiz döllenme mevsiminde yağışların olmamasından dolayı ağaçlar meyve tutmadı.